Κυριακή 15 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με φόντο τους γεωστρατηγικούς ανταγωνισμούς

Απλόχερες προσκλήσεις για επενδύσεις

Πρόσκληση σε διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες να επενδύσουν στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων απηύθυνε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης, μιλώντας την Παρασκευή, στο επίσημο δείπνο της διεθνούς πετρελαϊκής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με πρωτοβουλία των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ).

Είπε ο υπουργός: «Είμαστε σε θέση να σας παράσχουμε ερευνητικά δεδομένα και γνώσεις που έχουν ήδη συλλεχθεί στο παρελθόν (που και αρκετά είναι και ενδιαφέροντα), αλλά και να διαμορφώσουμε κατάλληλα επενδυτικά εργαλεία που θα κινήσουν το ενδιαφέρον εταιρειών όπως είσαστε εσείς, πετρελαϊκών εταιρειών δηλαδή, που διαθέτουν τεχνολογία, υποδομές και οικονομική επιφάνεια να αναλάβουν την έρευνα στη χώρα μας».

Ο Π. Σκουρλέτης ανακοίνωσε ότι η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), που είναι ο φορέας διαχείρισης των δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου πρόκειται να στελεχωθεί πλήρως και θα λειτουργήσει με διεθνή πρότυπα. Επίσης, τις επόμενες βδομάδες θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των εμπορικών και τεχνικών προσφορών για έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της Δ. Ελλάδας.

Δημιουργούν ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον

Ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, στο πλαίσιο επιδίωξης της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της αστικής τάξης, συναντήθηκε την περασμένη βδομάδα, στο πλαίσιο επίσημης αποστολής στην Ουάσιγκτον, με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, τον αρμόδιο υφυπουργό για θέματα Διεθνούς Εμπορίου, Στ. Σέλιγκ, και με τη βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για τα ευρωπαϊκά και ευρασιατικά θέματα, Β. Νούλαντ.

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα, η οποία αποδεδειγμένα τηρεί τα συμφωνηθέντα και επιτυγχάνει τους στόχους της, συνιστώντας έναν αξιόπιστο οικονομικό εταίρο διεθνώς», τόνισε, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης, ο Ν. Παππάς στο πλαίσιο της συνάντησης με το Τζακ Λιου.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, σχετικά με τη συνάντηση με τον Στ. Σέλιγκ «η Ελλάδα αναβαθμίζεται σε μια χώρα αξιόπιστο οικονομικό εταίρο, η οποία είναι σε θέση πλέον να εγγυηθεί ένα μακροπρόθεσμα σταθερό και ευνοϊκό περιβάλλον εμπορικών συναλλαγών». Στη συνάντηση, μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν «οι εξελίξεις σχετικά με τον αγωγό ΤΑΡ, τον αγωγό IGB και τον πλωτό τερματικό σταθμό φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, καθώς και θέματα που αφορούν στις φαρμακευτικές εταιρείες (ληξιπρόθεσμες οφειλές, νοσοκομειακό claw back, τιμολογήσεις και πατέντες)».

Και, βέβαια, τα παραπάνω σχετίζονται και με το υπό διαμόρφωση υπερταμείο των ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο θα περιέχεται στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που κατατίθεται στη Βουλή.

«Ναι» στην TTIP... υπό προϋποθέσεις

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων για θέματα Εμπορίου, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, και αναφερόμενος στη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει πραγματικά εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις αν δεν διασφαλιστεί ρητά στη Συμφωνία ότι «τα υψηλά ευρωπαϊκά πρότυπα, μεταξύ άλλων, για την προστασία των καταναλωτών, την ασφάλεια των τροφίμων, την υγεία, το περιβάλλον, τα εργασιακά δικαιώματα και την προστασία των προσωπικών δεδομένων θα παραμείνουν αναλλοίωτα και ότι θα υπάρχει η δυνατότητα να ενισχύονται από τα κράτη ανεμπόδιστα και χωρίς να λογοδοτούν».

Σχετικά με τη νέα πρόταση για την προστασία των επενδύσεων, ανέφερε ότι «οι σχετικές προβλέψεις χρειάζεται να συγκεκριμενοποιηθούν και να αξιολογηθούν ως προς τις επιπτώσεις τους στη δημοκρατική διαδικασία λήψης αποφάσεων μεμονωμένων κρατών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ