Σάββατο 21 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΗΠΑ - ΕΕ
Με στόχο την εξασφάλιση ολοένα και μεγαλύτερων μεριδίων στην παγκόσμια αγορά Ενέργειας

Ειδικές αναφορές στην Ελλάδα και το ρόλο που παίζει, εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης, στην επονομαζόμενη «ενεργειακή ασφάλεια» της ΕΕ

Η στενή συνεργασία ΗΠΑ και ΕΕ για την εξασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασής τους στις ενεργειακές πηγές ανά τον κόσμο και ταυτόχρονα η ρύθμιση της παγκόσμιας αγοράς Ενέργειας, σύμφωνα με τις επιταγές και τα συμφέροντα των δικών τους μονοπωλιακών ομίλων, συμφωνήθηκε στο 7ο Ενεργειακό Συμβούλιο των δύο πλευρών, που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Μάη στην Ουάσιγκτον, υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζ. Κέρι, και τη συμμετοχή υψηλότατων αξιωματούχων της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ, Φ. Μογκερίνι, και ο αντιπρόεδρος της ΕΕ και επίτροπος για την ενεργειακή ένωση, M. Σέφκτοβιτς.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, στόχος του Ενεργειακού Συμβουλίου ΗΠΑ - ΕΕ είναι η εξασφάλιση «διαφανών, ανοιχτών και ασφαλών» διεθνών αγορών Ενέργειας και η ενεργητική προώθηση πολιτικών για μία αποδοτική και βιώσιμη χρήση της Ενέργειας. Με απλά λόγια, η ρύθμιση της διεθνούς αγοράς σύμφωνα με τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις του ευρω-αμερικανικού ιμπεριαλισμού για την κάλυψη των αναγκών ΗΠΑ - ΕΕ, την εξασφάλιση φτηνών ενεργειακών προϊόντων για τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, όπως επίσης και μεγαλύτερων μεριδίων από τη διεθνή ενεργειακή αγορά για τα μονοπώλια του τομέα.

Υψηλή θέση στην ατζέντα των συνομιλιών είχε η ενίσχυση της «ενεργειακής ασφάλειας» της ΕΕ και η «απεξάρτησή» της από τις ρωσικές εισαγωγές φυσικού αερίου, επιδίωξη που, όπως τονίστηκε, μπορεί να επιτευχθεί από την ολοκλήρωση του «Νότιου Διαδρόμου» φυσικού αερίου και την αύξηση των εξαγωγών αμερικανικού LNG προς την ευρωπαϊκή αγορά, με την ταυτόχρονη ανάπτυξη υποδομών αποθήκευσης και επαναεριοποίησης σε στρατηγικά γεωγραφικά σημεία την Γηραιάς Ηπείρου.

Η εξασφάλιση «οικονομικά προσιτής» Ενέργειας και η διαφοροποίηση των μορφών και των πηγών προμήθειας σημειώνονται ευθύς εξαρχής στο κείμενο συμπερασμάτων ως θεμελιώδη στοιχεία της ενεργειακής ασφάλειας των ΗΠΑ και της ΕΕ. Επίσης, τονίζεται ως μήνυμα έως και απειλή προς πάσα κατεύθυνση, πως ΗΠΑ και ΕΕ θεωρούν απαράδεκτη τη χρήση της Ενέργειας ως «πολιτικό όπλο» (και οι ίδιες οι ΗΠΑ και η ΕΕ το χρησιμοποιούν), ενώ υπογραμμίζεται η δέσμευση των δύο πλευρών να εργαστούν από κοινού «για τη βελτίωση της ενεργειακής διαφοροποίησης στην ΕΕ και τις γειτονικές της χώρες, συμπεριλαμβανομένης της εξασφάλισης επαρκών εναλλακτικών λύσεων από την άποψη των ενεργειακών πηγών, των προμηθευτών, των διαδρομών μεταφοράς και διαχείρισης της ζήτησης».

«Ανοιχτές αγορές» με το αίμα των λαών

Ο πολιτικός αυτός στόχος φυσικά και δεν περιορίζεται μόνο στην Ευρώπη, αλλά ΗΠΑ και ΕΕ επιδιώκουν να διασφαλίσουν πως η παγκόσμια αγορά Ενέργειας θα είναι «ανοιχτή και διαφανής» και σημειώνουν πως πρέπει να ενισχυθεί η «διατλαντική συνεργασία» για να εξασφαλιστεί η επιτυχής ολοκλήρωση του παραπάνω σκοπού. Πρόκειται για τη συνήθη θρασύτητα του ευρω-αμερικανικού ιμπεριαλισμού, που δεν διστάζει να καταστρέφει ολόκληρες χώρες και να βυθίζει στο αίμα τους λαούς τους, για να εξασφαλίσει τη μονοπωλιακή εκμετάλλευση των ενεργειακών τους πηγών και των άλλων πηγών πρώτων υλών. Τα εκατομμύρια των θυμάτων στο Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη και αλλού αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα για το πώς καταφέρνει η ευρω-αμερικανική συμμορία να διασφαλίζει ότι οι παγκόσμιες αγορές Ενέργειας παραμένουν «ανοιχτές και διαφανείς»...

Ειδική αναφορά γίνεται στην προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ως βασικού στοιχείου για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια. Λέει συγκεκριμένα: «Οι νέες ενεργειακές προμήθειες από νέους προμηθευτές, σε συνδυασμό με διαφοροποιημένες πηγές Ενέργειας και δρόμοι μεταφοράς της, μεγαλύτερος βαθμός συνδεσιμότητας των ενεργειακών δικτύων, ενίσχυση της εσωτερικής παραγωγής Ενέργειας, όπως επίσης και οι προμήθειες LNG είναι κρίσιμα στοιχεία για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ».

Από αυτήν την άποψη, η ανάπτυξη και καλύτερη χρήση των διασυνδέσεων, περιλαμβανομένων των διασυνδέσεων ανάστροφης ροής, όπως και η δημιουργία εγκαταστάσεων επαναεριοποίησης και αποθήκευσης, είναι κρίσιμης σημασίας, ειδικά για την ευρωπαϊκή περιφέρεια, περιλαμβανομένης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Τα ευρω-αμερικανικά μονοπώλια του χώρου εννοείται πως έχουν ιδιαίτερη αναφορά εντός του κειμένου, καθώς, όπως επισημαίνεται, οι ιδιωτικές επενδύσεις των αμερικανικών και ευρωπαϊκών εταιρειών πρέπει να παίξουν καθοριστικό ρόλο για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, σύμφωνα και με τους στόχους δράσης της «Ενεργειακής Ενωσης» της ΕΕ.

Η Ελλάδα στο μάτι του κυκλώνα

Η χώρα μας κατέχει ρόλο - κλειδί σε όλους αυτούς τους σχεδιασμούς εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης, γεγονός που φυσικά επισημαίνεται στα γραπτά συμπεράσματα του Συμβουλίου. Ετσι, εκφράζεται για μια ακόμη φορά η «ισχυρή υποστήριξη» της ΕΕ και των ΗΠΑ στην έναρξη των διαδικασιών για την κατασκευή του «Νότιου Διαδρόμου» φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου φυσικά του «Διαδριατικού Αγωγού» ΤΑΡ, και υπογραμμίζει ξανά τη σημασία του Ελληνοβουλγαρικού διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου, όπως επίσης και την κατασκευή σταθμών αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG στη χώρα μας.

Οι παραπάνω εξελίξεις θεωρούνται καθοριστικές για τη δημιουργία εναλλακτικών πηγών προμήθειας στη νοτιοανατολική και την Κεντρική Ευρώπη και καλεί στη δημιουργία ανάλογων έργων διασυνδέσεων των συστημάτων φυσικών αερίων στην Πολωνία, τις Βαλτικές Χώρες και τη Φινλανδία. Χώρες, δηλαδή, της ΕΕ που σήμερα παρουσιάζουν το μεγαλύτερο βαθμό εξάρτησης από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου και στις οποίες οι ΗΠΑ προωθούν ανάλογα σχέδια με την περιοχή μας για την επέκταση της χρήσης LNG.

Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το 2015 οι ΗΠΑ ανέστειλαν τους περιορισμούς στις εξαγωγές πετρελαίου, όπως αντίστοιχα έπραξαν και στους περιορισμούς LNG από τις εταιρείες τους που δραστηριοποιούνται στα κράτη του Αραβικού Κόλπου. Οι κινήσεις αυτές έχουν ήδη αφήσει το αποτύπωμά τους στις διεθνείς τιμές Ενέργειας και μια σειρά χωρών ήδη νιώθουν τις συνέπειες στα έσοδα των κρατικών τους προϋπολογισμών, μεταξύ των οποίων βέβαια είναι και η Σαουδική Αραβία, παραδοσιακός σύμμαχος των ΗΠΑ. Οι παραπάνω εξελίξεις, που σε συνδυασμό με την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τα σχιστολιθικά κοιτάσματα των ΗΠΑ έχουν προκαλέσει τεράστια αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές κι έχουν καταβαραθρώσει τα έσοδα σε μια σειρά χώρες εξαγωγείς ενεργειακών προϊόντων, «χαιρετίζονται» από το Ενεργειακό Συμβούλιο ως ορόσημα για τη βελτίωση της κατάστασης στις παγκόσμιες αγορές Ενέργειας, που με τη σειρά της μπορεί να βοηθήσει «στη βελτίωση της ασφάλειας εφοδιασμού στην Ευρώπη αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο»...

Βεβαίως, οι κινήσεις των ΗΠΑ και των μονοπωλίων παραγωγής από σχιστολιθικά κοιτάσματα λόγω κόστους και μειωμένης ζήτησης έχουν προκαλέσει δραστική μείωση επενδύσεων στις ΗΠΑ και πτωχεύσεις πολλών αμερικανικών εταιρειών.

Ενα ακόμη σημείο του κειμένου συμπερασμάτων που θα απασχολήσει και τη χώρα μας το αμέσως επόμενο διάστημα, είναι η επισήμανση για τα πιθανά νέα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, την Κασπία, τη Βόρεια Αφρική και την Ανατολική Μεσόγειο, τα οποία χαρακτηρίζονται σημαντικά για την ενεργειακή ασφάλεια τόσο της ΕΕ όσο και της γύρω περιοχής. Επίσης, το Συμβούλιο δηλώνει προς όλες τις κατευθύνσεις την ανάγκη επίδειξης σεβασμού στην εθνική κυριαρχία και στα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών - μελών της ΕΕ στην έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών ενεργειακών τους πηγών και ταυτόχρονα εμφανίζεται έτοιμο να συνδράμει στην εκμετάλλευση αυτών των πηγών, παρέχοντας την αναγκαία τεχνική υποστήριξη, υπογραμμίζοντας εμφατικά την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου.

Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο πως τα «κυριαρχικά δικαιώματα» ιδιαίτερα των πιο αδύναμων χωρών της ΕΕ, όπως η Ελλάδα, γίνονται σεβαστά από τους κυρίαρχους κύκλους των Βρυξελλών και τις ΗΠΑ μόνο στο βαθμό που αυτά παραχωρούνται αμετάκλητα και άνευ όρων για τις ανάγκες κερδοφορίας των μονοπωλιακών τους ομίλων. Το ίδιο ισχύει και για το διεθνές δίκαιο, το οποίο κουρελιάζει ο δυτικός ιμπεριαλισμός ιδιαίτερα μετά τις ανατροπές στην ΕΣΣΔ και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες και την επικράτηση της αντεπανάστασης. Το δείχνουν οι σύγχρονοι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι. Είναι αποτέλεσμα της ανισόμετρης ανάπτυξης. Η ειδική αναφορά που γίνεται στο κείμενο συμπερασμάτων του Ενεργειακού Συμβουλίου στις συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές, δείχνει κατ' αρχήν ότι σε αυτές τις περιοχές το πιθανότερο είναι πως υπάρχουν σημαντικά ενεργειακά αποθέματα. Δεύτερον ότι αυτά τα ενεργειακά αποθέματα θα αποτελέσουν το επόμενο διάστημα αντικείμενο διαπάλης μεταξύ των ευρω-αμερικανικών μονοπωλιακών ομίλων και των ανταγωνιστών τους, πράγμα που σημαίνει ότι η ένταση στην περιοχή μας θα οξυνθεί, δημιουργώντας δραματικούς κινδύνους για τους λαούς της περιοχής συνολικά. Σε αυτό το πλαίσιο φυσικά θα πρέπει να συνυπολογιστεί και ο ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ που μπορεί να συμφωνούν σε μια σειρά πολιτικών σε παγκόσμιο επίπεδο, ωστόσο υπάρχει και είναι έντονος.


Φ. Κ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποφάσεις που ανάβουν νέα «φιτίλια» για ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις (2022-03-29 00:00:00.0)
Κόμβος επικίνδυνων ανταγωνισμών η Αλεξανδρούπολη (2020-08-25 00:00:00.0)
Ενδιαφέρουσες πτυχές των ανταγωνισμών για την Ενέργεια (2020-01-10 00:00:00.0)
Επικίνδυνα σχέδια στο φόντο οξυμένων ανταγωνισμών (2018-02-24 00:00:00.0)
Σχέδια «ενεργειακής ασφάλειας» για γεωστρατηγική αναβάθμιση (2014-09-13 00:00:00.0)
Τακτικισμοί και αντιθέσεις στην ενεργειακή σκακιέρα (2013-04-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ