Σάββατο 21 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΩΝ G7 ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
Ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός οξύνεται

Παρά τη «φαγωμάρα» των εκπροσώπων των μονοπωλίων, κοινή είναι η στρατηγική τσακίσματος των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων

Από τη συνάντηση στην Ιαπωνία

Kyodo News

Από τη συνάντηση στην Ιαπωνία
Χτες ξεκίνησε και ολοκληρώνεται σήμερα στην Ιαπωνία η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των G7 (δηλαδή των 7 ισχυρότερων καπιταλιστικών οικονομιών: ΗΠΑ, Καναδάς, Ιαπωνία, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, με συμμετοχή και ανώτατων αξιωματούχων της ΕΕ και του ΔΝΤ), ενώ στις 26-27 του μήνα θα γίνει στη ιαπωνική πόλη Σίμα της νότιας επαρχίας Μίε η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών χωρών με προσκεκλημένες χώρες φέτος τις Σρι Λάνκα και Βιετνάμ. Θυμίζουμε ότι μέχρι το 2014 στο σχήμα G8 συμμετείχε και η Ρωσία, αλλά αυτή μετά τη σύγκρουση στην Ουκρανία αποκλείστηκε.

Οι υπουργοί Οικονομικών, εκφράζοντας τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων των χωρών τους στον ανταγωνισμό με τους υπόλοιπους και άλλους «παίκτες» εκτός των ορίων του σχήματος (όπως η Ρωσία, η Κίνα ή άλλες ανερχόμενες δυνάμεις) συζητάνε για τις δυσκολίες στην καπιταλιστική ανάκαμψη και τρόπους ξεπεράσματός τους, με δεδομένη την επίθεση στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.

Χτες το πρωί πραγματοποιήθηκε ένα συμπόσιο κλειστό για τον Τύπο, με κεντρικούς τραπεζίτες από αυτές τις χώρες και ακαδημαϊκούς, όπου το μόνο που είδε το φως της δημοσιότητας ήταν η συζήτηση για το συνδυασμό των αντιλαϊκών μέτρων που θα φέρει καλύτερο αποτέλεσμα. Δηλαδή, πώς η δημοσιονομική, η νομισματική πολιτική και οι λεγόμενες μεταρρυθμίσεις θα βοηθήσουν στην ανάκτηση της κερδοφορίας για το κεφάλαιο.

Ευρωζώνη και Brexit ανησυχούν

Στο πλαίσιο αυτό, έντονη ανησυχία εκφράζεται για τις εξελίξεις στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, όπου μέσα εκεί εντάσσεται και το δημοψήφισμα στη Βρετανία για την παραμονή της ή όχι στην ΕΕ, η διαπραγμάτευση με την ελληνική συγκυβέρνηση για το κρατικό χρέος, όπου εξελίσσεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στην ΕΕ και ειδικά τη Γερμανία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - το οποίο επηρεάζεται περισσότερο από τις ΗΠΑ - κάτι που προδιαθέτει και για την αντιμετώπιση άλλων χρεωμένων χωρών και ειδικά ισχυρών καπιταλιστικών οικονομιών όπως η Γαλλία και η Ιταλία. Τα ζητήματα αυτά, εξάλλου, απασχόλησαν και την περσινή συνάντηση των υπουργών στη Γερμανία και αποτελούν πεδία όπου διεξάγεται ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός.

Σχετικά με το λεγόμενο Brexit, οι υπουργοί φέρονται να το απεύχονται για τις αναταράξεις που θα προκαλέσει στην παγκόσμια οικονομία.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζέικομπ Λιου, δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα για να ξεπεραστεί η αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και εξέφρασε την ελπίδα ότι η συνάντηση, όπως και η Σύνοδος των ηγετών που ακολουθεί, θα συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση με έμφαση στις επενδύσεις. Ενώ αναφέρθηκε και στην υποτιθέμενη πρόσφατη συμφωνία στην Κίνα, στη συνάντηση των G20, ότι η κάθε χώρα θα αποφύγει τη χειραγώγηση των συναλλαγματικών ανταλλαγών (φωτογραφίζοντας ιδιαίτερα την Κίνα).

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφανγκ Σόιμπλε, υπογράμμισε ότι το ζήτημα - κλειδί είναι ο συνδυασμός της δημοσιονομικής πειθαρχίας με την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με την «Handelsblatt», ο Σόιμπλε απηύθυνε έκκληση για τερματισμό της «χαλαρής» νομισματικής πολιτικής, εξέφρασε την αντίθεσή του στην κρατική χρηματοδότηση προγραμμάτων για την αναθέρμανση της οικονομίας και έφερε ως παράδειγμα τη «γερμανική δημοσιονομική πολιτική».

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας, Τάρο Αζο, σύμφωνα με τα λεγόμενα «Αμπενόμικς» (από το όνομα του πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε), φέρεται να επέμεινε στη χαλαρή δημοσιονομική και νομισματική πολιτική για να αναθερμανθεί η οικονομία. Η Ιαπωνία, που είναι πολλά χρόνια σε κατάσταση στασιμότητας, διεκδικεί ένα πιο επεκτατικό μείγμα στη διαχείριση, ώστε να τονωθεί η ζήτηση προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ αναμένεται να παρουσιάσει ένα υποτιθέμενο σχέδιο για το ξεπέρασμα της φοροδιαφυγής. Προς την κατεύθυνση της νεοκεϊνσιανής πολιτικής της τόνωσης της ζήτησης φαίνεται να συγκλίνουν και άλλες ισχυρές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Γαλλία, αλλά αυτό για τους εργαζόμενους έχει αποδειχθεί ότι δεν σημαίνει καμία ριζική διαφορά, ενώ λειτουργεί ως προετοιμασία για την ένταση της εκμετάλλευσης.

Τα ζητήματα της αντιμετώπισης των εσόδων των τρομοκρατικών οργανώσεων, της φοροδιαφυγής μετά τις ...αποκαλύψεις από τα λεγόμενα «Εγγραφα του Παναμά», η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, εμφανίζονται επίσης ως βασικά που θα συζητούνταν από τους υπουργούς Οικονομικών και φαίνεται ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συμφωνία μέσα από ένα κοινό ανακοινωθέν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ