Παρασκευή 27 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Τα ανθρώπινα δικαιώματα «κοστίζουν ακριβά»

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Στις σελίδες του τουρκικού Τύπου διέρρευσε εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία καλεί τις κατά τόπους αστυνομικές διοικήσεις της χώρας να βελτιώσουν τις «επιδόσεις» τους στα ανθρώπινα δικαιώματα(!) διότι «οι αλλεπάλληλες καταδίκες από το δικαστήριο του Στρασβούργου "κοστίζουν ακριβά στη χώρα"», όπως σχολιάζει η «Χουριέτ». Η «Ραντικάλ» απαριθμεί κάποιες από τις παραινέσεις της εγκυκλίου του υπουργού Ρουστού Καζίμ Γιουτζελέν: απαγόρευση των βασανιστηρίων (σ.σ. δηλαδή, μέχρι τώρα επιτρέπονταν τα βασανιστήρια;), περιορισμένη χρονική διάρκεια προφυλάκισης, ελεύθερη πρόσβαση των συνηγόρων υπεράσπισης στους πελάτες τους, υποχρεωτική ιατρική περίθαλψη, μαγνητοσκόπηση των καταθέσεων.

Ο υπουργός θεωρεί πως «εκτός από τα υψηλά χρηματικά ποσά που υποχρεωνόμαστε να καταβάλλουμε στις δημόσιες δίκες κατά της Τουρκίας, είναι αναμφισβήτητο ότι η εικόνα μας είναι πολύ άσχημη στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης», σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της «Τζουμχουριέτ».

Η «Ραντικάλ» ειρωνεύεται δηκτικά το όψιμο ενδιαφέρον για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δύο μέρες μετά το αίτημα εισαγγελέα για την άρση της βουλευτικής ασυλίας της πρώην προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σεμά Πισκινσούτ, διότι αρνήθηκε να αποκαλύψει στη Δικαιοσύνη τα ονόματα των κρατουμένων που κατήγγειλαν ότι γίνονται βασανιστήρια...

Χτες εξ άλλου το Κόμμα της Εργασίας της Τουρκίας (ΕΜΕΡ) κατήγγειλε την απαγόρευση κυκλοφορίας της εφημερίδας «Γκιουνλούκ Εβρενσέλ» σε τουλάχιστον τέσσερις επαρχίες, χαρακτηρίζοντας την προσπάθεια βελτίωσης της εικόνας της Τουρκίας όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα «κωμωδία». Ο δικηγόρος της εφημερίδας Καμίλ Τεκίν Σουρέκ θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσβάλλοντας την απόφαση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ