Παρασκευή 27 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Εκδίκηση» και ένταση για τη δολοφονία ακριβείας

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΓΑΖΑ.-

«Εκδίκηση» ήταν η λέξη, σύνθημα και θρήνος, που κυριάρχησε κατά τη διάρκεια της κηδείας του Σαλάχ Νταρουάζα, στελέχους της Χαμάς στη Νάμπλους, ο οποίος δολοφονήθηκε, την Τετάρτη, από επιδρομή ακριβείας του ισραηλινού στρατού. Χιλιάδες Παλαιστίνιοι πήραν μέρος στην τελετή ενώ συμμετείχαν και υποψήφιοι κομάντο αυτοκτονίας. Την ίδια στιγμή, η ισραηλινή ηγεσία υπεραμύνεται της τακτικής της.

Πάνοπλα μέλη της Χαμάς αλλά και μασκοφόροι λευκοντυμένοι υποψήφιοι κομάντος αυτοκτονίας συνόδευσαν τον Νταρουάζα, χτες στη Νάμπλους, στην τελευταία του κατοικία. Η οργή έκδηλη και αναμενόμενη η ανακοίνωση της Χαμάς ότι επίκειται σειρά νέων επιθέσεων εναντίον ισραηλινών στόχων. Ο ισραηλινός στρατός, από την πλευρά του, επέμεινε στη λιτή του ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία ο Νταρουάζα είχε σχεδιάσει πολλές δολοφονικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ και σχεδίαζε και νέες, κατά συνέπεια η δολοφονία του ήταν «κίνηση αυτοάμυνας». Επιπλέον, ο ισραηλινός στρατός εξασφάλισε και την «έγκριση» του ανώτατου ραβίνου της χώρας, Μέιρ Λάου, ο οποίος εκτίμησε ότι ο στρατός της χώρας «διεξάγει έναν ευλογημένο από το Θεό πόλεμο αυτοάμυνας».

Λίγες ώρες μετά τη δολοφονία ακριβείας στη Νάμπλους, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ασφαλείας συναντήθηκαν, για άλλη μια φορά, υπό την παρουσία αξιωματούχων της CIA. Εντούτοις, και αυτή η 90λεπτη συνάντηση τερματίστηκε χωρίς αποτέλεσμα και σε ιδιαίτερα τεταμένη ατμόσφαιρα. Η παλαιστινιακή πλευρά παρέδωσε στους Αμερικανούς αξιωματούχους τη λίστα με τα ονόματα των Εβραίων εξτρεμιστών που είναι ύποπτοι για σειρά βάρβαρων επιθέσεων εναντίον του παλαιστινιακού λαού.

Οι ισραηλινές αρχές έχουν αρνηθεί να αποδεχτούν τη λίστα και, όπως τόνιζε ο επικεφαλής των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας, Αμπντέλ Ραζέκ αλ Ματζαγντέχ, παραδόθηκε στη CIA, προκειμένου «να υπάρχουν μάρτυρες ότι έχουν εντοπιστεί οι ύποπτοι, ότι υπάρχουν στοιχεία και ότι αρνείται η ισραηλινή ηγεσία να συνεργαστεί». Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας, Γιάρντεν Βατικάι, αρκέστηκε να δηλώσει ότι επανατέθηκε το ισραηλινό αίτημα για πλήρη κατάπαυση της βίας.

Στο μεταξύ, ένταση επικράτησε και χτες στα αυτόνομα εδάφη. Εποικοι, που διαδήλωναν για τις επιθέσεις που δέχονται σε παλαιστινιακό έδαφος, δέχτηκαν τα πυρά αγνώστων, νωρίς χτες το πρωί, σε περιοχή κοντά στη Ράφα, στη Λωρίδα της Γάζας. Οι έποικοι, όπως και οι Ισραηλινοί στρατιώτες που τους συνόδευσαν, απάντησαν στα πυρά και ακολούθησε σύντομη μάχη με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ένας στρατιώτης και ένας έποικος. Λίγο αργότερα, στην περιοχή έσπευσαν ισραηλινοί εκσκαφείς οι οποίοι κατέστρεψαν παρακείμενο παλαιστινιακό αστυνομικό φυλάκιο. Επίσης, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εξερράγησαν δύο εκρηκτικοί μηχανισμοί στην περίμετρο βάσης Ισραηλινών αλεξιπτωτιστών έξω από την Τζενίν της Δυτικής Οχθης, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλιμακώνει τη σφαγή το Ισραήλ (2024-04-16 00:00:00.0)
Πρόβα εκκένωσης (2005-07-01 00:00:00.0)
Νέο προκλητικό αιματοκύλισμα (2002-10-08 00:00:00.0)
Επιθέσεις και αντεπιθέσεις επιβαρύνουν την κατάσταση (2001-07-28 00:00:00.0)
Στασιμότητα, πάλι, και νέα όξυνση (2001-01-16 00:00:00.0)
Ενταση και επεισόδια εκατέρωθεν (1998-04-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ