Παρασκευή 27 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ALCATEL - INFINEON TECHONOLOGIES - HITACHI - SONY
Νέο σαρωτικό κύμα απολύσεων

ΠΑΡΙΣΙ - ΤΟΚΙΟ - ΒΟΝΝΗ.-

Νέο κύμα απολύσεων σαρώνει το χώρο των εταιριών τηλεπικοινωνιακού υλικού και υψηλής τεχνολογίας, παγκοσμίως, με επίκεντρο της νέας κρίσης την Ευρώπη, όπου, με βάση μόνο τα υπάρχοντα στοιχεία, μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν απολυθεί από αυτού του τομέα τις επιχειρήσεις 60.000 άνθρωποι. Μετά από την «Siemens», την «Ericsson», την «Marconi» και πολλές άλλες, το χορό των απολύσεων συνέχισε, χθες, με ανακοίνωσή της η γαλλική εταιρία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού «Alcatel», η γερμανική «Infineon Technologies» και ακολούθησε η ιαπωνική «Hitachi», ενώ ανάλογα «μηνύματα» έρχονται και από την, επίσης, ιαπωνική «Sony». Κοινή αιτιολογία, η επιβράδυνση στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

Στην ανακοίνωση επιπλέον απολύσεων προχώρησε, χθες, η διοίκηση της γαλλικής «Alcatel», οι οποίες, με δεδομένες τις 7.500 απολύσεις που είχαν ανακοινωθεί στις αρχές του χρόνου, αναμένεται να φτάσουν τις 20.000 μέχρι το τέλος του τρέχοντος χρόνου. Η εταιρία σχεδιάζει, επίσης, όπως δήλωνε ο διευθύνων σύμβουλός της Σερζ Τσουρούκ, να προχωρήσει σε πώληση, τουλάχιστον, 41 από τις 100 εγκαταστάσεις που διαθέτει σε όλο τον κόσμο σε «υπερεργολάβους», προκειμένου να μπορέσει να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της και να ισοσκελίσει τις μεγάλες απώλειες που παρουσιάζει. Συγκεκριμένα, οι ζημίες της εταιρίας κατά το β` τρίμηνο του 2001, αγγίζουν τα 3,1 δισ. ευρώ (το χειρότερο ποσό από το 1995) και εκτιμάται ότι οφείλονται στην επιβράδυνση της αμερικανικής και, κατά συνέπεια, και της παγκόσμιας οικονομίας.

Η μετοχή της εταιρίας είχε τη χειρότερη επίδοση, από την αρχή του χρόνου, στο δείκτη CAC 40 του Παρισιού με απώλειες 71%, το κατώτερο σημείο των τελευταίων 2,5 χρόνων, ενώ ο οίκος Moody's προχώρησε σε υποβάθμισή της κατά μία βαθμίδα. Παρά τις προσπάθειες του Τσουρούκ να «χαμηλώσει τους τόνους», εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπάρξει ανάκαμψη της εταιρίας, η παραίτηση του πιθανότερου διαδόχου του, Κρις Πραμπού, έκανε πολλούς αναλυτές να χαρακτηρίζουν «σκοτεινό» το μέλλον της.

Στην απόλυση 950 - 1.670 εργαζομένων, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει και η ιαπωνική εταιρία «Hitachi», μέχρι το τέλος του χρόνου, η οποία σχεδιάζει να πουλήσει και τις εγκαταστάσεις που διαθέτει στη Σιγκαπούρη, στη Μαλαισία, αλλά και ορισμένες της Ιαπωνίας για να μπορέσει να ισοσκελίσει τις απώλειες κερδών που παρουσιάζει. Με το ίδιο σκεπτικό, του περιορισμού των απωλειών, 5.000 απολύσεις ανακοίνωσε και η γερμανική εταιρία κατασκευής μικροτσίπ, η μεγαλύτερη της Γερμανίας, «Infineon Technologies», η οποία ευελπιστεί ότι, με την κίνησή της αυτή, θα ισοσκελίσει τις απώλειες 1 δισ. ευρώ που παρουσιάζει από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα.

Στην κατεύθυνση των απολύσεων, μοιάζει να προσανατολίζεται και η «Sony», μία από τις μεγαλύτερες, παγκοσμίως, εταιρίες κατασκευής ηλεκτρονικών οπτικο-ακουστικών συστημάτων, η οποία ανακοίνωσε απώλειες 90% στα αναμενόμενα κέρδη της, για το β` τρίμηνο του 2001 (3 δισ. γιεν, έναντι 26 - 37 δισ. γιεν), εξαιτίας «των μειωμένων πωλήσεων στις αγορές ηλεκτρονικών και επικοινωνιακού υλικού». Η εταιρία, μάλιστα, αναπροσάρμοσε τις εκτιμήσεις κερδών της και για το επόμενο έτος, όπως δήλωνε ο Γιουκιχίτο Σιμάντα, αναλυτής της Credit Lyonnais. Να «διασκεδάσει» την κατάσταση αποπειράθηκε ο Μασάμι Φουτζίνο, αναλυτής της Nikko Salomon, τονίζοντας ότι, αν και μεγαλύτερες των προβλεπόμενων, οι απώλειες ήταν αναμενόμενες, λόγω της ανάκλησης τριών μοντέλων κινητών τηλεφώνων και των μειωμένων πωλήσεων στα ηλεκτρονικά παιχνίδια και στα βιντεοπαιχνίδια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σπαράσσονται για τον... «προστατευτισμό» (2009-02-17 00:00:00.0)
Αποσύρονται εννέα φορτιστές για κινητά (2005-08-19 00:00:00.0)
Πογκρόμ απολύσεων στις τηλεπικοινωνίες (2002-10-06 00:00:00.0)
Σε ελεύθερη πτώση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (2002-07-21 00:00:00.0)
Απολύσεων συνέχεια για τις ΗΠΑ (2001-04-04 00:00:00.0)
Πρόγραμμα ασφάλισης ανέργων! (1999-04-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ