Σάββατο 28 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΩΝ «G7» ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
Αναδείχτηκαν οι δυσκολίες συμβιβασμού αλλά και οι διαφωνίες

Το Κοινό Ανακοινωθέν ζητά επιτάχυνση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και αύξηση των εργατικών χεριών στην υπηρεσία του κεφαλαίου

ΙΣΕ-ΣΙΜΑ.--

Τη «δέσμευση» των ΗΠΑ, Ιαπωνίας, Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Καναδά, Βρετανίας - «G7» - να «αντιμετωπίσουν συλλογικά» τους υψηλούς κινδύνους για την παγκόσμια ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένων των ευθειών απειλών που συνιστούν για τη διεθνή τάξη οι τρομοκρατικές επιθέσεις, ο βίαιος εξτρεμισμός και οι προσφυγικές ροές, καταγράφει το Κοινό Ανακοινωθέν που εκδόθηκε αργά προχτές το βράδυ, με την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής που έγινε στην ιαπωνική πόλη Ισε-Σίμα.

Αδυνατώντας να προσπεράσουν την αυξημένη αλληλεξάρτηση των σχεδιασμών των μονοπωλίων που κάθε πλευρά εκπροσωπεί, οι χώρες που (με βάση στοιχεία προηγούμενων χρόνων) εμφανίζονται ως οι επτά ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου, αναγνώρισαν την «ειδική ευθύνη» που τους αναλογεί για τη διαχείριση των παραπάνω και άλλων παρόμοιων «προκλήσεων», με το βλέμμα τους στραμμένο σε συνολικότερες ανακατατάξεις, που συνδέονται και με τις εξελίξεις σε «αναδυόμενες» δυνάμεις, όπως οι Κίνα, Ινδία και φυσικά η Ρωσία.

Για άλλη μια φορά, φάνηκαν οι διαφωνίες ως προς το μείγμα διαχείρισης των δυσκολιών ανάκαμψης της μονοπωλιακής κερδοφορίας. «Η αδύναμη ζήτηση και τα άλυτα διαρθρωτικά προβλήματα αποτελούν κρίσιμους παράγοντες που βαραίνουν για τη σημερινή (αλλά) και την πιθανή ανάπτυξη... Επιμένουμε (στην ανάγκη) για να διασφαλιστεί μια ανάπτυξη περιεκτική, με πολλές θέσεις εργασίας, που θα ευνοεί όλα τα τμήματα των κοινωνιών μας», τονίζουν μεταξύ άλλων, προμηνύοντας ένταση των προσπαθειών για μεταρρυθμίσεις απαραίτητες για το κεφάλαιο, με στόχο αύξηση των εργατικών χεριών που θα είναι στη διάθεση της μεγαλοεργοδοσίας, με συνθήκες δουλειάς προσαρμόσιμες στις εκάστοτε ανάγκες της. Την ίδια στιγμή, γίνεται ειδική αναφορά στη σημασία να ληφθούν υπόψιν οι «ειδικές περιστάσεις σε κάθε χώρα», με τη Γερμανία - σύμφωνα με πληροφορίες - να ζήτησε πάλι να αποφευχθούν αναφορές σε συνταγές δημοσιονομικής χαλάρωσης. Ωστόσο, γίνεται αναφορά στην ανάγκη να υπάρξουν εγγυήσεις ότι το χρέος (σε κάθε χώρα) «θα τεθεί σε ένα βιώσιμο μονοπάτι» (διατύπωση, βέβαια, που χωρά πολλές ερμηνείες).

Οσον αφορά την «τρομοκρατία», οι «G7» εκφράζουν την ελπίδα τους να μπορέσουν να κλείσουν «κρίσιμα κενά» στη «δυνατότητα» για την «αντιμετώπισή» της και για τη «διεθνή συνεργασία», αναγνωρίζουν δηλαδή δυσκολίες στο συντονισμό εξαιτίας συγκρουόμενων συμφερόντων.

Τέλος, έχει τη σημασία του ότι και στο επίσημο Ανακοινωθέν καταγράφεται «ανησυχία για την κατάσταση στην Ανατολική και τη Νότια Κινεζική Θάλασσα», όπου οι «G7» παρακολουθούν στενά τις «ισορροπίες» και ειδικά τις στρατιωτικές και γεωπολιτικές επιδιώξεις της Κίνας.

Σημειώνουμε ότι τις συναντήσεις των «G7» παρακολουθεί σταθερά και η ΕΕ (που φέτος εκπροσώπησε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αλλά και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ). Ως φετινούς προσκεκλημένους, η ιαπωνική προεδρία επέλεξε να ορίσει το Μπαγκλαντές, τη Σρι Λάνκα αλλά και το Βιετνάμ. Επίσης, προσκεκλημένο ήταν ξανά και το ΔΝΤ, ενώ στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στην Ιαπωνία, σε πολυμερή συνάντηση που έγινε στο περιθώριο της Συνόδου των «G7» συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Ινδονησίας, Τζόκο Γουιντόντο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιπαράθεση για «υπερβάλλουσα παραγωγή», δασμούς και έλεγχο εξαγωγών (2024-06-19 00:00:00.0)
Συναντιούνται σήμερα στο Αμβούργο οι ισχυρότερες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (2017-07-07 00:00:00.0)
Ανακοίνωση διμερούς κατάπαυσης πυρός (2016-06-23 00:00:00.0)
«G7»: Στο προσκήνιο η διαπάλη αστικών τάξεων (2016-05-25 00:00:00.0)
Διαμαρτυρία στους πρέσβεις των «G7» (2016-04-14 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο η «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» (2016-04-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ