Πέμπτη 23 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΛΟΜΒΙΑΣ - FARC/EP
Ανακοίνωση διμερούς κατάπαυσης πυρός

Με κοινή ανακοίνωσή τους, η κυβέρνηση της Κολομβίας και των ανταρτών των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC-EP), που βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις στην Αβάνα της Κούβας εδώ και 4 χρόνια για τον τερματισμό της υπερπενηντάχρονης ένοπλης σύγκρουσης, γνωστοποίησαν χτες ότι σήμερα σε ειδική εκδήλωση θα ανακοινωθεί η επίτευξη συμφωνίας για τη διμερή και οριστική κατάπαυση του πυρός.

Οπως σημειώνεται στο ανακοινωθέν, τα δύο μέρη έχουν φτάσει σε συμφωνία «για τη διμερή και οριστική κατάπαυση του πυρός, την εγκατάλειψη των όπλων, τις εγγυήσεις για την ασφάλεια και την καταπολέμηση των εγκληματικών οργανώσεων που είναι υπεύθυνες για δολοφονίες και σφαγές ή που επιτίθενται ενάντια τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των κοινωνικών και πολιτικών κινημάτων, συμπεριλαμβανομένων και των εγκληματικών οργανώσεων που έχουν οριστεί ως διάδοχος παραστρατιωτικών ομάδων και των δικτύων υποστήριξής τους και τη δίωξη των εγκληματικών συμπεριφορών που απειλούν την υλοποίηση των συμφωνιών και την οικοδόμηση της ειρήνης».

Επίσης, αναφέρεται ότι στη σημερινή εκδήλωση θα είναι επικεφαλής ο Πρόεδρος της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, ο ανώτατος διοικητής των FARC-EP, Τιμολέων Χιμένες, και εκπροσωπώντας τις εγγυήτριες δυνάμεις, ο Πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο και ο ΥΠΕΞ της Νορβηγίας, Μπόργκε Μπρέντε. Επίσης, η Πρόεδρος της Χιλής, Μισέλ Μπατσελέτ και της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, από τις χώρες που συνόδευσαν τη διαδικασία του διαλόγου. Ακόμα, θα παραστεί ως ειδικός προσκεκλημένος ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, που θα συνοδεύεται από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας και τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης, ακόμα ο Πρόεδρος της Δομινικανής Δημοκρατίας ως πρόεδρος της Ενωσης Χωρών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (CELAC), ο Πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ και οι ειδικοί απεσταλμένοι για την ειρηνευτική διαδικασία των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Η διμερής κατάπαυση πυρός (μέχρι τώρα μόνο οι αντάρτες εφάρμοζαν κατά καιρούς μονομερή κατάπαυση) θεωρείται σημαντικό βήμα για την ανακοίνωση της τελικής συμφωνίας. Σύμφωνα, δε, με χτεσινές δηλώσεις του Σάντος, αυτή αναμένεται να υπογραφεί το αμέσως επόμενο διάστημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ