Πέμπτη 23 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Νέα επίδειξη αυταρχισμού από την κυβέρνηση

Απαγόρευσε τη σημερινή διαδήλωση, προτείνοντας «εναλλακτική» διαδρομή επικαλούμενη λόγους ασφαλείας

Από τις πρόσφατες εργατικές διαδηλώσεις στη Μασσαλία

Copyright 2016 The Associated

Από τις πρόσφατες εργατικές διαδηλώσεις στη Μασσαλία
ΠΑΡΙΣΙ.--

Την απαγόρευση της προγραμματισμένης για σήμερα νέας, μεγάλης κινητοποίησης ενάντια στο έκτρωμα «Ελ Κομρί» ανακοίνωσαν χτες το πρωί οι γαλλικές αρχές, σε μια νέα επίδειξη αυταρχισμού από την κυβέρνηση, που επικαλέστηκε την «ασφάλεια» της πόλης και των κατοίκων, συνδέοντας προκλητικά τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του λαού με τη δράση διαφόρων «μηχανισμών», γνωστών για ...την προσφορά τους στην ένταση της κρατικής και άλλης καταστολής. Η αλήθεια είναι ότι όλη η συζήτηση περί «ασφάλειας», που διευρύνεται στο φόντο και της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», στρέφεται ενάντια και στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, όπως επιβεβαιώνεται ξανά.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση, σε μια κίνηση «διαλλακτικότητας», προχώρησε σε συνάντηση μέσω του υπουργού Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ, με εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων (όπως ο Φιλίπ Μαρτίνες της CGT και ο Ζαν Κλοντ Μεγί της FO), μετά την οποία ανακοινώθηκε συμφωνία για μια νέα «εναλλακτική» διαδρομή (συνολικού μήκους 1,6 χλμ.) για την οποία θα εκδοθεί τελικά άδεια για διαδήλωση.

«Κερδίσαμε το δικαίωμα να διαδηλώσουμε την Πέμπτη στο Παρίσι σε μια διαδρομή που πρότεινε ο υπουργός Εσωτερικών» δήλωσε ο γγ της CGT (όπου πλειοψηφούν οι δυνάμεις του μεταλλαγμένου ΚΚ Γαλλίας), σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε, μετατρέποντας το «δικαίωμα στη διαδήλωση» σε ζήτημα διαπραγμάτευσης μιας διαδρομής με τις αστικές κυβερνήσεις. Και για να επιβεβαιώσει πως μείζον ζήτημα για τη συγκεκριμένη συνδικαλιστική ηγεσία είναι οι όροι του παζαριού, ο ίδιος κάλεσε τον Πρόεδρο της χώρας, Φρανσουά Ολάντ, να καλέσει (σε συνάντηση) τα συνδικάτα και τη νεολαία «πολύ γρήγορα». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Μεγί της FO (όπου πλειοψηφούν τροτσκιστικές δυνάμεις) διευκρίνισε ότι η αντιπροσωπεία συνάντησε «ένα δημοκρατικό υπουργό», «προσεκτικό», επιμένοντας στην «ποιότητα» που είχε η συζήτηση μαζί του.

Μεταξύ άλλων, οι συνδικαλιστές σημείωσαν ότι νέα κινητοποίηση έχει οριστεί για τις 28 Ιούνη, με βάση «λεπτομέρειες που μένουν να διασαφηνιστούν».

Θυμίζουμε ότι ο νόμος «Ελ Κομρί» έχει πυροδοτήσει μαζικές και μαχητικές, απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις στη Γαλλία, καθώς ενισχύει ακόμα περισσότερο την «ανταγωνιστικότητα» της μεγαλοεργοδοσίας, μεγαλώνοντας τα περιθώρια για απολύσεις, διευθέτηση της εργασίας, μειώσεις σε μισθούς και πετσόκομμα διαφόρων δικαιωμάτων μέσω της εξάπλωσης επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας κ.τ.λ. Πλέον, η προσπάθεια «πυρόσβεσης» των αγωνιστικών διαθέσεων χιλιάδων εργαζομένων δυναμώνει μέσα από τις «κατάλληλες συνθήκες διαλόγου» που αναζητούν κυβέρνηση και συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Χαρακτηριστικές είναι και οι προτάσεις που έστειλε η CGT, περιγράφοντας τις συνθήκες που θα δικαιολογούν «παρεκκλίσεις» από το ισχύον κάθε φορά πλαίσιο, προσφέροντας και έτσι στους εργοδότες περιθώρια ικανά να χωρέσουν ή να μη χωρέσουν «δικαιώματα», ανάλογα με την κερδοφορία και τη θέση της εταιρείας τους.

Πάντως, να σημειωθεί ότι η χτεσινή αρχική ανακοίνωση της απαγόρευσης της διαδήλωσης στάθηκε αφορμή για πολλές αστικές δυνάμεις να στήσουν ένα νέο σόου, ενόψει και των προεδρικών εκλογών του 2017. Ετσι, ο «ανεξάρτητος» υποψήφιος για τις προεδρικές, Ζαν Λικ Μελανσόν (που πλέον έχει πάρει αποστάσεις από το «Μέτωπο της Αριστεράς» του οποίου ήταν συνιδρυτής), καταδίκασε την απόφαση, καλώντας τον Ολάντ «να ηρεμήσει την κατάσταση και να μας οδηγήσει στη συνηθισμένη ηρεμία μιας δημοκρατικής πολιτείας».

Προκλητική ήταν και η τοποθέτηση της προέδρου του ακροδεξιού «Εθνικού Μετώπου» («FN»), Μαρίν Λεπέν, που τόλμησε να ψελλίσει διαπιστώσεις περί ...«σοβαρής επίθεσης στη δημοκρατία», ενώ πριν ένα μήνα δήλωνε στο δίκτυο «Ερόπ 1»: «Είμαστε ο περίγελος της υφηλίου. Βρισκόμαστε σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης... Εδώ και δυο μήνες εκδηλώνονται βίαιες επιθέσεις καθημερινά, 300 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί, χωρίς η κυβέρνηση να είναι ικανή να κουνήσει ούτε το μικρό της δαχτυλάκι...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ