Πέμπτη 23 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Προσδοκίες για διάφορες διμερείς σχέσεις

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Οι όροι μας δεν είναι πολύ περίπλοκοι, πρέπει να ικανοποιηθούν, όπως ικανοποιήθηκε το αίτημά μας για συγγνώμη», δήλωσε χτες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στις επαφές, που συνεχίζονται για την εξομάλυνση των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων. «Το αν θα επιτευχθεί συμφωνία ή όχι εξαρτάται από τα βήματα που η ισραηλινή πλευρά θα κάνει», πρόσθεσε, στο φόντο δημοσιευμάτων που πληθαίνουν και εμφανίζουν την καθοριστική συνάντηση ανάμεσα σε αξιωματούχους των δύο χωρών να ετοιμάζεται για το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Να σημειωθεί ότι και ο πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, σε συνέντευξη που έδωσε πριν από μερικές μέρες ανέφερε ότι «δεν μπορεί να υπάρχουν μόνιμες αντιπαλότητες μεταξύ χωρών που βρίσκονται στην περιφέρεια της Μαύρης Θάλασσας και της Μεσογείου», εξηγώντας ότι μιλά για χώρες όπως «το Ισραήλ, η Συρία, η Ρωσία, η Αίγυπτος...». Μάλιστα, ο Τούρκος ηγέτης αναφέρθηκε ειδικότερα και στις σχέσεις με τη Ρωσία, μιλώντας για «περιστατικό που συνέβη με τη Ρωσία» και εξηγώντας: «Φυσικά εμείς δε θα επιτρέψουμε την παραβίαση της κυριαρχίας μας. Ωστόσο δεν είναι σωστό να "κολλήσουμε" σε ένα μεμονωμένο περιστατικό...», ενώ συνέχισε: «Πρέπει να κοιτάζουμε τη μεγαλύτερη εικόνα. Δεν υπάρχει εχθρότητα μεταξύ των λαών μας. Είναι πιθανόν να επιστρέψουμε στις προηγούμενες μέρες και να πάμε ακόμα παραπέρα».

Αντίστοιχα, για τις σχέσεις Τουρκίας - Αιγύπτου, επανέλαβε τα περί «πραξικοπήματος» κατά «της θέλησης του λαού», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «αυτό δε θα έπρεπε να εμποδίζει τις εμπορικές σχέσεις. Οικονομικές και κοινωνικές σχέσεις μπορούν να αναπτύσσονται. Είναι καλό και για τις δύο χώρες...».

Απεργία στη «Νεστλέ»

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι εργάτες στο εργοστάσιο της «Νεστλέ» στην επαρχία Καρακάμπεϊ, στη δυτική επαρχία Μπούρσα, ξεκίνησαν απεργία με βασικό αίτημα μισθολογικές αυξήσεις για όλο το προσωπικό (μόνιμο και μη).

Σύμφωνα με τη «Σαμπάχ», πρόκειται για 900 εργάτες, που ζητούν αυξήσεις 600 τουρκικές λίρες (περίπου 200 δολάρια). Η ίδια πηγή επικαλούνταν μαρτυρίες απεργών, σύμφωνα με τις οποίες το 60% του προσωπικού αμείβεται μόλις με το βασικό μισθό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ