Τετάρτη 8 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Οικονομικά «κίνητρα» σε τρίτες χώρες για αποτροπή προσφυγικών ροών

Επιπλέον αυστηρότερους ελέγχους επιχειρεί να θέσει η ΕΕ στις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές. Στο πλαίσιο αυτό, χτες η Κομισιόν ανακοίνωσε άλλο ένα σχέδιο κατά των ξεριζωμένων, με την παρουσίαση θέσεων για την ανάπτυξη «εταιρικών» σχέσεων με χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Ετσι, η EE θα πληρώνει τρίτες χώρες, για να κρατούν μακριά από τα σύνορά της τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της οικονομικής εκμετάλλευσης των χωρών προέλευσης προσφύγων και μεταναστών.

Η ΕΕ κινείται προς συμφωνίες με εννέα χώρες «με πρότυπο, αλλά όχι αντιγραφή, της συμφωνίας με την Τουρκία», στις οποίες θα προβλέπεται πως η έλλειψη συνεργασίας θα επισύρει και... ποινές. Μιας συμφωνίας που οδήγησε στον εγκλωβισμό στην Ελλάδα χιλιάδων ανθρώπων και στο άνοιγμα του θαλασσοπνίχτη μεσογειακού διαδρόμου. Η διαδικασία που θα ξεκινήσει θα ενισχύσει την εφαρμογή του σχεδίου δράσης της Βαλέτας, το οποίο κινείται στη σταθερή κατεύθυνση της ΕΕ, δηλαδή, καταστολή - διαλογή - κινητικότητα και υπερεκμετάλλευση των - χρήσιμων για το κεφάλαιο - προσφύγων. Το τελευταίο προκύπτει και από δήλωση του επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου. «Θέλουμε να διανοίξουμε νόμιμους δρόμους προς την Ευρώπη, με τις χώρες της ΕΕ είτε να δέχονται ανθρώπους που έχουν ανάγκη απευθείας από τις χώρες προέλευσης, είτε να παρέχουν σε νόμιμους μετανάστες (...) άδειες παραμονής και εργασίας στο πλαίσιο μιας νέας Blue Card». Από κοντά ο Φ. Τίμερμανς, πρώτος αντιπρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε πως χρειάζεται να επιβληθεί τάξη στις μεταναστευτικές ροές.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χτες η Κομισιόν, η ΕΕ θα επιδιώξει εταιρικές σχέσεις με κομβικές τρίτες χώρες καταγωγής και διέλευσης. Πρόκειται για την Ιορδανία, τον Λίβανο, τη Νιγηρία, τη Σενεγάλη, τον Νίγηρα, το Μάλι, την Αιθιοπία, την Τυνησία και τη Λιβύη. Η εταιρική σχέση θα πάρει τη μορφή κατάλληλα προσαρμοσμένων «συμφώνων», ανάλογα με το αν πρόκειται για χώρα καταγωγής, χώρα διέλευσης ή χώρα που φιλοξενεί μεγάλο αριθμό εκτοπισμένων. Ανάμεσα στις προτεραιότητες θα είναι η αύξηση των επιστροφών στις χώρες καταγωγής και διέλευσης (σ.σ. το διώξιμο των ξεριζωμένων από την ΕΕ), να κρατούνται μακριά από την ΕΕ και κοντά στις εστίες τους μέσω παροχής βοήθειας για την ...ανάπτυξη σε τρίτες χώρες. Ετσι, πέρα από 8 δισ. που θα δοθούν για αντάλλαγμα, τα επόμενα πέντε χρόνια, ετοιμάζεται και το έδαφος για παραπέρα οικονομική διείσδυση και εκμετάλλευση των χωρών που θα ...εταιριστούν με την ΕΕ.

Κατά την Κομισιόν, «το φθινόπωρο του 2016, η Επιτροπή θα υποβάλει πρόταση για ένα νέο ταμείο ως μέρος ενός φιλόδοξου εξωτερικού επενδυτικού σχεδίου, προκειμένου να κινητοποιηθούν επενδύσεις σε αναπτυσσόμενες τρίτες χώρες, με βάση την πείρα που αποκτήθηκε από το επιτυχημένο επενδυτικό σχέδιο για την Ευρώπη. Για τον σκοπό αυτό, θα διατεθεί ποσό 3,1 δισ. που αναμένεται να ενεργοποιήσει συνολικές επενδύσεις ύψους 31 δισ. με πιθανότητα αύξησης έως 62 δισ., εάν συμβάλουν τα κράτη - μέλη και άλλοι εταίροι με ποσά αντίστοιχα εκείνων που θα διαθέσει η ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) εργάζεται επίσης ήδη για μια πρωτοβουλία κινητοποίησης πρόσθετης χρηματοδότησης στην Αφρική κατά την επόμενη πενταετία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ