Τετάρτη 8 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Σταθερά στο λιμάνι το ΚΚΕ και τα ταξικά συνδικάτα

Στο λιμάνι του Πειραιά η αλληλεγγύη από ταξικά σωματεία και φορείς είναι συνεχής (φωτ. από επίσκεψη πριν από μερικές βδομάδες)

Eurokinissi

Στο λιμάνι του Πειραιά η αλληλεγγύη από ταξικά σωματεία και φορείς είναι συνεχής (φωτ. από επίσκεψη πριν από μερικές βδομάδες)
Στιγμή δεν έχουν λείψει από το λιμάνι του Πειραιά, όπου στήθηκε ο άτυπος προσφυγικός καταυλισμός, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Από τις πρώτες μέρες που κατέφταναν τα καράβια με τους χιλιάδες πρόσφυγες από τα νησιά, καλούσαν το λαό της πόλης να εκφράσει την αλληλεγγύη και τη στήριξή του, ενώ το Κόμμα προειδοποιούσε ότι διαμορφώνονται συνθήκες εγκλωβισμού αυτών των ανθρώπων, εξαιτίας της πολιτικής της συγκυβέρνησης και της ΕΕ.

Κλιμάκιο του ΚΚΕ βρέθηκε στο λιμάνι, όταν οι πρώτες χιλιάδες προσφύγων φαινόταν ότι αφήνονται στην τύχη τους και ο χώρος μετατρεπόταν σε καταυλισμό, διακινώντας ανακοινώσεις και στη γλώσσα των ξεριζωμένων. Με τακτικές περιοδείες στελεχών του, το Κόμμα καλούσε τους πρόσφυγες να μην το βάλουν κάτω, αλλά να παλέψουν ενάντια στο κλείσιμο των συνόρων. Μάλιστα στις 21/3, Παγκόσμια Μέρα κατά του Ρατσισμού, στο λιμάνι βρέθηκε και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Με τη μονιμοποίηση της εγκατάστασης των προσφύγων στον Πειραιά, μόνιμη έγινε και η παρουσία των ταξικών σωματείων από την περιοχή. Στήθηκε κιόσκι με μεταφραστές, όπου οι πρόσφυγες μπορούσαν να απευθύνονται για κάθε είδους βοήθεια και συμβουλή. Ταυτόχρονα, μέσα από το στέκι αυτό οργανωνόταν καλύτερα και η αλληλεγγύη από τα δεκάδες σωματεία και τις Λαϊκές Επιτροπές, που καθημερινά έφταναν στο λιμάνι με φορτηγά γεμάτα από είδη πρώτης ανάγκης.

Οι συνδικαλιστές που ήταν και παραμένουν μόνιμα στο χώρο, καλούν τους πρόσφυγες να οργανωθούν, να φτιάξουν επιτροπές και να παλέψουν μαζί με τους Ελληνες εργάτες για την ανακούφισή τους. Μια πρωτοπόρα, καθημερινή προσπάθεια, που δεν άργησε να προκαλέσει και τη δυσαρέσκεια πρώην και νυν στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που φορώντας τη μάσκα του «αλληλέγγυου» στο λιμάνι, έκαναν ό,τι μπορούσαν για να μην έρχονται οι πρόσφυγες σε επαφή με το κάλεσμα αγώνα. Για να περιορίζεται η αλληλεγγύη στα όρια της ελεημοσύνης και να μην πάρει χαρακτήρα αναμέτρησης με την κυβέρνηση και την ΕΕ, που εμποδίζει αυτούς τους ανθρώπους να φτάσουν στον προορισμό τους.

Ξεχωριστή στιγμή στη δράση των ταξικών δυνάμεων στο λιμάνι ήταν, όταν τη μέρα που η εργατική τάξη γιόρταζε την Πρωτομαγιά, μοίρασαν γαρίφαλα και ανακοινώσεις στους πρόσφυγες. Σημαντικό στοιχείο επίσης των παρεμβάσεων είναι η σταθερή παρουσία Γυναικείων Ομάδων της ΟΓΕ, που συχνά στήνουν παιδικές γιορτές για τα προσφυγόπουλα στο λιμάνι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ