Σάββατο 28 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ
Ακαρπες οι συνομιλίες Ρωσίας - ΗΠΑ

ΜΟΣΧΑ.-

Ακαρπες αποβαίνουν οι συνομιλίες της Αμερικανίδας υπουργού για θέματα Εθνικής Ασφαλείας με το Ρώσο ομόλογό της, αφού η Ρωσία δείχνει ότι επιθυμεί μεν να αρχίσει ένα διάλογο, αλλά χτες, εμμέσως πλην σαφώς, έβαλε και άλλους «παίκτες» στο παιχνίδι, όπως τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας και το Ιράν. Κατ' αρχήν...

Η Μόσχα και η Ουάσιγκτον έχουν κοινή επιθυμία για τη δημιουργία ενός συστήματος, το οποίο θα εξασφαλίζει παγκόσμια ασφάλεια, δήλωσε χτες στη Μόσχα ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Ιβανόφ, μετά τις συνομιλίες που είχε με τη σύμβουλο του Αμερικανού Προέδρου σε θέματα Ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις. «Η Ρωσία και οι ΗΠΑ αναζητούν τρόπους εγκατάστασης ενός συστήματος διεθνούς ασφαλείας», τόνισε ο Ιβανόφ, σύμφωνα με το «Ιντερφάξ» και υπογράμμισε ότι Μόσχα και Ουάσιγκτον είναι έτοιμες για ένα σοβαρό, ανοιχτό και εποικοδομητικό διάλογο.

Εντούτοις, ο Ιβανόφ τόνισε ότι ύστερα από συνομιλία μιας ώρας, δεν επιτεύχτηκε καμία συμφωνία. Οπως ανέφεραν πάντως πηγές του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, σύμφωνα με το «Ρόιτερς» και το «Ασοσιέιτεντ Πρες», η Κοντολίζα Ράις δεν έφερε κάτι καινούριο προσερχόμενη στη ρωσική πρωτεύουσα, που θα μπορούσε να κάνει τη Ρωσία να αλλάξει θέση σε σχέση με την ΑΒΜ, τη διμερή Συνθήκη για τους Αντιβαλλιστικούς Πυραύλους. Πάντως ο αναπληρωτής υπουργός Ασφαλείας έδωσε νέα διάσταση στις συνομιλίες, όταν έβαλε το ζήτημα των κοινών συνομιλιών και με τη συμμετοχή της ΛΔ Κορέας και του Ιράν, δύο χώρες που έχουν χαρακτηριστεί «δόλιες» από τις ΗΠΑ, χαρακτηρισμός που αποδίδεται σε «κράτη που απειλούν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ», για να δικαιολογήσουν την υλοποίηση του «Εθνικού Αντιπυραυλικού Συστήματος» (NMD). «Φέρνουμε το μεγαλύτερο αριθμό κρατών, που είναι πυρηνικές δυνάμεις, στο τραπέζι των συνομιλιών για θέματα στρατηγικής ισορροπίας στο πλαίσιο της ΑΒΜ» δήλωσε, ο Ολεγκ Τσερνόφ, αναπληρωτής υπουργός Ασφαλείας, σύμφωνα με το «Ιντερφάξ».

Από την πλευρά της, η Κοντολίζα Ράις, η οποία έφτασε την Πέμπτη στη Μόσχα και επρόκειτο να συναντηθεί και με το Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε μετά τη συνάντησή της με τον Ιβανόφ ότι η Μόσχα και η Ουάσιγκτον πρέπει να εγκαταλείψουν συμφωνίες που χρονολογούνται από την εποχή του ψυχρού πολέμου. Φυσικά, η Ράις αναφερόταν στη συνθήκη αντιπυραυλικής άμυνας ΑΒΜ του 1972. «Είναι απαραίτητο να βρεθεί μία νέα βάση συνεργασίας, να εγκαταλειφθούν συμφωνίες που χρονολογούνται από την εποχή του ψυχρού πολέμου», δήλωσε η Ράις και υπογράμμισε ότι «Μόσχα και Ουάσιγκτον έχουν τεράστιες δυνατότητες να προχωρήσουν μαζί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ