Σάββατο 28 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗ ΓΕΝΟΒΑ
«Δεν πείθουν» οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι

Ο Ιταλός πρωθυπουργός στην ιταλική Βουλή, σε μια προσπάθεια να πείσει για τις... καλές του προθέσεις να μην αποκρύψει τίποτα...

Associated Press

Ο Ιταλός πρωθυπουργός στην ιταλική Βουλή, σε μια προσπάθεια να πείσει για τις... καλές του προθέσεις να μην αποκρύψει τίποτα...
ΡΩΜΗ.-

Μπορεί ο μίστερ ΤV και πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι να δηλώνει ότι «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποκρύψει την αλήθεια για τα όσα έλαβαν χώρα στους δρόμους της Γένοβας», ωστόσο δε δείχνει να πείθει κανένα... ΜΜΕ, «έγκριτα» και «μη», βρίθουν από ειδήσεις και αποκαλύψεις για τη «φασιστική τύπου» επιχείρηση καταστολής, «που ξεπέρασε και τη χούντα του Πινοτσέτ». Ακόμη πιο δύσκολα πείθονται οι λαοί της Ευρώπης και του υπόλοιπου πλανήτη.

Και πώς μπορούν να πειστούν όταν μία εβδομάδα μετά τις συλλήψεις για πρώτη φορά ανακοινώθηκε ότι από τις 225 συλλήψεις στις οποίες προχώρησε η αστυνομία της Γένοβας κατά τη διάρκεια των διήμερων συγκρούσεων στο περιθώριο της Συνόδου της «G8», οι 149 ήταν απόλυτα δικαιολογημένες σύμφωνα με τον ιταλικό νόμο, όπως ανακοινώθηκε χτες από την εισαγγελία της ιταλικής πόλης, η οποία διεξάγει τις προκαταρκτικές έρευνες. Η εισαγγελία αποφάσισε 49 συλληφθέντες να παραμείνουν στη φυλακή, ενώ για 76 δε συντρέχουν λόγοι κράτησής τους.

Από τους 49 συλληφθέντες που παραμένουν στη φυλακή, οι 45 όπως φαίνεται ανήκουν στο «Μπλακ Μπλοκ», ένας συνελήφθη κατά τη διάρκεια εφόδου της αστυνομίας στο κέντρο του «Κοινωνικού Φόρουμ της Γένοβας» και τρεις συνελήφθησαν κατά στις διαδηλώσεις, διευκρίνισε ο δικαστής Ρομπέρτο Φουτσίνια. Από τους διαδηλωτές που αφέθηκαν ελεύθεροι, στους 29 επιβλήθηκαν περιορισμοί στις μετακινήσεις, πρόσθεσε ο Ιταλός δικαστής που είναι υπεύθυνος για το συντονισμό των ερευνών. Βέβαια, αυτή θα μπορούσε να είναι μία απάντηση για τους «φερόμενους ως αγνοούμενους», ανάμεσά τους και πάρα πολλούς ξένους. Αλλά για άλλη μία φορά δεν είναι πειστική...

Οπως ακριβώς δεν πείθει και ο Ιταλός πρωθυπουργός που υποσχέθηκε χτες ότι η κυβέρνησή του δε θα αποκρύψει την αλήθεια στις έρευνες σχετικά με τα δραματικά γεγονότα που συνέβησαν στη Γένοβα. «Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση δε θα κρύψουμε τίποτε», τόνισε ο Μπερλουσκόνι, μιλώντας στη Γερουσία για τα αποτελέσματα της Συνόδου της Γένοβας. «Αν υπήρξαν υπερβολές και καταχρήσεις, δε θα καλύψουμε αυτούς που παραβίασαν το νόμο. Θα εντοπιστούν μέσω των ερευνών που ήδη διεξάγονται», είπε ακόμα ο Ιταλός πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Ομως δεν πρέπει να μπερδεύουμε αυτούς που επιτέθηκαν με αυτούς που δέχτηκαν τις επιθέσεις», αφήνοντας έτσι το περιθώριο να δοθεί «αμνήστευση» σε όσους αστυνομικούς και καραμπινιέροους επιδόθηκαν σε ένα όργιο επίδειξης ισχύος διά ροπάλου, χημικών και αληθινών πυρών.

Ενα ακόμη παράδειγμα της οργής που επικρατεί σε όλες τις γωνιές της Ευρώπης είναι ότι οι Αυστριακοί υποδέχτηκαν τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Ρενάτο Ρουτζιέρο, κατά την προσέλευσή του στο κτίριο της καγκελαρίας όπου είχε χτες συνομιλίες στη Βιέννη με την Αυστριακή ομόλογό του Μπενίτα Φερέρο - Βάλντνερ, διαδηλώνοντας. Η αποδοκιμασία και η οργή κυριάρχησε στους διαδηλωτές, που βροντοφώναζαν συνθήματα, αλλά και «Δολοφόνοι».

Στο μεταξύ, το «Κόμμα των Πρασίνων» με έκκλησή του προς τη Φερέρο - Βάλντνερ απαιτεί την παρέμβασή της για την άμεση αποφυλάκιση των Αυστριακών κρατουμένων - διαδηλωτών, από την ιταλική αστυνομία, τη διαλεύκανση των επεισοδίων στη Γένοβα και την άμεση αλλαγή της πολιτικής ενημέρωσης.

Το «Κόμμα των Πρασίνων» κατηγορεί συγχρόνως με δριμύτητα την Αυστριακή υπουργό Εξωτερικών πως, σε αντίθεση με τους ομολόγους της σε Γερμανία, Αγγλία και Ισπανία, δεν έχει διαμαρτυρηθεί μέχρι σήμερα κατά της φυλάκισης των Αυστριακών κρατουμένων. Ακόμη, οι Πράσινοι, αναφερόμενοι στα μέτρα που είχαν ληφθεί σε σχέση με τη Σύνοδο της Γένοβας, κάνουν λόγο για μεσαιωνική πρακτική και για παραβιάσεις των συνταγματικών αρχών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ