Σάββατο 28 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ν ΜΠΕΡΝΣ
Με τον αέρα του επικυρίαρχου...

Ως γενικός κριτής των πάντων και με τον αέρα του επικυρίαρχου, εμφανίστηκε σε τηλεοπτική συνέντευξη που μεταδόθηκε χτες βράδυ από το «ΜΕΓΚΑ», ο απερχόμενος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Ν. Μπερνς. Εβγαλε τα απωθημένα του, για το ΚΚΕ και το «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ», επειδή τον... δυσαρέστησαν με τη συνεπή αντιιμπεριαλιστική στάση τους. Επίσης, κατηγόρησε την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», γιατί δεν είναι «αντικειμενική» στο ζήτημα της τρομοκρατίας.

Στην ίδια συνέντευξη, υπό μορφή τελευταίας επιθυμίας, εξέφρασε την ελπίδα η Ελλάδα να συμμετάσχει στο Σύστημα Αντιπυραυλικής Προστασίας των ΗΠΑ (Πόλεμος των Αστρων) και δεν παρέλειψε, βέβαια, να πλέξει το εγκώμιο της ελληνικής κυβέρνησης που, όπως είπε, «έχει ανοιχτό μυαλό»... Οπως δήλωσε, η ελληνική ηγεσία δεν έχει πει ακόμα ούτε «ναι» ούτε «όχι», για να προσθέσει ότι ακόμα ουσιαστικά, είναι νωρίς για να τεθεί το ερώτημα.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση για τον αντιαμερικανισμό στην Ελλάδα, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Υπάρχει αντιαμερικανισμός στην Ελλάδα, κυρίως στον ελληνικό Τύπο, κυρίως στον αριστερό ελληνικό Τύπο, υπάρχουν ορισμένοι δημοσιογράφοι που ποτέ δε συμφωνούν με τις ΗΠΑ για λόγους αρχής, αλλά νομίζω ότι αυτοί αποτελούν μειοψηφία».

Στη συνέχεια όταν του ζητήθηκε συγκεκριμένα να πει σε ποιες εφημερίδες μπορεί να αποδώσει αντιαμερικανισμό απάντησε:

«Νομίζω, ότι μεγάλη πλειοψηφία τους ελληνικού Τύπου είναι αντικειμενική. Δε θα διαμαρτυρόμουν καθόλου γι' αυτό. Νομίζω ότι μερικές εφημερίδες εδώ, όπως συμβαίνει και στις ΗΠΑ, έχουν ιδεολογικές αγκυλώσεις, ό,τι και αν πεις. Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ είναι μια τέτοια εφημερίδα, δε νομίζω ότι είπε ποτέ καλή κουβέντα για τις ΗΠΑ. Αυτή είναι η φιλοσοφία τους. Υπάρχουν άλλες εφημερίδες, όπως η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, η οποία συχνά δημοσιεύει άρθρα, τα οποία βρίσκω ότι δεν είναι αντικειμενικά στο ζήτημα της τρομοκρατίας. Καθόλου αντικειμενικά. Υπάρχουν ορισμένες εφημερίδες που δεν αντιμετωπίζουν αντικειμενικά τις ΗΠΑ, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία, όπως και των τηλεοπτικών καναλιών, είναι αντικειμενικοί. Αλλά στο θέμα του αντιαμερικανισμού πολλά παράγονται από τον Τύπο».

Δίνοντας δε την ερμηνεία που τον βολεύει για τα αισθήματα του ελληνικού λαού ισχυρίστηκε: «Δε νομίζω ότι ο ελληνικός λαός έχει αυτά τα αισθήματα, όπως ίσως θα πίστευε κανείς διαβάζοντας τον Τύπο. Ωστόσο, ζούμε σε δημοκρατία και μαζί με το δικαίωμα της διαμαρτυρίας υπάρχει και η ελευθερία του Τύπου. Και πρέπει να το έχουμε αυτό. Ο Τύπος ουσιαστικά ελέγχει τους κυβερνώντες και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη λειτουργία της δημοκρατίας».

Σε άλλο σημείο, αναφερόμενος σε δολοφονίες Αμερικανών αξιωματούχων και αυτή του Βρετανού Στ. Σόντερς είπε: «Ο μέσος Ελληνας είναι αντίθετος με την τρομοκρατία. Γι' αυτό με προβληματίζει όταν βλέπω εφημερίδες, όπως η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ που δε μιλάνε ανοιχτά εναντίον της τρομοκρατίας και δημοσιεύουν τις προκηρύξεις των τρομοκρατικών οργανώσεων. Δεν το καταλαβαίνω αυτό. Νομίζω ότι όλοι, διπλωμάτες, πολιτικοί και δημοσιογράφοι πρέπει να επικρίνουμε ανοιχτά την τρομοκρατία, να καταγγέλλουμε μια μικρή ομάδα, όταν παίρνει το νόμο στα χέρια της, σε μια δημοκρατική κοινωνία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ