Σάββατο 9 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
Οι επικίνδυνες εξελίξεις επιβάλλουν επαγρύπνηση και βαθύτερο συντονισμό

Σε κεντρικό ξενοδοχείο της Βαρσοβίας έγινε χτες εκδήλωση με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή εκδήλωση στη Βαρσοβία
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή εκδήλωση στη Βαρσοβία
Του απεσταλμένου μας Χρήστου ΜΑΝΤΑΛΟΒΑ.--

Με το σύνθημα «ΝΑΤΟ και ΕΕ μόνιμη απειλή για τους λαούς. Η διέξοδος βρίσκεται στην πάλη για ειρήνη, κοινωνικά δικαιώματα, το σοσιαλισμό», έγινε χτες το πρωί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Βαρσοβίας η εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας, με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Στη χτεσινή εκδήλωση συμμετείχαν 11 κόμματα: ΚΚΕ, Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας, ΚΚ Λαών Ισπανίας, ΚΚ Ιταλίας, Κίνημα «Αντίσταση» Μολδαβίας, ΚΚ Νορβηγίας, Εργατικό Κόμμα Ουγγαρίας, ΚΚ Πολωνίας, ΚΚ Σλοβακίας, Σουηδικό ΚΚ, ΚΚ Τουρκίας. Εκ μέρους του ΚΚΕ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας που βρίσκεται στη Βαρσοβία είναι ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, ο οποίος τοποθετήθηκε στη χτεσινή εκδήλωση (ολόκληρη η ομιλία του θα δημοσιευτεί στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη»).

Μεταξύ άλλων, είπε: «Το ΚΚΕ παλεύει καθημερινά κατά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, απαιτεί καμία εμπλοκή της Ελλάδας σ' αυτούς τους σχεδιασμούς, την επιστροφή των στρατιωτικών δυνάμεων που είναι στο εξωτερικό σε ιμπεριαλιστικές αποστολές. Συνολικά, η πάλη θα γίνεται πιο αποτελεσματική, στο βαθμό που με την πρωτοπόρα συμβολή των κομμουνιστών σε όλο τον κόσμο θα δυναμώνει το εργατικό - λαϊκό κίνημα, θα κατακτά αντιμονοπωλιακό - αντικαπιταλιστικό προσανατολισμό και θα στοχεύει στην εξάλειψη των αιτιών που προκαλούν τους πολέμους, τη φτώχεια, την ανεργία, την προσφυγιά.

Οι εξελίξεις απαιτούν να δυναμώσει η πάλη της εργατικής τάξης, της πρωτοπόρας τάξης της κοινωνίας, σε συντονισμό και συμμαχία με τα καταπιεσμένα λαϊκά στρώματα, για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού, την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και τη δημιουργία ανώτερων διεθνών σχέσεων που θα βασίζονται στο αμοιβαίο όφελος, στα συμφέροντα των λαών.

Η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία, από την πρώτη μέρα της ίδρυσής της, έχει ανοίξει μέτωπο κατά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και στο σχεδιασμό της για την επόμενη περίοδο περιλαμβάνονται νέες παρεμβάσεις, ρίχνοντας ιδιαίτερο βάρος στον αγώνα για την απομάκρυνση των ευρωατλαντικών βάσεων σε κάθε χώρα».

Μεγαλώνουν οι κίνδυνοι για τους λαούς

Τη χτεσινή εκδήλωση άνοιξε εκ μέρους της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ ο Κώστας Παπαδάκης, ευρωβουλευτής και μέλος της ΚΕ του Κόμματος. Μεταξύ άλλων, στάθηκε στη σημασία που έχει η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας και ευχαρίστησε τους Πολωνούς συντρόφους για τη στήριξη που πρόσφεραν στην υλοποίηση της εκδήλωσης. Επίσης, παρουσίασε αναλυτικά τους στόχους που υπηρετεί η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ και τους κινδύνους που επιφυλάσσουν οι αποφάσεις της για τους λαούς.

Ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός από τον πρόεδρο του ΚΚ Πολωνίας, Κριστόφ Σφεή, και στη συνέχεια το λόγο πήρε η Μπεάτα Καρόν, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Πολωνίας και υπεύθυνη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων. Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στις σχέσεις της χώρας της με το ΝΑΤΟ, είπε ότι η Πολωνία εντάχθηκε στη λυκοσυμμαχία το 1999, δύο βδομάδες πριν αυτό επιτεθεί στη Γιουγκοσλαβία.

Τότε, όπως είπε, η χώρα παρείχε πολιτική και όχι στρατιωτική στήριξη, γιατί δεν είχε τους απαιτούμενους πόρους. Στη συνέχεια, συμμετείχε στον αποκαλούμενο «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», στέλνοντας το 2002 στρατεύματα στο Αφγανιστάν, παρά τις λαϊκές αντιδράσεις. Η συμμετοχή έφτασε μέχρι και τους 2.200 στρατιώτες, από τους οποίους σκοτώθηκαν 43 και τραυματίστηκαν 380. Ακόμα, το οικονομικό κόστος στην κατοχή του Αφγανιστάν έφτασε τα 1,35 δισ. ευρώ.

Ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις

Ενδιαφέρουσες ήταν οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων από άλλα κόμματα που πήραν μέρος στην εκδήλωση. Ενδεικτικά, ο Ερχαν Ναλτσάσι, από το ΚΚ Τουρκίας, είπε ότι ο ιμπεριαλισμός δυνάμωσε στην Τουρκία μετά τις ανατροπές στο σοσιαλιστικό στρατόπεδο. Η συσσώρευση κεφαλαίου που έγινε στη χώρα, ήταν αποτέλεσμα της δράσης της αστικής τάξης της Τουρκίας, καθώς τουρκικά μονοπώλια άρχισαν να εξάγουν κεφάλαια παντού και ιδιαίτερα στη Ρωσία, Αφρική και Βαλκάνια. Η δράση τους στηρίχθηκε από το τουρκικό κράτος, αξιοποιώντας το δόγμα του νεο-οθωμανισμού, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Σβέντ Γιάκομπσον, από το ΚΚ Νορβηγίας, είπε ανάμεσα σε άλλα πως δημιουργούνται επικίνδυνες εξελίξεις στη Σουηδία και τη Φιλανδία με την εμβάθυνση των σχέσεών τους με το ΝΑΤΟ. Αναφέρθηκε ακόμα στην αξιοποίηση από το ΝΑΤΟ των στρατιωτικών υποδομών της Νορβηγίας στο βόρειο διάδρομο, που με το λιώσιμο των πάγων ανοίγει τις δυνατότητας στρατιωτικής δράσης προς Ιαπωνία και Κίνα.

Η Μάργκαριτ Μπρεντερφορς, από το Σουηδικό ΚΚ, είπε ότι το ΝΑΤΟ αποφάσισε να πραγματοποιήσει στη Σουηδία κοινή στρατιωτική άσκηση με την ονομασία «Aurora» (το γνωστό πολεμικό πλοίο που με τον ιστορικό κανονιοβολισμό του έδωσε το σήμα της έναρξης για την Οχτωβριανή Επανάσταση), τον Οκτώβρη του 2017. Η άσκηση είναι πολιτικής σημασίας, καθώς γίνεται σκόπιμα κατά το χρόνο που συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη μεγάλη Οχτωβριανή σοσιαλιστική Επανάσταση στη Ρωσία.

Ο Αστόρ Γκαρσία, από το ΚΚ Λαών της Ισπανίας, είπε ότι στη χώρα του υπάρχουν τέσσερις σημαντικές ΝΑΤΟικές βάσεις και ότι μετά το πέρας της Συνόδου του ΝΑΤΟ, ο Μπ. Ομπάμα θα επισκεφτεί την Ισπανία. Ενάντια σε αυτή την επίσκεψη οργανώνονται κινητοποιήσεις, στις οποίες θα συμμετέχει και το ΚΚ Λαών της Ισπανίας. Η επίσκεψη του Ομπάμα, παρατήρησε, δείχνει τη σημασία που αποκτά η Ισπανία για το ΝΑΤΟ μπροστά στα καινούργια σχέδια για ναυτικές επιχειρήσεις στη Μεσόγειο. Ανέφερε, ακόμα, ότι ο Ομπάμα θα συναντηθεί με τέσσερα κόμματα στην Ισπανία, ένα εκ των οποίων είναι και οι Ποδέμος....

Ο Τζέρι Γκρέιντζερ, από το Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας, είπε ότι το 2014 από το αεροδρόμιο Σάνον της Ιρλανδίας πέρασαν 272 πτήσεις για τη μεταφορά όπλων και πυρομαχικών για τους σκοπούς του ΝΑΤΟ. Τόνισε ότι το ΝΑΤΟ είναι μια επιθετική στρατιωτική συμμαχία και ανέδειξε τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, αναφερόμενος στη διαμάχη των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών στην ευρύτερη περιοχή.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τις ομιλίες από το σύνολο των κομμάτων που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση. Σήμερα, Σαββάτο, οι εκπρόσωποι των ΚΚ θα συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις που γίνονται στη Βαρσοβία ενάντια στο ΝΑΤΟ, μαζί με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ