Σάββατο 9 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διευθετήσεις για την παράδοση των υδρογονανθράκων στα μονοπώλια

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται, εν μέσω οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, η προσπάθεια της κυβέρνησης να εξασφαλίσει νέα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο, από την παραχώρηση της έρευνας και της εκμετάλλευσης των εγχώριων αποθεμάτων υδρογονανθράκων, όπως δείχνει το νομοσχέδιο, το οποίο από χτες βρίσκεται στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Με το νομοσχέδιο, που έχει τίτλο «Πλαίσιο για την ασφάλεια στις υπεράκτιες εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, ενσωμάτωση της οδηγίας 2013/30/ΕΕ, τροποποίηση του π.δ. 148/2009 και άλλες διατάξεις», η κυβέρνηση, διαμορφώνει το ρυθμιστικό πλαίσιο, όπως αυτό προβλέπεται από την ΕΕ, που θα επιτρέψει τη χορήγηση αδειών σε «υπεράκτιες» (offshore) εταιρείες.

Μία από τις προϋποθέσεις που τίθενται για να χορηγηθεί η σχετική άδεια, αφορά το θέμα της ασφάλειας (πρόληψη σοβαρού ατυχήματος, αντιμετώπιση και πρόστιμα), πλαίσιο που καθορίζεται από τη σχετική κοινοτική Οδηγία και τώρα ενσωματώνεται στην ελληνική νομοθεσία. Πρόκειται για μέτρα που «μπάζουν» από παντού, αν σκεφτεί κανείς ότι αρμόδια για την κατάρτιση των σχεδίων είναι αποκλειστικά τα ίδια τα μονοπώλια, ενώ το κράτος απλά θα τα εγκρίνει ή θα κάνει παρατηρήσεις, μέσω μιας ανεξάρτητης αρχής. Επιπλέον, σε ρόλο «κριτή» αυτών των σχεδίων, τίθενται μέχρι και οι ΜΚΟ!

Συγκεκριμένα, αναφέρεται στο άρθρο 5 ότι «δεν ξεκινά» καμία εργασία «μέχρι να διασφαλιστεί ότι το κοινό έχει συμμετάσχει σε αρχικό στάδιο και με ουσιαστικό τρόπο στην εξέταση των πιθανών συνεπειών», που θα προκύψουν και αν τηρούνται οι προβλεπόμενες προδιαγραφές, ενώ διευκρινίζεται ότι στο «ενδιαφερόμενο κοινό» συμπεριλαμβάνονται οι ΜΚΟ «όπως εκείνες που προωθούν την προστασία του περιβάλλοντος»!

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ επικρότησαν το νομοσχέδιο, με τους εισηγητές και ειδικούς τους αγορητές να λένε ότι επιτέλους, παρά τις καθυστερήσεις «μπαίνει το νερό στο αυλάκι». Πιο χαρακτηριστικός ήταν ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Γ. Μανιάτης. Οπως ανέφερε, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση προωθούσε τις διαγωνιστικές διαδικασίες για την «αξιοποίηση των υδρογονανθράκων», «η σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία, μας κατηγορούσε ότι λειτουργούμε σε βάρος των εθνικών συμφερόντων», ενώ τώρα έρχεται και τα υιοθετεί απόλυτα. Ωστόσο, ζήτησε εξηγήσεις για την «αδικαιολόγητη καθυστέρηση στον τρίτο και μεγάλο διαγωνισμό των 20 off-shore οικοπέδων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης, απάντησε πως «δεν είναι αλήθεια ότι τα πράγματα πριν τρέχανε και τώρα έχουν καθυστερήσει». Για τον τρίτο διαγωνισμό είπε ότι «πηγαίνει με αρκετά καλό ρυθμό και μάλλον θα ολοκληρωθεί σε συντομότερο διάστημα από ό,τι ο αμέσως προηγούμενος των 9,5 μηνών», επικρίνοντας ταυτόχρονα την προηγούμενη κυβέρνηση ότι για το διαγωνισμό που αφορούσε τα οικόπεδα του Πατραϊκού, του Κατάκολου και των Ιωαννίνων η καθυστέρηση για την «αξιολόγηση των προσφορών ήταν ενάμισης χρόνος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ