Σάββατο 9 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Την Τρίτη συνεχίζεται η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο

Την ερχόμενη Τρίτη θα συνεχιστεί στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής η συζήτηση του εκλογικού νόμου, που αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια στις 20 Ιούλη. Την περασμένη Πέμπτη, ο αρμόδιος υπουργός, Π. Κουρουμπλής, έφερε «νομοτεχνικές βελτιώσεις», ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν κι άλλες, που αφορούν στην κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, στην ψήφο των ομογενών κ.λπ., επιβεβαιώνοντας τα παζάρια που εντείνονται στο παρασκήνιο, ανάμεσα στην κυβέρνηση και στα άλλα αστικά κόμματα.

Η «νομοτεχνική βελτίωση» της Πέμπτης αφορούσε στο σπάσιμο του άρθρου 2, που προέβλεπε την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και την κατανομή των εδρών (με διατήρηση του «πλαφόν» του 3%). Δημιουργήθηκαν, έτσι, ένα άρθρο που καταργεί το μπόνους (άρθρο 2) και ένα άλλο άρθρο για το μοίρασμα των 300 εδρών (άρθρο 3).

Το πρώην άρθρο 4, που έγινε πλέον άρθρο 5, αναδιατυπώθηκε ως εξής: «Πλην του άρθρου 1 (σ.σ. για την ψήφο στα 17) του οποίου η ισχύς αρχίζει σε κάθε περίπτωση από τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει επίσης από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και αυτός εφαρμόζεται» από τις επόμενες εκλογές, «τηρουμένων των προϋποθέσεων της παρ. 1 του άρθρου 54 του Συντάγματος ήτοι της υπερψήφισης του παρόντος άρθρου από την πλειοψηφία των 2/3 του όλου αριθμού των βουλευτών».

Στη διάρκεια της συζήτησης, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, επανέλαβε την πάγια θέση του Κόμματος ότι ψηφίζει «παρών» επί της αρχής, αφού η κυβερνητική πρόταση δεν είναι απλή αναλογική, καθώς διατηρείται το πλαφόν του 3% για την είσοδο στη Βουλή. Είπε, επίσης, ότι το ΚΚΕ «θα ψηφίσει "ναι" στο άρθρο για τα 17 έτη, στο άρθρο για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και στο άρθρο 4 που έγινε 5», ενώ δήλωσε ότι το ΚΚΕ θα καταθέσει και τροπολογία για την κατάργηση του «πλαφόν».

Σημείωσε, τέλος, ότι με τον εκλογικό νόμο, η κυβέρνηση επιχειρεί να πιάσει μ' ένα σμπάρο δυο τρυγόνια: Απ' τη μια πασχίζει για τη «διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού με συμμαχίες, με προσπάθεια να ισχυροποιηθούν οι δύο πόλοι κεντροαριστερά - δεξιά και να υπάρχει εναλλαγή που βέβαια θα έχει την ίδια στρατηγική» και από την άλλη επιχειρεί να αποπροσανατολίσει το λαό που στενάζει κάτω από το βάρος της αντιλαϊκής πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ