Τρίτη 12 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνάντηση Ομπάμα - Τσίπρα στο περιθώριο της Συνόδου

Από τη συνάντηση Ομπάμα - Τσίπρα
Από τη συνάντηση Ομπάμα - Τσίπρα
Συνάντηση μισής ώρας με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα, είχε το Σάββατο ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη Βαρσοβία της Πολωνίας, παρουσία και των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας, Ν. Κοτζιά και Π. Καμμένου, αντίστοιχα. Επισήμως, από ελληνικής πλευράς, αντικείμενο της συζήτησης ήταν η πορεία του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, το Προσφυγικό, καθώς και η πορεία του Κυπριακού.

Κατά πληροφορίες, ο Ελληνας πρωθυπουργός ζήτησε να υπάρξει κάποια ρύθμιση για το χρέος, βάζοντάς το ως προϋπόθεση για προσέλκυση επενδύσεων και αναθέρμανση της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ παρέπεμψε σε προσπάθειές του προς αυτήν την κατεύθυνση και ανήγγειλε ότι το επόμενο διάστημα θα έρθει στην Αθήνα ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζ. Λιου για συνέχιση των τέτοιων συζητήσεων. Παραπέρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Ομπάμα ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.

Σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό, η ελληνική πλευρά διακινεί ότι «στη συζήτηση αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδας στην αποτελεσματική διαχείριση των ροών και στην ανάδειξη των αξιών του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης, καθώς και η σημασία του ενεργού ρόλου της δράσης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο».

Η Αθήνα θέλει επέκταση της δράσης της ΝΑΤΟικής αρμάδας που αναπτύχθηκε εδώ και σε άλλους τομείς του Αιγαίου, κάτι για το οποίο έβαζε προσκόμματα η Αγκυρα το προηγούμενο διάστημα, ενώ ακουγόταν ότι στη Σύνοδο θα έβαζε και θέμα λήξης της ΝΑΤΟικής αποστολής στο Αιγαίο. Πάντως, κυβερνητικοί παράγοντες επιμένουν ότι στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Ερντογάν δεν έθεσε επισήμως τέτοιο θέμα.

Παράλληλα, οι Αμερικανοί φέρονται να αναγνώρισαν στην Ελλάδα ρόλο «περιφερειακής δύναμης συνεργασίας, που διατηρεί εποικοδομητικές σχέσεις με όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής». Στο ίδιο ύφος ο Ομπάμα αναγνώρισε ότι υπάρχει πολύ καλή αμυντική συνεργασία των δύο πλευρών, και ζήτησε να προγραμματιστεί συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών, Ελλάδας και ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ