Τρίτη 12 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεχίζεται ο κουρνιαχτός με το «σχέδιο Χ»

Συνεχίζεται με εκατέρωθεν παρεμβάσεις η κόντρα γύρω από το σχέδιο επιστροφής στο εθνικό νόμισμα, που είχαν συντάξει ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, και ο οικονομολόγος Τζ. Γκαλμπρέιθ, στην πρώτη θητεία της κυβέρνηση Τσίπρα, μετά τις εκλογές του Γενάρη του 2015.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, με «παρένθετους» τους δύο συντάκτες της έκθεσης, βρήκαν ένα βολικό πεδίο αντιπαράθεσης που συγκαλύπτει το γεγονός ότι η έξοδος της Ελλάδας από τη Ευρωζώνη συζητιόνταν ως ένα σοβαρό ενδεχόμενο, στο πλαίσιο της συνολικής διαχείρισης της κρίσης, ενώ προς αυτήν την κατεύθυνση πίεζαν και ισχυρές μερίδες του κεφαλαίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με τις οποίες διάφορες πολιτικές δυνάμεις διατηρούσαν ισχυρούς δεσμούς.

Μετά τη φασαρία που δημιούργησε το βιβλίο του Γκαλμπρέιθ για το λεγόμενο «σχέδιο Χ», ο ίδιος και ο Γ. Βαρουφάκης, σε κοινό τους άρθρο στην «Εφημερίδα των Συντακτών», το χαρακτηρίζουν «σχέδιο αποτροπής» των απειλών της τρόικας, «που ούτε προέκρινε την έξοδο από την Ευρωζώνη, ούτε χρησιμοποιούσε το Grexit ως απειλή».

Γράφουν ακόμα πως «το 2012 η ΕΚΤ εκπόνησε σχέδιο για την αποπομπή της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Το ονόμασε "Plan Z" (...) Μόνο οι ελληνικές κυβερνήσεις, που έφεραν τη χώρα στην πτώχευση και προ του Grexit, δεν εκπόνησαν αντίστοιχα σχέδια. Το κενό αυτό (...) δόθηκε εντολή από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να πάψει να υφίσταται. Μαζί αναλάβαμε την ευθύνη για την εκπόνηση σχετικού σχεδίου, το οποίο ονομάσαμε "Plan X", μια και εκείνο της ΕΚΤ είχε εξαντλήσει τα γράμματα του λατινικού αλφαβήτου».

Απαντώντας στα περί εμπλοκής του στρατού σε περίπτωση εφαρμογής του σχεδίου, ο Τζ. Γκαλμπρέιθ φέρεται να δηλώνει στην «Καθημερινή» ότι «μας ανησυχούσαν βαθύτατα οι πιθανές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες του εγχειρήματος». Ισχυρίζεται όμως ότι στις συσκέψεις της ομάδας δεν συμμετείχε εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας. Καταλήγει διαβεβαιώνοντας ότι «όλες οι προσπάθειες του υπουργείου Οικονομικών είχαν στόχο την επίτευξη συμφωνίας, εντός του ευρώ και εντός της ΕΕ. Η κυβέρνηση ήταν - και παραμένει - φιλοευρωπαϊκή».

Από την πλευρά της, η ΝΔ επαναφέρει την πρότασή της για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, σημειώνοντας ότι «μετά και τη σημερινή παραδοχή Βαρουφάκη - Γκαλμπρέιθ ενισχύεται η ανάγκη πλήρους διαλεύκανσης ενός επικίνδυνου σχεδίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ