Πέμπτη 14 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, στη χτεσινή συνάντηση με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό και επικεφαλής του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Μαριάνο Ραχόι, σημείωσε ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει υπέρ της επανεκλογής στην πρωθυπουργία του. Επίσης, ο Σάντσεθ απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει στην Ισπανία ένας «μεγάλος συνασπισμός» της δεξιάς και της αριστεράς, όπως έχει συμβεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αν και είπε πως θα κάνει τα πάντα για να αποφύγει η Ισπανία μια τρίτη εκλογική αναμέτρηση. Στην πρώτη ψηφοφορία που θα γίνει στη Βουλή, ο Ραχόι δεν μπορεί να εξασφαλίσει τις 176 έδρες (ο ίδιος έχει 137 και οι Σοσιαλιστές 85) για κυβέρνηση πλειοψηφίας, αλλά στη δεύτερη είναι πιθανό με την αποχή των Σοσιαλιστών ή άλλων να εξασφαλίσει κυβέρνηση μειοψηφίας. Είναι έτσι φανερό ότι το ενδοαστικό παζάρι θα παίζεται έως την τελευταία ώρα.

ΚΑΪΡΟ.-- Εκθεση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Διεθνής Αμνηστία» επικρίνει τις αιγυπτιακές αρχές για τις απαγωγές, τους βασανισμούς και τις αναίτιες συλλήψεις εκατοντάδων πολιτών, ακόμη και 14χρονων εφήβων, από τις αρχές του 2015, με το πρόσχημα της τρομοκρατίας. Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε κατηγορώντας την οργάνωση για μεροληψία και για απόπειρα δυσφήμισης της εικόνας της Αιγύπτου στο εξωτερικό.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΠΑΡΙΣΙ.-- Γραπτή διαμαρτυρία επιδόθηκε χτες στο Γάλλο πρέσβη στην Τεχεράνη από υψηλόβαθμο στέλεχος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, με αφορμή τη σύνοδο εξόριστων Ιρανών αντικαθεστωτικών από το λεγόμενο «Εθνικό Συμβούλιο Ιρανικής Αντίστασης» (CNRI), που πραγματοποιήθηκε στις 9 Ιούλη κοντά στο Παρίσι.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε χτες το θανάσιμο πυροβολισμό ενός Παλαιστίνιου οδηγού ΙΧ αυτοκινήτου και τον τραυματισμό ενός ακόμη ατόμου που επέβαινε στο όχημα από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών, με τη δικαιολογία ότι «ανέπτυξε ταχύτητα εναντίον τους», κοντά στο σημείο ελέγχου Αλ Ραμ της Ιερουσαλήμ. Το θύμα ήταν μόλις 22 ετών.

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-- Παραιτήθηκε χτες ο 62χρονος υπουργός Οικονομικών Ντούσαν Μράμορ, επικαλούμενος «προσωπικούς λόγους». Θεωρούταν από τους πιο στενούς συνεργάτες του κεντροδεξιού πρωθυπουργού της Σλοβενίας, Μίρο Τσέραρ.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Ο αρχηγός των Σομαλών τζιχαντιστών της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ», Αχμέτ Ντιρίγιε, ανακοίνωσε πως η Τουρκία «είναι από χτες εχθρός του έθνους», ότι «η Σομαλία τελεί υπό την κατοχή Χριστιανών σταυροφόρων» και κατηγόρησε τους στρατιώτες της ένοπλης αποστολής της Αφρικανικής Ενωσης στη Σομαλία πως «λεηλατούν τη χώρα». Το ηχητικό μήνυμα του Ντιρίγιε μεταδόθηκε χτες από ραδιοσταθμό των τζιχαντιστών και είναι η πρώτη φορά αφότου ανέλαβε την ηγεσία της οργάνωσης το Σεπτέμβρη του 2014, που εκφωνεί μήνυμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ