Κυριακή 24 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚ, ΤΟΥΡΚΙΑ
Να δυναμώσει η ενιαία πάλη της εργατικής τάξης

Σε εκτενή της ανακοίνωση για τα γεγονότα, η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος, Τουρκία σημειώνει ότι «η απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιούλη δεν ήταν μια αντιπαράθεση μεταξύ ιδεολογικά αντικρουόμενων κέντρων, αλλά εμπλέκονται τουλάχιστον δύο ή και ακόμα περισσότερες κλίκες στο πλαίσιο του κράτους, με πανομοιότυπες ταξικές ταυτότητες και ιδεολογίες. Δεν είναι δυνατό αυτές οι κλίκες να μη γνώριζαν καθόλου η μία τα σχέδια και τις ενέργειες της άλλης, καθώς επίσης δεν είναι δυνατό κάποιος να πει ότι η μία διαφέρει ουσιαστικά από την άλλη. Ωστόσο, η απόπειρα στις 15 Ιούλη δεν ήταν ένα αιματηρό σενάριο σχεδιασμένο από τον Ερντογάν, όπως κάποιοι υποστήριξαν. Ηταν μια πραγματική απόπειρα πραξικοπήματος...».

Η ΚΕ επισημαίνει ότι «είναι σε μεγάλο βαθμό σωστή η σκέψη ότι ένα πραξικόπημα στην Τουρκία δεν θα λάμβανε χώρα χωρίς την έγκριση των ΗΠΑ, καθώς η Τουρκία είναι στενός στρατιωτικός εταίρος των ΗΠΑ ως μέλος του ΝΑΤΟ. Ο κύριος λόγος που τα περισσότερα υψηλόβαθμα στελέχη των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων που είναι εξοργισμένα με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) δεν πραγματοποίησαν πραξικόπημα, οφείλεται στην υποστήριξη που έχει προσφέρει η κυβέρνηση των ΗΠΑ στο AKP διαχρονικά. Η υποστήριξη αυτή έχει μειωθεί πρόσφατα για διάφορους λόγους».

Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει πως «το γεγονός ότι οι πραξικοπηματίες είχαν σύνδεση με το εξωτερικό δεν κάνει τον Ερντογάν πατριώτη ή αντιιμπεριαλιστή... Το γεγονός ότι ο Ερντογάν τώρα πλησιάζει τον έναν ή τον άλλο διεθνή άξονα, δεν αλλάζει τον ταξικό του χαρακτήρα και τις ιδεολογικές του προτιμήσεις. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ένας αστός πολιτικός, είναι ένας εχθρός της εργατικής τάξης, είναι ένας αντεπαναστάτης και δε διαφέρει από τους πραξικοπηματίες που ήθελαν να τον ανατρέψουν».

Ακόμα, η ανακοίνωση της ΚΕ αναφέρεται στο ότι «η απόπειρα πραξικοπήματος, οι δυνάμεις πίσω από αυτό, οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν και η ιδεολογική του βάση, δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα του λαού. Η άποψη ότι η χώρα θα είχε δει καλύτερες μέρες αν το πραξικόπημα είχε πετύχει είναι αβάσιμη. Είναι προφανές τι θα σήμαινε ένα φιλοαμερικανικό, αντιλαϊκό πραξικόπημα.

Επίσης, είναι ανοησία να παρουσιάζεις την καταστολή του πραξικοπήματος ως νίκη για το λαό ή να το γιορτάζεις σαν τη "γιορτή της δημοκρατίας" σαν ουρά του AKP. Αυτή είναι μια προσέγγιση που δεν αμφισβητεί τη νομιμότητα του καθεστώτος του AKP και η οποία αγνοεί θεμελιακά μια ταξική προσέγγιση για το τι συμβαίνει στη χώρα».

«Οσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της 15ης Ιούλη και μετά», επισημαίνει η ΚΕ του ΚΚ, Τουρκία, «έδειξαν πόσο αδίστακτες μπορούν να γίνουν οι κλίκες στο εσωτερικό του κράτους. Ολοι παρακολουθήσαμε πόσο σκληροί υπήρξαν οι πραξικοπηματίες. Στη συνέχεια, γίναμε μάρτυρες της βαρβαρότητας της κυβέρνησης. Ολα αυτά δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με την προσέγγιση του "να τους αφήσουμε να σκοτώσουν ο ένας τον άλλον"», καταλήγοντας στην ανακοίνωσή της ότι «όπως έχουμε πάντα επισημάνει, η Τουρκία μπορεί να απελευθερωθεί μόνο με την ενιαία πάλη της εργατικής τάξης εναντίον της ταξικής ηγεμονίας, που παρουσιάζεται από σκοτεινές δυνάμεις, και όχι ως αποτέλεσμα των συγκρούσεων ανάμεσα σε σκοτεινές δυνάμεις. Δεν δεχόμαστε καμία ανάλυση και θέση που αγνοεί αυτή την πραγματικότητα. Είναι προφανές πως οι κομμουνιστές δε θα δώσουν πίστωση χρόνου στην κοροϊδία της "νίκης των δημοκρατικών δυνάμεων", ούτε στα "πονηρά" καλέσματα για να ενωθούν όλοι εναντίον του Ερντογάν. Ανάμεσα στους ανθρώπους που προφέρουν τις λέξεις "η νίκη της δημοκρατικής εξουσίας", είναι επίσης και μερικοί που δημιουργούν πανικό με τη ρητορική ότι "οι οπαδοί της σαρίας θα μας κόψουν τα κεφάλια", και αυτό είναι μια μαρτυρία για το επίπεδο της σύγχυσής τους. Επαναλαμβάνουμε: Εμείς ποτέ δε θα συμπορευτούμε με τους εκπροσώπους της καπιταλιστικής τάξης, με πραξικοπήματα στηριγμένα από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ή με πράκτορες των "χρωματιστών επαναστάσεων". Αυτή η θέση θα μας αποδυνάμωνε. Μια ανοργάνωτη εργατική τάξη που δελεάζεται από ψεύτικες λύσεις, είναι επίσης κάτι που θα μας αποδυναμώσει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ