Τρίτη 2 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Νέα εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις στο Κουβέιτ...

ΣΑΝΑΑ.--

Μέλη της κυβερνητικής αντιπροσωπείας της Υεμένης ανακοίνωσαν πως αποχωρούν από τις ειρηνευτικές συνομιλίες στο Κουβέιτ, έπειτα από την απόρριψη από τους αντιπάλους τους, Σιίτες Χούτι, της πρότασης μεσολαβητή του ΟΗΕ για τον τερματισμό του πολέμου στη χώρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Υεμένης, Αμπντέλ Μάλεκ αλ Μεκλάφι, επέμεινε πως η κυβέρνηση δεν εγκαταλείπει την ειρηνευτική διαδικασία, αλλά διαμήνυσε ότι θα επιστρέψει μόνο αν οι Χούτι άρουν τις αντιρρήσεις τους στο σχέδιο του ΟΗΕ.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Υεμένη Ισμαήλ Ουλντ Σέιχ Αχμεντ πρότεινε στους Χούτι να παραδώσουν τρεις κύριες πόλεις που ελέγχουν, ανάμεσά τους την πρωτεύουσα Σαναά. Σύμφωνα με το σχέδιο, νέες συνομιλίες θα ξεκινήσουν τότε για το σχηματισμό κυβέρνησης «ενότητας» με τη συμμετοχή των Χούτι.

Οι Χούτι απέρριψαν την πρόταση ως καταδικασμένη να αποτύχει, τονίζοντας με ανακοίνωσή τους πως οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία «χρειάζεται να είναι συνολική και να μην αναβάλλει ένα ψήφισμα σε μεγάλα ζητήματα». Παράλληλα, διεμήνυσαν πως θα παραμείνουν στο Κουβέιτ για τις συνομιλίες.

Οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Υεμένη, στην οποία πραγματοποιεί από τον Μάρτη του 2014 ιμπεριαλιστική επίθεση και η Σαουδική Αραβία, ξεκίνησαν τον περασμένο Απρίλη, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στον οποίον έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 6.400 άνθρωποι και έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους πάνω από 2.500.000 άλλοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ