Σάββατο 6 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΠ. ΟΜΠΑΜΑ
Συνέχιση των επεμβάσεων με πρόσχημα τους τζιχαντιστές

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ «φρεσκάρισε» και πάλι τα προσχήματα για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις

AP

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ «φρεσκάρισε» και πάλι τα προσχήματα για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών επιχειρήσεων σε Συρία, Ιράκ και Λιβύη με πρόσχημα τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» (που οι ΗΠΑ σε συνεργασία με Δυτικούς και Αραβες εταίρους τους δημιούργησαν) ανήγγειλε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, αργά το βράδυ της Πέμπτης σε συνέντευξη Τύπου στο Πεντάγωνο, έπειτα από την ολοκλήρωση σύσκεψης με υψηλόβαθμους αξιωματούχους του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας. Δεν παρέλειψε, βεβαίως, τις αιχμές κατά της Ρωσίας με αφορμή την αμερικανο-ρωσική κόντρα και την παράλληλη συμφωνία συνεργασίας στη Συρία, εκφράζοντας επιφυλάξεις για το τελικό αποτέλεσμα του συντονισμού επιχειρήσεων μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον κατά των τζιχαντιστών.

Υποστήριξε, πάντως, ότι οι επιχειρήσεις κατά του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») «αποδίδουν» και ότι υπάρχει «πρόοδος», ειδικά σε Συρία και Ιράκ, «γιατί οι τζιχαντιστές δεν καταφέρνουν να ανακτήσουν τα εδάφη που έχουν χάσει τους τελευταίους μήνες».

Προειδοποίησε ότι «ο αγώνας εναντίον τους θα συνεχιστεί» αφού «δεν προβλέπεται οι τρομοκράτες να εξαλειφθούν από αυτή ή την επόμενη κυβέρνηση». Σημείωσε τις απειλές που εγείρουν κατά της διεθνούς ασφάλειας οι λεγόμενοι «μοναχικοί λύκοι», που επιχειρούν επιθέσεις οι οποίες «είναι δύσκολο να εντοπιστούν και να αποτραπούν». Τόνισε ότι οι ΗΠΑ «πρέπει να κάνουν καλύτερη δουλειά για να διακόψουν τα δίκτυα τρομοκρατών και να υποκλέψουν τις επικοινωνίες τους στο Ιντερνετ», ώστε να ακυρωθούν τα σχέδια νέων επιθέσεων.

Αντιθέσεις στη «συνεργασία» με τη Ρωσία

Ιδιαίτερα επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο Ομπάμα απέναντι στον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, και τις προθέσεις του για διμερή συνεργασία κατά του «ΙΚ» στη Συρία, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι σίγουρος πως μπορεί να εμπιστευτεί τον Ρώσο ηγέτη για τον τερματισμό των συγκρούσεων στη Συρία και την επίτευξη «πολιτικής μετάβασης στη Συρία χωρίς τον Ασαντ». Παρ' όλα αυτά, πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ «είναι έτοιμες να δουλέψουν με τη Ρωσία για να μειώσουν τη βία στη Συρία και να εντείνουν τον αγώνα κατά του "Ισλαμικού Κράτους" και της "Αλ Κάιντα"». Την επόμενη στιγμή, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «απέτυχε να κάνει βήματα» ιδιαίτερα για την επίτευξη του στόχου της λεγόμενης «πολιτικής μετάβασης» στη Συρία, καλώντας τη ρωσική κυβέρνηση να μην αποδειχθεί «ανεύθυνος εταίρος που στηρίζει ένα καθεστώς δολοφόνων».

Οι προτάσεις για την ανάπτυξη ενός πλαισίου συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ στη Συρία συνίστανται στην ανταλλαγή πληροφοριών ασφάλειας για το συντονισμό των αεροπορικών επιχειρήσεων, αλλά και την αποτροπή επιχειρήσεων της συριακής αεροπορίας κατά των λεγόμενων «μετριοπαθών» αντικαθεστωτικών δυνάμεων, που προωθεί ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι. Ο Κέρι ωστόσο δέχεται επικρίσεις αξιωματούχων των αμερικανικών υπηρεσιών ασφάλειας ότι χειρίζεται αυτό το σχέδιο συνεργασίας με «αφέλεια».

Τέλος, ο Ομπάμα επιβεβαίωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα έχει ενημέρωση σε ζητήματα που άπτονται της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας, ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοέμβρη, και θα έχει ίση μεταχείριση με την υποψήφια των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον. Προειδοποίησε ωστόσο τον Τραμπ ότι η ενημέρωση που θα του γίνει «πρέπει να παραμείνει απόρρητη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ