Σάββατο 6 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνεχίζονται οι διώξεις και στο κυβερνών κόμμα

Συνεχίζονται στην Τουρκία οι λεγόμενες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, για να αντιμετωπιστούν τα μέλη και οι συμπαθούντες του δικτύου του ιμάμη επιχειρηματία με έδρα την Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, Φετουλάχ Γκιουλέν, που θεωρείται από την κυβέρνηση ο υπεύθυνος για το πραξικόπημα της 15ης Ιούλη. Βεβαίως, το αποτυχημένο πραξικόπημα ήταν κάτι πολύ ευρύτερο, αφού αποτελούσε έκφραση ενδοαστικών και ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Οι διώξεις πλέον επεκτείνονται και στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑKP) του Πρόεδρου Ρ. Τ. Ερντογάν. Οπως έγινε χτες γνωστό από εσωκομματική εγκύκλιο με την υπογραφή του δεύτερου στην ιεραρχία του κόμματος, του Χαγιάτι Γιαζιτζί, προτρέπει «σε εκδίωξη όσων συνδέονται με την τρομοκρατική οργάνωση του Γκιουλέν». Βεβαίως, ο Γκιουλέν, που από το 1999 έχει τις επιχειρήσεις του στις ΗΠΑ, έως το 2011 περίπου στήριζε ποικιλότροπα τον Ερντογάν ως ηγέτη της αστικής τάξης της Τουρκίας.

Στο πλαίσιο των συλλήψεων για σύνδεση με τους «Γκιουλενιστές» συνελήφθη και ο πρώην κυβερνήτης της περιφέρειας της Κωνσταντινούπολης Χουσεΐν Μουτλού, όπως και έως τώρα 246 στελέχη της Τοπικής Διοίκησης σε όλη τη χώρα.

Την ίδια ώρα, το κυβερνών ΑKP, μαζί με τα βασικά αστικά κόμματα τους Ρεπουμπλικάνους και τους Εθνικιστές διοργανώνουν την Κυριακή συγκέντρωση «στήριξης της δημοκρατίας».

Εξέταση από τις ΗΠΑ των εγγράφων για τον Γκιουλέν

Σε ό,τι αφορά το αίτημα προς τις ΗΠΑ για έκδοση του Γκιουλέν, σε δηλώσεις του χτες ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ, σημείωσε: «Οι τουρκικές αρχές μάς (έκαναν) αλλεπάλληλες παραδόσεις εγγράφων και βρισκόμαστε στη διαδικασία εξέτασης των εγγράφων αυτών». Οπως είπε ο Καμίλ Αϊντίν, Τούρκος βουλευτής από το Ερζερούμ, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει λάβει έως τώρα 85 κούτες με έγγραφα από την Τουρκία, που αφορούν τον Γκιουλέν. Θυμίζουμε ότι οι Τούρκοι αξιωματούχοι, μεταξύ τους και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έχουν προειδοποιήσει ότι οι δεσμοί της χώρας τους με τις ΗΠΑ θα διαταραχθούν αν η Αμερική αρνηθεί να εκδώσει τον Γκιουλέν.

Από την πλευρά του, ο Γκιουλέν που αρνείται κάθε ανάμειξη στο πραξικόπημα, σχολιάζοντας το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε σε βάρος του δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης δήλωσε ότι με την κίνηση αυτή «αποδεικνύεται ότι το τουρκικό δικαστικό σύστημα στερείται δικαστικής ανεξαρτησίας. Ετσι, το ένταλμα αυτό είναι ένα ακόμη παράδειγμα της πορείας του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τον ολοκληρωτισμό, καθώς απομακρύνεται από τη δημοκρατία».

Επίσης, χτες επιβεβαιώθηκε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Τουρκία στις 24 Αυγούστου.

Τέλος, έγινε γνωστό ότι Τούρκοι διπλωμάτες θα μεταβούν στη Ρωσία στις 8 Αυγούστου, για να προετοιμάσουν τη συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν την επόμενη μέρα, που εμφανίζεται ως σημαντική για τη σταδιακή αποκατάσταση των διμερών σχέσεων μετά την αντιπαράθεση από την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, στα σύνορα με τη Συρία. Η στροφή Ερντογάν ερμηνεύεται και από τις δυσκολίες που έχει η τακτική του στη Συρία αλλά και από το ...φόβο των Κούρδων, που κερδίζουν έδαφος στη μεθόριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ