Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Παζάρι Ραχόι με τους «Πολίτες»

Το παζάρι για το σχηματισμό της νέας αστικής κυβέρνησης στην Ισπανία μετά τις εκλογές της 26ης Ιούνη (οι δεύτερες μέσα σε έξι μήνες) κορυφώνεται, καθώς είναι έντονες οι πιέσεις από το ντόπιο κεφάλαιο και τους εταίρους της ΕΕ, να υπάρξει κυβέρνηση, που το μόνο βέβαιο είναι ότι θα συνεχίζει το τσάκισμα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων. Τελευταίο επεισόδιο είναι η συνάντηση που είχε την Τετάρτη ο ηγέτης του νεοφιλελεύθερου Λαϊκού Κόμματος, Μαριάνο Ραχόι, υπηρεσιακός πρωθυπουργός και ο έχων από το βασιλιά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, με τον Αλμπερτ Ριβέρα, πρόεδρο του κόμματος «Πολίτες» (ένα συνονθύλευμα δυνάμεων κάτι σαν το «Ποτάμι» στη χώρα μας), τέταρτο κόμμα στη Βουλή των 350 εδρών. Είχε προηγηθεί συνάντηση με τον ηγέτη του δεύτερου κόμματος, των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ, που αν και υπάρχουν πολλά σημεία σύγκλισης σε στρατηγικά ζητήματα αρνείται να στηρίξει τον Ραχόι.

Ο Ριβέρα έθεσε έξι προϋποθέσεις για να ψηφίσει μια κυβέρνηση Ραχόι, γεγονός όμως είναι ότι τα «κουκιά» είναι συγκεκριμένα, αφού Λαϊκό Κόμμα και «Πολίτες» έχουν 137 έδρες και 32 αντίστοιχα, σύνολο δηλαδή 169 έδρες, όταν για κυβέρνηση πλειοψηφίας απαιτούνται 176 έδρες, ενώ για να σχηματιστεί κυβέρνηση μειοψηφίας, που είναι και το πιο εφικτό, απαιτείται οι Σοσιαλιστές με 85 έδρες να μην καταψηφίσουν αλλά να απέχουν. Πάντως, τα έξι σημεία που έθεσαν οι «Πολίτες» αφορούν την αστική διαχείριση και την δήθεν κάθαρσή της και είναι:

1. Να εκδιωχθούν από το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι όλοι οι βουλευτές που έχουν κατηγορηθεί για διαφθορά 2. Να μη δοθεί καμία χάρη στους διεφθαρμένους 3. Να ψηφιστεί νέος εκλογικός νόμος πιο αναλογικός 4. Να καταργηθεί το δικαίωμα ασύλου των βουλευτών 5. Οι θητείες του προέδρου της κυβέρνησης να περιοριστούν σε δύο 6. Να γίνει εξεταστική στη Βουλή για τη λεγόμενη υπόθεση του ταμία του Λαϊκού Κόμματος Λουίς Μπαρσένας που κατηγορείται ότι δωροδοκούσε πολιτικούς, δικαστές και άλλους υπαλλήλους.

Οπως ανακοινώθηκε χτες, στις 17 Αυγούστου οι προϋποθέσεις θα τεθούν στην κρίση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Λαϊκού Κόμματος, και στη συνέχεια μπορεί να οριστεί η ημέρα που θα γίνει η συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης στον Ραχόι, κάπου τέλη Αυγούστου, αρχές Σεπτέμβρη. Ηδη το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί από την ΕΕ είναι ότι έως τις 15 Οκτώβρη πρέπει να κατατεθεί ο νέος κρατικός προϋπολογισμός. Ετσι, οι αστοί πολιτικοί καλούνται να επισπεύσουν τις διαδικασίες.

Το σίγουρο είναι ότι όλα τα κόμματα που αναφέρθηκαν έως τώρα, αλλά και το τρίτο, η εκλογική συμμαχία «Ενωμένοι Μπορούμε» («Unidos Podemos»), του σοσιαλδημοκρατικού μορφώματος «Ποδέμος» και της οπορτουνιστικής «Ενωμένης Αριστεράς», όπου συμμετέχει και το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας, με 71 έδρες, όπως και διάφορα κόμματα σε εθνικιστική βάση από Κανάριους Νήσους, Καταλονία, Χώρα των Βάσκων, στην πραγματικότητα παρά τις επιμέρους διαφορές τους σε στρατηγικά ζητήματα (ΕΕ, ΝΑΤΟ, καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης) βρίσκονται στην ίδια γραμμή πλεύσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ