Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Συμφωνία με το ΔΝΤ για 12 δισ. έως το 2019

ΚΑΪΡΟ.--

Νέα μαύρα μαντάτα για την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα στην Αίγυπτο φέρνει η χτεσινή κατ' αρχήν συμφωνία που έκλεισαν στο Κάιρο Αιγύπτιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι με στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με στόχο τη χορήγηση δανείου ύψους 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα στην επόμενη τριετία.

Σε ανακοίνωση του ΔΝΤ, η Αίγυπτος χαρακτηρίζεται «ισχυρή χώρα με μεγάλες δυνατότητες που αντιμετωπίζει ωστόσο ορισμένα προβλήματα που πρέπει να λυθούν επειγόντως». Ωστόσο, λίγα μόλις λεπτά μετά την υπογραφή της κατ' αρχήν συμφωνίας, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ άρχισαν τις πιέσεις για περικοπές δημοσίων δαπανών, ζητώντας (νέα...) δραστική μείωση των δημόσιων επιδοτήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα και αύξηση της φορολογίας...

Με τον τρόπο αυτό, υποτίθεται πως θα καλυφθούν τα ελλείμματα του προϋπολογισμού, που έχουν αυξηθεί λόγω των προβλημάτων που προκαλούν, μεταξύ άλλων στην τουριστική βιομηχανία και στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι επιθέσεις που εξαπολύουν τα τελευταία χρόνια, κυρίως στη Χερσόνησο του Σινά, τζιχαντιστές από οργάνωση - παράρτημα του «Ισλαμικού Κράτους». Στην ουσία όμως απλώς θα αυξηθεί η κερδοφορία ντόπιων και ξένων μονοπωλίων σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων...

Υπενθυμίζεται πως από πέρσι η αιγυπτιακή κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μπαράζ αντιλαϊκών μέτρων με δραστική μείωση ή και τερματισμό των δημόσιων επιδοτήσεων στα πιο φτωχά νοικοκυριά, αλλά και σε αντεργατικούς νόμους που δυσκολεύουν τις απεργίες και τη συνδικαλιστική δράση, αλλά και ευρύτερα τις ελευθερίες των εργαζομένων.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε ΔΝΤ και την κυβέρνηση του Αιγύπτιου Προέδρου, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, γίνονταν εδώ και μερικούς μήνες, μετά την εξάντληση της βοήθειας αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων που πήρε το Κάιρο από πλούσιες αραβικές χώρες του Περσικού Κόλπου, με πρώτη τη Σαουδική Αραβία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ