Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΚΟ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΕΑΕΑ/ΔΣΕ
Τιμούν τη θυσία και τον ηρωισμό του Κοκκινιώτικου λαού

Με την κατάθεση στεφανιών σε σημεία της μαρτυρικής πόλης ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για τα 72 χρόνια από το Μπλόκο

Με καταθέσεις στεφανιών στους βαμμένους από το αίμα των αγωνιστών δρόμους της Κοκκινιάς ξεκίνησαν το απόγευμα της Τετάρτης οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που διοργανώνουν οι ΚΟ Κοκκινιάς του ΚΚΕ και το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ για την επέτειο του Μπλόκου της Κοκκινιάς. Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται την ερχόμενη Κυριακή 21 Αυγούστου, στις 6 μ.μ., στο κοινοτάφιο του Γ' Νεκροταφείου.

Προχτές, τη μέρα που συμπληρώθηκαν 72 χρόνια από εκείνη την Κυριακή του 1944, αγωνιστές της Αντίστασης, μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ βάδισαν στα βήματα της ηρωικής αντίστασης του Κοκκινιώτικου λαού. Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκε μεταξύ άλλων η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

Τα στεφανώματα ξεκίνησαν από την πλατεία Αγ. Νικολάου, εκεί που έγιναν οι πρώτες εκτελέσεις. Το σημείο αυτό βάφτηκε με αίμα πολλές φορές κατά τη διάρκεια της Κατοχής, καθώς οι Γερμανοί μαζί με τους ντόπιους συνεργάτες τους χρησιμοποίησαν το χώρο για εκτελέσεις προς «φρόνηση και παραδειγματισμό». Ομως, όπως τονίστηκε, ο ανυπότακτος λαός της πόλης όχι μόνο δεν πτοήθηκε από τις τρομοκρατικές πράξεις, αλλά έδωσε και έναν άλλο συμβολισμό στη συγκεκριμένη πλατεία, καθώς εκεί το ΕΑΜ, με μπροστάρη τους κομμουνιστές, διοργάνωνε τις πιο σημαντικές του απαγορευμένες από τους κατακτητές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις.

Ακολούθησαν καταθέσεις στεφανιών σε σημεία της πόλης που σηματοδοτούν τη θηριωδία των κατακτητών αλλά και την ηρωική αντίσταση του λαού της Κοκκινιάς: Στο μνημείο ομήρων Κατοχής, όπου τιμήθηκε η μνήμη των Κοκκινιωτών που κλείστηκαν στο κολαστήριο του Χαϊδαρίου μετά τις εκτελέσεις, ενώ 1.500 από αυτούς στάλθηκαν όμηροι στα στρατόπεδα του γερμανικού Ράιχ, αλλά και όλων των αντιφασιστών και ομήρων στις κατακτημένες χώρες.

Σε κάθε στάση, διαβάζονταν λίγα λόγια για την ιστορία που σφράγισε τα αιματοβαμμένα σοκάκια της Κοκκινιάς
Σε κάθε στάση, διαβάζονταν λίγα λόγια για την ιστορία που σφράγισε τα αιματοβαμμένα σοκάκια της Κοκκινιάς
Στην πλατεία Διαμάντως Κουμπάκη, τιμώντας την εκτελεσμένη 19χρονη αγωνίστρια που πρωταγωνίστησε μαζί με τους Κοκκινιώτες ΕΛΑΣίτες στη μάχη τους ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές. Στα Αρμένικα, όπου στην τότε «μάντρα του Κόκκινου» οι κατακτητές και οι συνεργάτες τους εκτέλεσαν 46 Κοκκινιώτες, ενώ πυρπόλησαν 95 σπίτια στην περιοχή αφήνοντας 500 ανθρώπους άστεγους, λυσσασμένοι από την αντίσταση που πρόβαλαν εκεί οι μαχητές του ΕΛΑΣ.

Στην πλατεία Ηρώων, ένα ακόμα μετερίζι του αγώνα της περιόδου 1941 - '44, όπου ΕΛΑΣίτες αντιμετώπισαν υπέρτερες δυνάμεις Γερμανών και συνεργατών τους και γράφτηκε μια ακόμα σελίδα της ένδοξης μάχης της Κοκκινιάς. Στην οδό Μαινεμένης, όπου στις 17 Αυγούστου αλλά και το Μάρτη του '44 εκτελέστηκαν αγωνιστές.

Καταλήγοντας στο σημείο κορύφωσης της θυσίας, όπου για να τσακίσουν την ηρωική αντίσταση του Κοκκινιώτικου λαού, οι Γερμανοί μαζί με τους συνεργάτες τους έστησαν το Μπλόκο. Είχε προηγηθεί η αντιστασιακή δράση του λαού της Κοκκινιάς με αποκορύφωνα τη Μάχη της Κοκκινιάς (6-8 Μάρτη 1944), με τη συνοικία να αποτελεί «ελεύθερο έδαφος» μέσα στην κατεχόμενη Αθήνα. Οι Γερμανοί συγκέντρωσαν στην πλατεία Οσίας Ξένης όλους τους άνδρες 14 - 60 ετών, με τους χαφιέδες να υποδεικνύουν τους αγωνιστές και τους δήμιος να εκτελούν στον παρακείμενο χώρο της Μάνδρας.

Στιγμιότυπο από τα στεφανώματα
Στιγμιότυπο από τα στεφανώματα
«Στα συμφέροντά μας, στα συμφέροντα των παιδιών μας αλλά και στα όνειρα και τα ιδανικά των εκτελεσμένων εδώ στη Μάντρα του Μπλόκου, δεν χωράνε και οι επιδιώξεις αυτών που μας καταδυναστεύουν», σημείωσε μεταξύ άλλων στην ομιλία του στο χώρο της Μάντρας ο Ν. Παπαγεωργάκης, στέλεχος του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ