Σάββατο 27 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
IΡΑΝ - ΗΠΑ
Περιστατικά έντασης στον Περσικό Κόλπο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τέσσερα παρ' ολίγον «θερμά» περιστατικά μεταξύ ιρανικών και αμερικανικών πολεμικών πλοίων στον Περσικό Κόλπο και στα Στενά του Ορμούζ επιβεβαιώθηκε πως σημειώθηκαν από τις αρχές έως τα μέσα της βδομάδας, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε το βράδυ της Πέμπτης ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου στην Ουάσιγκτον, Πίτερ Κουκ.

Το τελευταίο συμβάν αυτής της σειράς περιστατικών σημειώθηκε την Τετάρτη, όταν το αμερικανικό σκάφος «USS Squall» έριξε τρεις προειδοποιητικές βολές και 10 φωτοβολίδες κατά ενός ιρανικού σκάφους που επιχείρησε να το πλησιάσει με μεγάλη ταχύτητα ενώ έπλεε στο βόρειο Περσικό Κόλπο.

«Οι Ιρανοί διατρέχουν τον κίνδυνο κλιμάκωσης τέτοιων "συναντήσεων" εάν δεν συμπεριφερθούν με επαγγελματικό τρόπο όπως όλες οι άλλες ναυτικές δυνάμεις» υποστήριξε ο Κουκ, προσθέτοντας ότι και την περασμένη Τρίτη σημειώθηκε άλλο ένα παρόμοιο περιστατικό, όταν τέσσερα ιρανικά μικρά πολεμικά σκάφη πλησίασαν «επικίνδυνα» σε απόσταση ελάχιστων μέτρων το αμερικανικό αντιτορπιλικό «USS NITZE» ενώ το τελευταίο έπλεε στα Στενά του Ορμούζ, αναγκάζοντάς το να αποχωρήσει από την περιοχή.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων «TASNIM», επικαλούμενο δηλώσεις του Ιρανού υπουργού Αμυνας, Χοσεΐν Ντεγκάν, σημείωσε πως «εάν οποιοδήποτε ξένο σκάφος εισέλθει στα χωρικά μας ύδατα, τους προειδοποιούμε πως εάν πρόκειται για εισβολή, θα τους αντιμετωπίσουμε». Πρόσθεσε πως τα σκάφη της ιρανικής ακτοφυλακής περιπολούν ελέγχοντας την κίνηση και το ενδεχόμενο εισόδου ξένων σκαφών στα ιρανικά χωρικά ύδατα.

Ωστόσο, έως χτες το απόγευμα δεν υπήρξε από τη μεριά της Τεχεράνης άμεσο σχόλιο ή απάντηση στις δηλώσεις του εκπροσώπου του Πενταγώνου. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τέτοια περιστατικά αντανακλούν τις τριβές μεταξύ ΗΠΑ - Ιράν, παρά το γενικότερο κλίμα που διαμορφώθηκε μετά τη συμφωνία του περσινού καλοκαιριού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ