Σάββατο 27 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Συνεχίζονται οι διεργασίες και τα παζάρια

Επαφές του Γερμανού υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων αλλά και του Βούλγαρου πρωθυπουργού στην Τουρκία

Το δράμα χιλιάδων οικογενειών γίνεται «μοχλός» προώθησης ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

Copyright 2016 The Associated

Το δράμα χιλιάδων οικογενειών γίνεται «μοχλός» προώθησης ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών
Στην τουρκική πρωτεύουσα βρέθηκε ο Γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μάικλ Ροθ, για να συζητήσει την «τύχη» της συμφωνίας στην οποία Τουρκία - ΕΕ κατέληξαν το Μάρτη για το Προσφυγικό, σε μια περίοδο που αυξάνονται απαισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία συνέχισης της διμερούς συνεργασίας.

Πάντως, σε δηλώσεις του ο Ροθ είπε ότι «για πολύ καιρό, οι συνθήκες εκπλήρωσης των συνθηκών για την κατάργηση της βίζας ήταν σαφείς. Οι τελευταίες εκκρεμότητες πρέπει να λυθούν. Είμαι της γνώμης ότι και οι δυο πλευρές πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται για να εγγυηθούν μια κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες».

Οσον αφορά την ευρωπαϊκή κριτική που ασκείται στην Τουρκία για τις αντιδράσεις της στην απόπειρα πραξικοπήματος, υποστήριξε ότι πρέπει να γίνουν κατανοητά τα κρίσιμα ζητήματα που τίθενται στην Ευρώπη, προσθέτοντας ότι «δε θέλω να κλείσω την πόρτα μου σε όσους υπερασπίζονται τις ευρωπαϊκές αξίες στην Τουρκία. Γι' αυτό το λόγο δε δεχόμαστε καμία παύση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ». Αναφερόμενος σε ζητήματα όπως η ελευθερία των ΜΜΕ και η προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αξιοποιούνται σταθερά σε ενδοαστικές και ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες, ο Ροθ σχολίασε ότι «η ΕΕ είναι μια κοινότητα αξιών και δε θα γίνουν υποχωρήσεις σε τέτοια θέματα», αλλά και ότι «χρειαζόμαστε διάλογο κατά την αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων για να υποστηρίξουμε την Τουρκία στη διαδρομή της. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις συνιστούν μια καλή ευκαιρία γι' αυτό το σκοπό». Βεβαίως και η υπόθεση περί «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» είναι επίκληση άλλοθι όλων των αστών πολιτικών κάθε απόχρωσης για τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική τους, ανεξάρτητα από τη μορφή με την οποία την ασκούν.

Τέλος, σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος, ο Ροθ υπογράμμισε ότι «στις δημοκρατίες οι κυβερνήσεις αλλάζουν με εκλογές, όχι με τη βία» και ότι «η Τουρκία έχει μια δημοκρατική και νόμιμη κυβέρνηση», συνεχίζοντας όμως με την επισήμανση ότι η αντίδραση (της κυβέρνησης) μετά την απόπειρα πρέπει να κινείται «εντός των ορίων του κράτους δικαίου».

Χτες, στην Τουρκία έφτασε και ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, που εκτός από την παρουσία του στα εγκαίνια της νέας γέφυρας στο Βόσπορο, επρόκειτο να συζητήσει στην Κωνσταντινούπολη με τον Τούρκο ομόλογό του, Μπιναλί Γιλντιρίμ, για το Προσφυγικό. Πριν μερικές μέρες, ο Μπορίσοφ δήλωνε πως «δε βλέπω προοπτική στην Ευρώπη για την επίλυση του προβλήματος της μεταναστευτικής κρίσης. Αυτό που βλέπω είναι οι χώρες, η μία μετά την άλλη, να ψάχνουν σε κατάσταση πανικού πώς θα σωθούν». Μίλησε για «απόλυτο κενό εμπιστοσύνης» μεταξύ των μελών της ΕΕ και τόνισε πως η χώρα του θα αναζητήσει «τις καλύτερες και πιο ρεαλιστικές σχέσεις με τους γείτονές της».

Στο μεταξύ, χτες, ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπαν, δήλωσε πως «γίνεται ο τεχνικός σχεδιασμός για την κατασκευή ενός πιο ισχυρού συστήματος άμυνας δίπλα στην υπάρχουσα γραμμή άμυνας, η οποία κατασκευάστηκε πέρυσι γρήγορα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τμήμα ενός ευρύτερου ενδοϊμπεριαλιστικού παζαριού (2017-07-07 00:00:00.0)
«Τριβές» και νέες εντάσεις με πολλούς Ευρωπαίους (2016-11-09 00:00:00.0)
Επανέρχεται με πρόταση για στρατόπεδα μεταναστών στην Αφρική (2016-11-08 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο μιας βαθύτερης αντιπαράθεσης ο ...Γκιουλέν (2016-08-05 00:00:00.0)
Κρίσιμες καταστάσεις που αναζωπυρώνουν φονικούς για τους λαούς ανταγωνισμούς (2016-07-24 00:00:00.0)
«Τρέχουν» οι ενδοαστικές κόντρες και οι ευρύτερες διεργασίες (2016-07-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ