Παρασκευή 7 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Τμήμα ενός ευρύτερου ενδοϊμπεριαλιστικού παζαριού

Η Αγκυρα εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της, σημειώνοντας ταυτόχρονα τη σημασία της συμμαχίας Αγκυρας - Βρυξελλών για όλη την περιφέρεια

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.- ΑΓΚΥΡΑ.--

Καθρέφτης των γενικότερων αντιθέσεων αλλά και διεργασιών που χαρακτηρίζουν τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας είναι η χτεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) να εγκρίνει ψήφισμα με το οποίο θέτει ζήτημα αναστολής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, συνδέοντάς το όμως με εξελίξεις όπως οι συνταγματικές αλλαγές, οι οποίες εγκρίθηκαν στο δημοψήφισμα του Απρίλη (και η ΕΕ «βαφτίζει» πλήγμα για τη δημοκρατία, υπηρετώντας διάφορες μεθοδεύσεις).

Το μη δεσμευτικό ψήφισμα πέρασε κατά πλειοψηφία, ενώ η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ ψήφισε «λευκό», έχοντας στοχευμένα επισημάνει ότι η έκθεση που παρουσιάστηκε στο ΕΚ «αντανακλά την όξυνση των αντιθέσεων Ευρωπαϊκής Ενωσης - τουρκικής αστικής τάξης», αλλά και ότι «η ΕΕ επιδιώκει συνέχιση της έντονης παρέμβασής της για τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων στην περιοχή». Ακόμα, τόνισε ότι η έκθεση διατηρεί «ανοιχτή την προοπτική της ενταξιακής διαδικασίας, προωθεί αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, υλοποίηση της απαράδεκτης συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας για τους πρόσφυγες, τη συνεργασία για δήθεν καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Στην Αγκυρα, χτες, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ σημείωσε ότι «σπονδυλική στήλη της σχέσης ΕΕ και Τουρκίας είναι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις (για την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ)» και ότι η χώρα του δεν θα δεχτεί οποιαδήποτε πρόταση για αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων υπέρ μιας στενότερης διμερούς συνεργασίας σε άλλους τομείς. Ο Τσελίκ χαρακτήρισε «λάθος» την απόφαση του ΕΚ και είπε πως «δεν είχαμε εισπράξει σημαντική στήριξη από το ΕΚ όσον αφορά τις απειλές των τρομοκρατών και την απόπειρα πραξικοπήματος (...) Η ΕΕ έλαβε λανθασμένες αποφάσεις μέχρι τώρα».

Κριτική ναι, αλλά χωρίς να σαμποτάρονται οι σχέσεις

Ακόμα, εκτίμησε ότι η έκθεση δεν είναι αξιόπιστη, «δεν είναι μία έκθεση συνεργασίας. Η προσδοκία μας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι να περιέχει η έκθεση κάποιες αποφάσεις που θα δημιουργούν ευκαιρίες, που θα παράγουν συνεργασίες, θα χτίζουν νέες γέφυρες. Κριτική φυσικά και θα υπάρχει, η κριτική είναι απαραίτητη, αλλά μαζί με την κριτική να εξασφαλίζονται ευκαιρίες για πρόοδο, για συνεργασία».

Από τη μεριά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε ότι τέτοιες αποφάσεις λαμβάνονται κατά καιρούς «ανάλογα με τις συγκυρίες», αλλά συμπλήρωσε ότι «αυτό που για εμάς έχει σημασία είναι η βούληση και η σκέψη της διοίκησης της ΕΕ. Δηλαδή, η σκέψη των ηγετών των χωρών της ΕΕ. Η βούληση σε αυτό το επίπεδο είναι για εμάς δεσμευτική και θα θέσουμε την δική μας βούληση ανάλογα. Εμείς ξέρουμε τι θα κάνουμε. Η ΕΕ ας ξεπεράσει την αναποφασιστικότητα, υπάρχουν οι συνθήκες ώστε να συνεχίσει τις σχέσεις της με την Τουρκία σε μία υγιή βάση (...) Η Τουρκία έχει πάντα επιλογές, δεν είναι χωρίς εναλλακτικές. Αυτό πρέπει να γίνει γνωστό. Ας μην ξεχνάμε ότι η ασφάλεια της ΕΕ ξεκινά από την Τουρκία. Περιμένουμε από όλους να λάβουν αυτό το γεγονός υπόψη και να συμπεριφερθούν με υπευθυνότητα. Η Τουρκία είναι μία χώρα που συμβάλλει θετικά στην επίλυση των προβλημάτων των γειτόνων της. Το ίδιο ίσχυε και πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, το ίδιο θα συνεχίσει να ισχύει από εδώ και στο εξής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ