Παρασκευή 7 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Χαμηλώνει η τιμή στις νέες δημοπρασίες ηλεκτρισμού

Σημαντικά χαμηλότερη θα είναι η αφετηρία έναρξης της νέας δημοπρασίας ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ) σε σχέση με την προηγούμενη, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας όρισε ως «κατώφλι» έναρξης τα 32,5 ευρώ/MWh, όταν οι προηγούμενες είχαν ξεκινήσει από τα 37,7 ευρώ και με τους μετριοπαθείς υπολογισμούς να προσδιορίζουν το κόστος παραγωγής της ΔΕΗ κοντά στα 50 ευρώ την MWh.

Η επόμενη δημοπρασία ηλεκτρικού ρεύματος έχει οριστεί για τις 19 Ιούλη και θα ακολουθήσουν άλλες δύο μέχρι τέλος του έτους, με στόχο πάντα τη μείωση του ποσοστού λιανικής της επιχείρισης κάτω του 50% μέχρι το 2019, στην κατεύθυνση της γρήγορης «απελευθέρωσης» της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού.

Σήμερα το μερίδιο αγοράς της επιχείρησης βρίσκεται στο 87% από 92,8%, που ήταν στις αρχές του 2016, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2017 παρουσίασε ζημιές ύψους 76,5 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η ΡΑΕ, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, φαίνεται να έχει καταλήξει και ως προς το κόστος ανάκτησης από τη ΔΕΗ των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας για τα έτη 2012 - 2015, προσδιορίζοντάς το πολύ κάτω από τα 735 εκατ. ευρώ περίπου που ζητούσε η ΔΕΗ και κοντά στα 350 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα φέρει αλλαγές και στον τρόπο υπολογισμού των ΥΚΩ από εδώ και στο εξής. Είτε έτσι είτε αλλιώς, το ποσό αυτό θα επιβληθεί ως εξτρά κόστος στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και θα πρέπει να έχει καλυφθεί μέχρι το 2022.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ