Παρασκευή 7 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα και «μπαράζ» ιδιωτικοποιήσεων για την προσέλκυση «επενδυτών»

Την έγκριση της εκταμίευσης ύψους 7,7 δισ. ευρώ για τη χρηματοπιστωτική στήριξη προς το ελληνικό κράτος αναμένεται να αποφασίσει σήμερα η πλευρά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), με την «εγγύηση» βέβαια των αντιλαϊκών μέτρων στα οποία προχώρησε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της δεύτερης «αξιολόγησης». Σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα της Ευρωζώνης, «στην αυριανή (σ.σ. σημερινή) τηλεδιάσκεψη τα εκκρεμή ζητήματα θα αξιολογηθούν ως εκπληρωμένα».

Θυμίζουμε ότι οι «εκκρεμότητες» αφορούν ανάμεσα στα άλλα την έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων σχετικά με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στο λιανεμπόριο, στην οποία καταγράφονται αναλυτικά οι περιοχές - «φιλέτα», ουσιαστικά σε ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο και σε περιοχές που δραστηριοποιούνται οι μεγάλες αλυσίδες, σε τουριστικά μέρη, κυρίως στο δήμο της Αθήνας, σε περιοχές του Πειραιά, στο δήμο Θεσσαλονίκης και γύρω από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Παράλληλα, στα «σκαριά» βρίσκεται η έκδοση των Υπουργικών Αποφάσεων σχετικά με τις παραπέρα «απελευθερώσεις» στα επαγγέλματα των μηχανικών, καθώς και για το ζήτημα του «εξωδικαστικού συμβιβασμού», που αφορά ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων και ταυτόχρονα «βιώσιμων» επιχειρήσεων, ενόψει και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, οι οποίοι αναμένεται να ξεκινήσουν το προσεχές διάστημα, όταν τεθεί σε λειτουργία η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα.

«Μπαράζ» ιδιωτικοποιήσεων

Την ίδια ώρα, βασικός πυλώνας της αντιλαϊκής πολιτικής και των αναδιαρθρώσεων της επόμενης περιόδου αποτελεί το ζήτημα της κλιμάκωσης των ιδιωτικοποιήσεων, στη γραμμή της προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε το αναθεωρημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης, στη βάση βέβαια και της συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και του κουαρτέτου.

Σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό και τις εκτιμήσεις, τα συνολικά κρατικά έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις μέχρι το 2018 αναμένονται σε 6 δισ. ευρώ και κατανέμονται σε 500 εκατ. ευρώ για το 2016, 2 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος και 3,5 δισ. ευρώ για το 2018.

Για το 2017 τα έσοδα αναμένεται να προέλθουν από τη «Fraport» (έχουν εισπραχθεί), το Ελληνικό, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τον ΟΛΘ, την περιοχή Αφάντου στη Ρόδο, τον ΔΕΣΦΑ, από ακίνητα του Δημοσίου, από κάποια από τα 10 μεγάλα περιφερειακά λιμάνια και από τις μαρίνες.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση από το ΤΑΙΠΕΔ:

-- Ειδικό βάρος δίνεται στα 10 μεγάλα περιφερειακά λιμάνια, για καθένα από τα οποία ετοιμάζεται ολοκληρωμένη μελέτη. Στη συνέχεια θα εγκριθεί το πλάνο ιδιωτικοποίησης και θα προχωρήσει η «αξιοποίηση» των λιμανιών ή των τμημάτων τους που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τους «επενδυτές». Μάλιστα, τυχόν αδιάθετα περιουσιακά στοιχεία (για τα οποία δεν θα βρεθεί «επενδυτής») θα περάσουν στη διαχείριση του υπερταμείου για τις ιδιωτικοποιήσεις.

-- ΔΕΗ: Τα έσοδα από την πώληση του 17% αναμένονται το 2018, υπό την προϋπόθεση ότι η ΔΕΗ θα κινηθεί εντός του χρονοδιαγράμματος, αναφορικά με τις διαδικασίες για την πώληση λιγνιτικών μονάδων σε ιδιώτες και τη μείωση του μεριδίου στην αγορά, έτσι ώστε με βάση τις παρεμβάσεις αυτές να προσδιοριστεί στη συνέχεια το αντίτιμο για την εκχώρηση του 17% σε επιχειρηματικούς ομίλους.

-- Ελληνικό: Τις επόμενες μέρες θα αναρτηθεί η «Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων» και θα ακολουθήσει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που θα χωροθετεί την «επένδυση», ενώ στη συνέχεια ο προς επιχειρηματική εκμετάλλευση χώρος θα παραδοθεί στους «επενδυτές». Παράλληλα, θα «τρέξει» και ο διαγωνισμός για το καζίνο που θα εγκατασταθεί στην περιοχή.

-- Εγνατία Οδός: Η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) αναφέρει εκτός από τα μετωπικά διόδια και 20 πλευρικούς σταθμούς διοδίων. Εως ότου γίνει η ιδιωτικοποίηση (προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί το 2018), τα νέα χαράτσια των διοδίων θα τα εισπράττει η ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ