Σάββατο 27 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
HΠΑ
Προεκλογικές «κορόνες» μεταξύ Κλίντον και Τραμπ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ανεβαίνουν, όσο περνούν οι βδομάδες, ακόμη περισσότερο οι τόνοι της προεκλογικής αντιπαράθεσης στις ΗΠΑ ανάμεσα στη «Δημοκρατική» υποψήφια Χίλαρι Κλίντον και τον Ρεπουμπλικάνο δισεκατομμυριούχο υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ, με φόντο τις ενδοαστικές κόντρες που εντείνονται ανάμεσα σε διαφορετικά τμήματα της αστικής τάξης.

Η Κλίντον, μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στο Ρίνο της Νεβάδα, έκανε έναν απολογισμό των μισαλλόδοξων δηλώσεων που έχει κάνει κατά καιρούς ο δισεκατομμυριούχος υποψήφιος σε βάρος μειονοτήτων, τονίζοντας: «Ενας άνθρωπος με μακρά ιστορία ρατσιστικών διακρίσεων που κυκλοφορεί σκοτεινές συνωμοσιολογικές θεωρίες από τις σελίδες κίτρινων εφημερίδων στα σούπερ μάρκετ και από τις πιο μακρινές, σκοτεινές "γωνιές" του ίντερνετ, δεν θα έπρεπε ποτέ να τεθεί επικεφαλής της κυβέρνησής μας ή της διοίκησης του στρατού μας».

Βασικός στόχος της Κλίντον θεωρείται η αύξηση της δημοσκοπικής διαφοράς των 10 ποσοστιαίων μονάδων που διατηρεί έναντι του Τραμπ, όπως καταγράφεται στην τελευταία σφυγμομέτρηση διαθέσεων του αμερικανικού λαού που δημοσιοποίησε το Πανεπιστήμιο Quinnipiac, δίνοντάς της 51% έναντι 41% που παίρνει ο Ρεπουμπλικάνος αντίπαλός της.

Ο Τραμπ, πάντως, δεν δίστασε να ανταποδώσει τους χαρακτηρισμούς. Μιλώντας αργότερα προχτές βράδυ στο Νιου Χαμσάιρ, δήλωσε πως η πρώην υπουργός «κατηγορεί τους αξιοπρεπείς Αμερικανούς» που υποστηρίζουν την εκστρατεία του, «ότι είστε ρατσιστές, που δεν είστε»... Χαρακτήρισε έτσι την Κλίντον «ρατσίστρια» γιατί, όπως υποστήριξε, βλέπει τις μειονότητες «μόνο ως πηγή άντλησης ψήφων ενώ δεν κάνει τίποτε γι' αυτές». Επανέλαβε ότι εάν εκλεγεί πρόεδρος θα απελάσει τους «κακούς μετανάστες», αλλά δεν θα ξεριζώσει τους «καλούς», αυτούς δηλαδή που μένουν πολλά χρόνια στις ΗΠΑ πληρώνοντας φόρους και έχοντας λευκό ποινικό μητρώο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ