Κυριακή 28 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΦΟΡΟΕΠΙΔΡΟΜΗ
Καταγράφεται ήδη στην πράξη η παραπέρα απογείωσή της

Την αντιλαϊκή εικόνα συμπληρώνει το μπαράζ κατασχέσεων για ληξιπρόθεσμα χρέη των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών

Την παραπέρα απογείωση της φοροληστείας που έφερε σε βάρος των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τα νέα μέτρα που ψήφισε για λογαριασμό του κεφαλαίου, ήρθαν να επιβεβαιώσουν τα οριστικά στοιχεία για την εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού στο πρώτο 7μηνο του 2016, καθώς και η έκθεση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) για τα φορολογικά έσοδα του Ιούνη του 2016.

Τα στοιχεία, μάλιστα, αποτυπώνουν ανάγλυφα το γεγονός ότι το χαράτσωμα αυτό χτυπάει το λαό από όλες τις μπάντες, τόσο μέσω της άμεσης φορολογίας σε μισθούς και συντάξεις, όσο και μέσω των ειδικών φόρων και των άλλων χαρατσιών στη μαζική κατανάλωση.

Και πού είσαι ακόμα...

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τα συνολικά φορολογικά έσοδα στο πρώτο 7μηνο του έτους (Γενάρης - Ιούλης 2016) έφτασαν στα 24,2 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,8 δισ. ευρώ σε σχέση με το πρώτο 7μηνο του 2015 και υπέρβαση του στόχου κατά 533 εκατ. ευρώ!

Χαρακτηριστικά, η εφαρμογή των νέων αντιλαϊκών φορολογικών μέτρων της κυβέρνησης (η οποία μάλιστα δεν έχει φτάσει στην πλήρη ανάπτυξή της) οδήγησε ήδη σε αύξηση των εσόδων:

-- Από τον ΦΠΑ κατά 850 εκατ. ευρώ

-- Από άλλους φόρους κατανάλωσης κατά 374 εκατ. ευρώ και

-- Από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 262 εκατ. ευρώ...

Αποκαλυπτικά όμως είναι και τα στοιχεία της ΓΓΔΕ, σύμφωνα με τα οποία τα συνολικά φορολογικά έσοδα (άμεσοι και έμμεσοι φόροι) τον Ιούνη του 2016 διαμορφώθηκαν σε περίπου 3,6 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά περίπου 1 δισ. ευρώ έναντι του Ιούνη του 2015.

Πολύ περισσότερο, η ίδια η ΓΓΔΕ σημειώνει ότι «η κύρια φορολογική επιβάρυνση τον Ιούνιο του 2016 προέρχεται από την έμμεση φορολογία, με τους έμμεσους φόρους να ανέρχονται στο 61% των συνολικών φορολογικών εσόδων, όταν οι άμεσοι φόροι ανέρχονται στο 39%. Τα αντίστοιχα ποσοστά τον Ιούνιο του 2015 ανέρχονταν σε 56,1% και 43,9%»...

Αναλυτικότερα, η αύξηση του 1 δισ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα προέρχεται κατά 739,4 εκατ. ευρώ από την αύξηση των εσόδων από έμμεσους φόρους και κατά 276 εκατ. ευρώ από την αύξηση των εσόδων από άμεσους φόρους.

Σε ό,τι αφορά τα έσοδα από άμεσους φόρους:

-- Τα έσοδα από την παρακράτηση φόρου από μισθούς και συντάξεις ανέρχονται σε 461,3 εκατ. ευρώ τον Ιούνη του 2016 έναντι 401,1 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους (αύξηση 15%)! Κι αυτό ενώ η νέα κλίμακα του φόρου εισοδήματος, με το πετσοκομμένο αφορολόγητο και την αυξημένη παρακράτηση φόρου, τέθηκε σε εφαρμογή μόλις από τις 27/5/2016...

-- Τα έσοδα από τον φόρο στο εισόδημα με τη μορφή προκαταβολής έφτασαν τα 15,6 εκατ. ευρώ, έναντι 4,4 εκατ. ευρώ τον Ιούνη του 2015 (αύξηση 252,6%).

Αντίστοιχα, σε ό,τι αφορά τους έμμεσους φόρους:

-- Τα έσοδα από τον ΦΠΑ εμφανίζονται αυξημένα κατά 52,84% (αύξηση 381,3 εκατ. ευρώ), ενώ και τα έσοδα από άλλους φόρους κατανάλωσης αυξήθηκαν κατά 43,4% (αύξηση 36,1 εκατ. ευρώ).

Σε αντίθεση, μάλιστα, με τους κάλπικους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι τάχα «τα δύσκολα πέρασαν», οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα θα έρθουν αντιμέτωπα το επόμενο διάστημα και με νέα χαράτσια που έχουν ήδη ψηφιστεί, όπως η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης και υγραέριο κίνησης.

Κι όλα αυτά την ίδια ώρα που η κυβέρνηση φέρνει τη μία πίσω από την άλλη τις νέες φοροαπαλλαγές και τα φορολογικά «κίνητρα» για το μεγάλο κεφάλαιο...

Ερχονται και τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Σε ένα τέτοιο φόντο, αυτήν τη βδομάδα αρχίζουν να αναρτώνται στο TAXIS και τα εκκαθαριστικά για το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, το οποίο θα καταβληθεί σε πέντε δόσεις. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί έως το τέλος Σεπτέμβρη και η τελευταία έως το τέλος Γενάρη του 2017.

Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι από το φόρο που επιβάλλεται σε κάθε σπιθαμή της λαϊκής κατοικίας και της ακίνητης περιουσίας των λαϊκών νοικοκυριών θα εισπράξει, όπως και πέρσι, 2,65 δισ. ευρώ.

Αμέσως μετά την ανάρτηση των εκκαθαριστικών, σχεδιάζεται να ανοίξει και η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων Ε9, ενόψει και της επιβολής συμπληρωματικού φόρου και στα αγροτεμάχια, η οποία αναβλήθηκε μόνο για φέτος.

Μπαράζ κατασχέσεων και απειλών

Καθώς, βέβαια, οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα αδυνατούν όλο και περισσότερο να αποπληρώσουν τους φόρους και τα χαράτσια που τους επιβάλλονται για λογαριασμό του κεφαλαίου, η κυβέρνηση προχωρά σε ένα μπαράζ κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών που εμφανίζονται να έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία.

Χαρακτηριστικά, μέσα στο πρώτο 7μηνο του 2016, οι κατασχέσεις έχουν ξεπεράσει τις 187.000 (έναντι 136.000 κατασχέσεων στο σύνολο του 2015 και 130.000 στο σύνολο του 2014), με τα στοιχεία μάλιστα να δείχνουν ότι το 97% αυτών των κατασχέσεων αφορά σε ποσά κάτω των 3.000 ευρώ, επιβεβαιώνοντας έτσι το γεγονός ότι η εφορία κυνηγά μικροοφειλέτες.

Εξίσου ενδεικτικό, τόσο για το ποιους στοχοποιεί η επιδρομή των κρατικών εισπρακτικών μηχανισμών, όσο και για το σε ποια κατάσταση έχει φέρει τα λαϊκά εισοδήματα η συνολική αντιλαϊκή επίθεση για λογαριασμό του κεφαλαίου, είναι το γεγονός ότι με βάση το συνολικό εισπραχθέν ποσό στο πρώτο 7μηνο του 2016 (95 εκατ. ευρώ), το μέσο ποσό που κατάσχεται είναι περίπου 506 ευρώ ανά λογαριασμό... Κι αυτό, μάλιστα, παρότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει ήδη καρατομήσει το ακατάσχετο όριο μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς από τα 1.500 στα 1.000 ευρώ!

Πολύ περισσότερο, το σαφάρι σε βάρος των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών θα απογειωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς με βάση το «τεχνικό μνημόνιο» που υπογράφτηκε ανάμεσα στην κυβέρνηση και το κουαρτέτο, προβλέπεται επιβολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί) στο 52% των οφειλετών έως το Σεπτέμβρη και στο 55% έως το τέλος του έτους, είσπραξη 1,73 δισ. ευρώ έως το Σεπτέμβρη και 2,05 δισ. έως το Δεκέμβρη από τα παλιότερα ληξιπρόθεσμα χρέη, αύξηση της εισπραξιμότητας όλων των φόρων στο 78% το Σεπτέμβρη και στο 81,5% το Δεκέμβρη...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ