Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΓΛΩΣΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Με γνώμονα τις «αντοχές της οικονομίας»

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται από χτες το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Ρυθμίσεις για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, τη διαπολιτισμική εκπαίδευση και άλλες διατάξεις».

Με το νομοσχέδιο αυτό, η κυβέρνηση ανοίγει διάπλατα τις πόρτες της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης σε ιδιωτικούς φορείς, ενώ ενσωματώνει αντιδραστικές ρυθμίσεις για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση με μορφή τροπολογίας, με τις οποίες δίνεται η δυνατότητα να τοποθετούνται στην Ειδική Αγωγή εκπαιδευτικοί Γενικής Αγωγής, δηλαδή χωρίς τα απαραίτητα ειδικά παιδαγωγικά προσόντα που απαιτούνται.

Οσον αφορά τις ρυθμίσεις που περιέχονται για την ιδιωτική εκπαίδευση, επί της ουσίας, παρά τον ντόρο που προκάλεσαν, στην πραγματικότητα ελάχιστα διασφαλίζουν τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών στην ιδιωτική εκπαίδευση και στην ουσία κινούνται στη γραμμή της υπεράσπισης των συμφερόντων των σχολαρχών.

Ενδεικτικά, για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό, το νομοσχέδιο, ανάμεσα σε άλλα, προβλέπει την είσοδο διαφόρων φορέων όπως ΜΚΟ, ιδρυμάτων, εκκλησίας και κοινοτήτων, φορείς στους οποίους δίνεται η δυνατότητα ακόμα και ίδρυσης σχολείων. Στο ίδιο άρθρο προβλέπεται η ίδρυση, κατάργηση ή συγχώνευση σχολικών μονάδων, ανάλογα με τον αριθμό των μαθητών, αλλά και η εξ αποστάσεως διδασκαλία, αντανακλώντας την προσπάθεια της κυβέρνησης για «εξοικονόμηση πόρων».

Οσον αφορά το άρθρο για την ιδιωτική εκπαίδευση, παρά το γεγονός ότι φαινομενικά δίνεται η εντύπωση ότι υλοποιούνται μια σειρά αιτήματα (π.χ. σε σχέση με το καθεστώς απολύσεων), στην ουσία γίνονται βήματα πίσω όχι μόνο από την πρώτη εκδοχή του νόμου από την περίοδο Μπαλτά (π.χ. δεν υπάρχει η πρόβλεψη για δυνατότητα σύναψης συμβάσεων υψηλότερων από τη σύμβαση που ισχύει και στο Δημόσιο, αύξηση ωραρίου στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών κ.ά.), αλλά καταργείται και η διάταξη που απαγόρευε την ίδρυση φροντιστηρίων εντός των ιδιωτικών σχολείων. Αλλωστε, ολόκληρο το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που αξιοποιούν οι σχολάρχες παραμένει ενεργό, ενώ με τις περικοπές που προβλέπονται στο ωρολόγιο πρόγραμμα των Γυμνασίων, το ενδεχόμενο και νέων απολύσεων εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία μένει ανοιχτό.

Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών» στο νομοσχέδιο, καθώς όπως ανέφερε ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Σταύρος Τάσσος, υπάρχουν κάποιες ελάχιστες ρυθμίσεις που δείχνουν να ικανοποιούν κάποια ελάχιστα και υποτυπώδη αιτήματα των εκπαιδευτικών. Ωστόσο, όπως τόνισε, συνολικά το νομοσχέδιο το διαπερνά η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που είναι η προσαρμογή στις ανάγκες και την κερδοφορία του κεφαλαίου. Ανέφερε ενδεικτικά ότι «παρά το γεγονός ότι η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια είχε υποστεί μεγάλη συρρίκνωση και μετράει ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς και παρά το ότι οι Ελληνες μετανάστες έχουν αυξηθεί, στο άρθρο 5 προβλέπεται ότι δεν έχει την υποχρέωση να λειτουργεί και να χρηματοδοτεί τις ελληνόγλωσσες μονάδες εκπαίδευσης στο εξωτερικό».

Για τις ρυθμίσεις για την ιδιωτική εκπαίδευση και συγκεκριμένα για τα άρθρα 28 και 29, ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει «υπέρ», επειδή υλοποιούνται κάποια ελάχιστα αιτήματα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν «έχουμε καμία ψευδαίσθηση ότι διασφαλίζονται οι εργαζόμενοι», άλλωστε η καταιγίδα σε βάρος των Εργασιακών - σημείωσε - έρχεται και κάλεσε τους εργαζόμενους σε οργάνωση της πάλης τους.

Οσον αφορά την τροπολογία για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, τόνισε ότι η κυβέρνηση έρχεται να δώσει ένα νέο χτύπημα σε αυτό τον πολύπαθο χώρο, νομοθετώντας «όχι με βάση τις ανάγκες των παιδιών με ειδικές ανάγκες, αλλά με όρους μνημονίων και γνώμονα τις αντοχές της οικονομίας». Οπως είπε, «αντί το υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει την πρόσληψη μόνιμου επιστημονικού εκπαιδευτικού προσωπικού, κάτι που έχει μεγάλη ανάγκη η Ειδική Αγωγή σήμερα, προαναγγέλλει την αδιοριστία και ανεργία των εκπαιδευτικών της Ειδικής Αγωγής και τη βίαιη τοποθέτηση στην Ειδική Αγωγή των εκπαιδευτικών της Γενικής που θα περισσέψουν», ενώ απαίτησε την απόσυρση της τροπολογίας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ν. Φίλης ειδικά για την τροπολογία για την Ειδική Αγωγή, προσπαθώντας να την εμφανίσει ως επίτευγμα, ανέφερε ότι φέτος θα προσληφθούν στην Ειδική Αγωγή 9.000 εκπαιδευτικοί. Επανέλαβε δε τη γνωστή κυβερνητική προπαγάνδα για το άνοιγμα των σχολείων χωρίς προβλήματα, αναμασώντας ότι αυτό δείχνει ότι «η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα».

Η ΝΔ καταψήφισε, διότι κατά τον εισηγητή Μ. Χαρακόπουλο, η κυβέρνηση μονιμοποιεί εκπαιδευτικούς στην ιδιωτική εκπαίδευση, ενώ «κατά» ψήφισε και η Χρυσή Αυγή, με τον ειδικό της αγορητή να επιδίδεται σε ρατσιστικό παραλήρημα ενάντια στους πρόσφυγες και μετανάστες. Το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και η Ενωση Κεντρώων επιφυλάχθηκαν για τη σημερινή ψηφοφορία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ