Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΛΑΝΔΙΑ - ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ ΣΤΗΝ «APPLE»
Συζητείται η έφεση στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που εντάσσεται στο πλαίσιο του σφοδρού ανταγωνισμού ΕΕ - ΗΠΑ, να ζητήσει επιβολή προστίμου για ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση (που συνιστά κρατική βοήθεια) της αμερικανικής εταιρείας πληροφορικής και ηλεκτρονικών «Apple», ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ, από τη δραστηριότητά της στη χώρα, συζήτησε χτες το υπουργικό συμβούλιο της Ιρλανδίας. Ενώ αρχικά είχε ειπωθεί ότι θα ασκηθεί έφεση στην απόφαση, φαίνεται ότι το ζήτημα προκαλεί τριβές στο εσωτερικό της κυβέρνησης μειοψηφίας του φιλελεύθερου κόμματος Φάιν Γκέιλ και «ανεξάρτητων».

Ο υπουργός Οικονομικών, από το φιλελεύθερο κόμμα, Μάικλ Νόοαν, δήλωσε ότι η ιρλανδική κυβέρνηση θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης γιατί, όπως ισχυρίζεται, «η Ιρλανδία δεν προσέφερε ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση στην "Apple"». Ετσι απαντά σε αιτιάσεις ότι η χώρα αποτελεί «φορολογικό παράδεισο», την ίδια ώρα που διαβεβαιώνει ότι «η απόφαση αυτή δεν έχει καμία επίδραση στο ποσοστό 12,5% του εταιρικού φόρου στην Ιρλανδία». Πάντως, ο πρωθυπουργός της χώρας, Εντα Κένι, δήλωσε ότι θα απαιτηθεί χρόνος για να μελετηθεί η 150σέλιδη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επίσης, η λεγόμενη Ανεξάρτητη Συμμαχία, που συμμετέχει στην κυβέρνηση, δηλώνει ότι πρέπει να επανεξεταστεί η απόφαση της Επιτροπής, ενώ δεν διευκρινίζει αν θα στηρίξει την έφεση από την ιρλανδική πλευρά.

Το αντιπολιτευόμενο στην κυβέρνηση, επίσης φιλελεύθερο κόμμα, Φιάνα Φέιλ φαίνεται να στηρίζει την κίνηση της έφεσης, ενώ το σοσιαλδημοκρατικό Σιν Φέιν καλεί σε μια «ανεξάρτητη αξιολόγηση» για το αν η «Apple» είχε ευνοϊκή μεταχείριση, αν ήταν ανθρώπινο λάθος ή τι άλλο και αφήνει να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να πάρει τα χρήματα για να ...διατεθούν για κοινωνική πολιτική. Είναι φανερό ότι όλα τα κόμματα της αστικής διαχείρισης θα «ζυγίσουν» έως την τελευταία στιγμή το πώς θα χειριστούν το όλο ζήτημα.

Πάντως, η κόντρα της ΕΕ με τις ΗΠΑ, με αφορμή ένα μονοπώλιό τους, είναι πολύ βαθύτερη και εκφράζεται και με ευρύτερα παζάρια που γίνονται, όπως π.χ. η Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP). Αυτή τη βαθιά κόντρα δείχνει και η χτεσινή τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, που σημείωσε ότι η ενέργεια της ΕΕ «δημιουργεί αβεβαιότητα και δεν θα είναι καλή για την ευρωπαϊκή οικονομία». Ο Αμερικανός υπουργός, που τους τελευταίους μήνες έχει αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες για να ανακόψει τη φοροδιαφυγή των μεγάλων εταιρειών, οι οποίες μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό για να μην καταβάλλουν φόρους στις ΗΠΑ, εξέφρασε τη λύπη του επειδή καθυστερεί η αναμόρφωση του φορολογικού κώδικα στο αμερικανικό έδαφος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ