Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Προετοιμασίες για το παζάρι της εξόδου από την ΕΕ

Στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε χτες στη Βρετανία μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, το βασικό ζήτημα που απασχόλησε ήταν ο χειρισμός της υπόθεσης της εξόδου της χώρας από την ΕΕ (Brexit), που αποφασίστηκε στο δημοψήφισμα της 23ης Ιούνη και οδήγησε στην παραίτηση του προηγούμενου συντηρητικού πρωθυπουργού Ντ. Κάμερον. Η νέα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, απευθυνόμενη στους υπουργούς της, δήλωσε ότι θα πρέπει να φέρουν εις πέρας το Brexit, αποκλείοντας το ενδεχόμενο διεξαγωγής ενός δεύτερου δημοψηφίσματος ή να γίνει οποιαδήποτε προσπάθεια παραμονής στην ΕΕ από «την πίσω πόρτα». Χαρακτηριστικά, σημείωσε: «Οφείλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε πολύ σαφείς ότι Brexit σημαίνει Brexit, ότι θα το επιτύχουμε».

Υπογράμμισε ότι πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν «και έχουμε την ευκαιρία να αναδείξουμε ένα νέο θετικό ρόλο της Μεγάλης Βρετανίας στον κόσμο. Να επιβεβαιώσουμε ότι είμαστε εκείνη η κυβέρνηση και η χώρα που δουλεύει για τον καθένα, όπου καθένας μπορεί να μοιραστεί την πρόοδο της χώρας». Από τη συνεδρίαση που ήταν περισσότερο προκαταρκτική, δεν έγινε γνωστό κάποιο συγκεκριμένο επόμενο βήμα σχετικά με το Brexit, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, η λεγόμενη ενεργοποίηση του Αρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, που αφορά την αποχώρηση ενός κράτους - μέλους από την ΕΕ, δεν πρόκειται να συμβεί πριν ολοκληρωθούν τα παζάρια με τις άλλες κυβερνήσεις για τους όρους που επιδιώκει η βρετανική αστική τάξη. Το θέμα, εξάλλου, αναμένεται να απασχολήσει τόσο τη Σύνοδο των G-20, την ερχόμενη Κυριακή και Δευτέρα στην Κίνα, αλλά και τη Σύνοδο της ΕΕ στην Μπρατισλάβα στις 16 Σεπτέμβρη.

Πάντως, δεν λείπουν και οι διαφοροποιήσεις μέσα στη βρετανική κυβέρνηση των Συντηρητικών. Ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, διατυπώνει την άποψη ότι παρά την έξοδο της χώρας από την ΕΕ, πρέπει να διατηρηθεί η ενιαία αγορά σε κάποιους τομείς και ειδικά ενδιαφέρεται για τον κρίσιμο χρηματοοικονομικό τομέα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο η γερμανική όσο και η γαλλική κυβέρνηση συνεχώς τονίζουν ότι η Βρετανία πρέπει να υποστεί τις συνέπειες από την απόφασή της.

Οι Εργατικοί σε εκλογές

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η προεκλογική εκστρατεία στο άλλο αστικό κόμμα της Βρετανίας, τους Εργατικούς, για την εκλογή νέου προέδρου, που θα ολοκληρωθεί στις 24 Σεπτέμβρη. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, που αυτοπαρουσιάζεται ως «αριστερός και σοσιαλιστής», όπως δείχνουν όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, φαίνεται να προηγείται σταθερά του συνυποψηφίου του Οουεν Σμιθ, με 62% έναντι 38%.

Περίπου 640.500 άνθρωποι, σύμφωνα με την εφημερίδα «The Times», υπολογίζεται ότι είναι αυτοί που έχουν δικαίωμα ψήφου στην εκλογή του Εργατικού Κόμματος και, όπως σημειώνει, οι περισσότεροι από τους μισούς εντάχθηκαν στο κόμμα το τελευταίο έτος και ειδικά σε αυτούς έχει μεγάλο προβάδισμα ο Κόρμπιν. Οσο για τα λεγόμενα «προγράμματα» και των δύο, διαγκωνίζονται ποιος - υποτίθεται - μπορεί να εκπροσωπήσει καλύτερα τα δικαιώματα των εργαζομένων «ενάντια στη νεοφιλελεύθερη λιτότητα» και κινούνται στη γνωστή λογική των σοσιαλδημοκρατών, ότι μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα την καπιταλιστική βαρβαρότητα που υπερασπίζονται.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπέρ της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ ο Κόρμπιν (2018-02-27 00:00:00.0)
Επαναλαμβάνονται οι επαφές για το Brexit (2017-08-29 00:00:00.0)
Κάλπες εγκλωβισμού στα αστικά διλήμματα σε φόντο τρομοφοβίας (2017-06-08 00:00:00.0)
Κάλπες τον Ιούνη με διακύβευμα τους όρους του Brexit (2017-04-23 00:00:00.0)
Παζάρια για νέα τελωνειακή ένωση με την ΕΕ (2017-01-18 00:00:00.0)
Εντείνονται οι ενδοαστικές κόντρες (2016-07-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ