Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Συναντήσεις Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου των G-20

Ενόχληση Αγκυρας για δηλώσεις Ευρωπαίων

ΑΓΚΥΡΑ.--

Σειρά διπλωματικών επαφών προγραμματίζει η Τουρκία στο περιθώριο της Συνόδου των G-20 που ξεκινά την Κυριακή στην Κίνα. Οι επαφές θα γίνουν σε μια περίοδο που οι αντιδράσεις στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιούλη, η «αντιμετώπιση» της οργάνωσης του Γκιουλέν (σ.σ. που η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί πρωτεργάτη της προσπάθειας ανατροπής της), αλλά και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αποτελούν πεδία εκδήλωσης σύνθετων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.

Οπως δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος της προεδρίας, Ιμπραχήμ Καλίν, ο Τούρκος ηγέτης Ρ. Τ. Ερντογάν πρόκειται να έχει κατ' ιδίαν συναντήσεις με το Ρώσο αλλά και τον Αμερικανό ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν και Μπαράκ Ομπάμα. Απαντώντας σε ερώτηση για το ότι υποστηρικτές του Γκιουλέν στις ΗΠΑ «κυκλοφορούν ελεύθεροι», ο Καλίν σχολίασε ότι «η ανοχή απέναντί τους είναι απαράδεκτη». Ακόμα, ο Ερντογάν θα έχει τετραμερή συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, το Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι.

Θυμίζουμε ότι μεταξύ Αγκυρας και Βρυξελλών συνεχίζονται τα παζάρια σχετικά με το Προσφυγικό, που αλληλεπιδρούν με ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς σε διάφορα πεδία. Μάλιστα, το ζήτημα θα συζητηθεί και στο πλαίσιο της επίσκεψης που ξεκινά σήμερα στην τουρκική πρωτεύουσα ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώ στην Αγκυρα φτάνει σήμερα και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, επέκρινε έντονα τα σχόλια του (Γερμανού) Επιτρόπου Ψηφιακών Τεχνολογιών, Γκίντερ Ετινγκερ (ότι «πιθανότατα η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα αφορά στην περίοδο μετά τον Ερντογάν... Δεδομένων των τρεχουσών συνθηκών, η πρόσβαση δεν είναι ρεαλιστική, μέχρι και την επόμενη δεκαετία»). Ο Τσελίκ κατηγόρησε τον Ετινγκερ για «πολιτιστικό ρατσισμό», ενώ αντέδρασε και σε σχόλια άλλων Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι «η Τουρκία χρειάζεται λεφτά» (βλ. το ποσό που έχει συμφωνηθεί να της χορηγηθεί για να «συγκρατήσει» και φιλοξενήσει τους πρόσφυγες στα εδάφη της), λέγοντας πως «η Τουρκία δεν εξαγοράζεται».

Επικριτικός ήταν όμως και ο Καλίν, λέγοντας πως «τέτοιου είδους θεωρίες για τον Ερντογάν» δεν ωφελούν την ΕΕ, αφού - συνέχισε - η Τουρκία είναι η «χώρα - κλειδί» που θα διατηρήσει την ασφάλεια στην περιοχή.

Παραίτηση υπουργού Εσωτερικών

Χτες το βράδυ, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε ότι παραιτήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Εφκάν Αλά. Είχε προηγηθεί συνάντηση Γιλντιρίμ - Ερντογάν. Θυμίζουμε ότι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, η κυβέρνηση είχε εκφράσει δυσαρέσκεια για τη μη έγκαιρη αντίδραση (π.χ. των Μυστικών Υπηρεσιών) στα σχέδια ανατροπής της. Το χαρτοφυλάκιο Εσωτερικών ανέλαβε ο Σουλεϊμάν Σόιλου, μέχρι πρότινος υπουργός Εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ