Σάββατο 3 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
«Εναλλακτικό ενεργειακό σχέδιο» με τους ίδιους αντιλαϊκούς στόχους

«Εγγύηση για τη λειτουργία της αγοράς» αποτελεί ο «ισχυρός ρόλος του Δημοσίου» στις ενεργειακές επιχειρήσεις και τα ενεργειακά δίκτυα, αναφέρει σε χτεσινό του άρθρο στην ιστοσελίδα «Euro2day» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θέτει με την πολιτική της «σε νέα βάση το ζήτημα του περιφερειακού ενεργειακού κόμβου». Πρόκειται για στρατηγική επιλογή της εγχώριας αστικής τάξης, την οποία όλες οι κυβερνήσεις υπηρετούν πιστά και σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται και προσπαθεί να αποδείξει ότι μπορεί να την υλοποιήσει, με ακόμη καλύτερους όρους για την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων από τους προκατόχους του.

Παρουσιάζοντας τα επόμενα βήματα που θα ακολουθηθούν στην εγχώρια ενεργειακή αγορά, σε αυτό που αποκαλεί «εναλλακτικό σχέδιο», αναφέρθηκε σε «συμπράξεις, νέες δραστηριότητες, πολλαπλές συνεργασίες, υιοθέτηση νέων σχημάτων, εξωστρέφεια», όπως επίσης και την «εισαγωγή ενεργειακών επιχειρήσεων στο χρηματιστήριο και η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων», προοπτική που μπορούν να «τονώσει το ελληνικό χρηματιστήριο, αλλά και να ενδυναμώσει τη θέση των εταιρειών στα ξένα χρηματιστήρια».

Για τη ΔΕΗ σημειώνει πως υπάρχει η επιλογή «της εξάπλωσης με πολλαπλές συμμετοχές», της ενίσχυσης των συμπράξεων δηλαδή με ιδιωτικά σχήματα, ενώ εξήρε τις οικονομικές επιδόσεις των ΕΛΠΕ, αλλά και τις νέες συνεργασίες που ξεκινούν με τη Ρωσία και το Ιράν.

Ιδιαίτερη περίπτωση χαρακτήρισε τον ΔΕΣΦΑ, ισχυριζόμενος ότι η πορεία ιδιωτικοποίησής του οφείλεται σε επιλογές προηγούμενων κυβερνήσεων, ενώ αναφέρθηκε και στην πρόσφατη τροπολογία που έχει προκαλέσει τριβές μεταξύ της κυβέρνησης και της αζέρικης «Socar».

Στο μεταξύ, χτες, ο Π. Σκουρλέτης συναντήθηκε με τον Ελληνοαμερικανό, πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης και πρώην υποψήφιο πρόεδρο των ΗΠΑ, Μ. Δουκάκη, ο οποίος πραγματοποιεί σειρά επαφών στην Ελλάδα.

Οπως ανακοινώθηκε, συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, «τα νέα δεδομένα που προκύπτουν στις ΗΠΑ από την ανάπτυξη ενεργειακών έργων σε τοπική κλίμακα, με τέτοιο τρόπο ώστε να εστιάζουν με ακρίβεια στις ενεργειακές ανάγκες συγκεκριμένων περιοχών».

Από την πλευρά του, ο Π. Σκουρλέτης αναφέρθηκε στις αντίστοιχες επεξεργασίες του ΥΠΕΝ για τα ελληνικά νησιά και την ανάπτυξη υβριδικών μονάδων και άλλων συστημάτων, που μπορούν να αντικαταστήσουν τις πετρελαϊκές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ