Σάββατο 3 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Συνέχεια στα αντιλαϊκά παζάρια, με επόμενο «σταθμό» το επικείμενο Γιούρογκρουπ

Στο επίκεντρο οι «εκκρεμότητες» της πρώτης «αξιολόγησης» και η συγκεκριμενοποίηση των αντιλαϊκών προαπαιτούμενων της δεύτερης...

Με στόχο να καταγράψει σαφή «πρόοδο» στο αντιλαϊκό έργο της προετοιμάζεται η συγκυβέρνηση για τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ...

Eurokinissi

Με στόχο να καταγράψει σαφή «πρόοδο» στο αντιλαϊκό έργο της προετοιμάζεται η συγκυβέρνηση για τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ...
Στην τελική ευθεία για το Γιούρογκρουπ της 9ης Σεπτέμβρη, στην Μπρατισλάβα, όπου και θα συζητηθεί η πορεία υλοποίησης του μνημονίου μπαίνουν τα αντιλαϊκά παζάρια μεταξύ κυβέρνησης και κουαρτέτου. Στην ατζέντα της συνεδρίασης περιλαμβάνονται τόσο ο έλεγχος των «εκκρεμοτήτων» από τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα της πρώτης «αξιολόγησης», όσο και η συγκεκριμενοποίηση των προαπαιτούμενων και της διαδικασίας για τη δεύτερη «αξιολόγηση», στην οποία ξεχωρίζουν τα νέα χτυπήματα στα εργασιακά δικαιώματα.

Αναλυτικότερα, στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ, η οποία δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, αναφέρεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης «θα ενημερωθούν από τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές για την υλοποίηση των ορόσημων και την πρόοδο στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, όπως αυτά ορίστηκαν στη δήλωση του Γιούρογκρουπ για την Ελλάδα στις 25 Μάη, όπως επίσης και για τα επόμενα βήματα για τη δεύτερη αξιολόγηση».

Οπως υπενθυμίζει το κείμενο, η εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ από τα δάνεια του ESM προς το ελληνικό κράτος, «υπόκειται στη συμπλήρωση προαπαιτούμενων που σχετίζονται με τις ιδιωτικοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένου του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων, με την διοίκηση των τραπεζών, την αρχή δημοσίων εσόδων, τις μεταρρυθμίσεις στον ενεργειακό τομέα, καθώς και την πρόοδο στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών».

Τα όσα σημειώνονται παραπάνω αφορούν στα 15 προαπαιτούμενα - «εκκρεμότητες» από την πρώτη «αξιολόγηση», μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και τα εξής:

-- Κατάργηση όλων των εξαιρέσεων των χαμηλών εισφορών Υγείας.

-- Ολοκλήρωση της συγκρότησης του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και του κανονισμού λειτουργίας του. Μεταφορά στο Ταμείο της συμμετοχής του κράτους στη δεύτερη παρτίδα επιχειρήσεων (σε ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ», ΕΛΒΟ, «Αττικό Μετρό», ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και ενδεχομένως ΕΑΒ).

-- Μεταφορά μετοχών του ΟΤΕ από το Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ και απεύθυνση πρόσκλησης από το ΤΑΙΠΕΔ για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την Εγνατία Οδό.

-- Κύρωση από τη Βουλή της συμφωνίας ιδιωτικοποίησης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

-- Αξιολόγηση των διοικήσεων των τραπεζών και του ΤΧΣ.

-- Αναμόρφωση των τιμολογίων της ΔΕΗ για τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές.

-- Μεταφορά στην εθνική νομοθεσία και προώθηση μέτρων για την παραπέρα προώθηση της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Εκκίνηση του διαγωνισμού για την πώληση τουλάχιστον του 20% του ΑΔΜΗΕ σε «στρατηγικό επενδυτή».

Με νέες δηλώσεις του, εξάλλου, για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς, χαιρέτισε τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκη, στη Βουλή (ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει πλήρη εμπιστοσύνη στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και στα στοιχεία της Eurostat»), ενώ επανέλαβε ότι το θέμα θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια του επικείμενου Γιούρογκρουπ.

Ο δε πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με το πρακτορείο «Bloomberg», φέρεται να χαρακτήρισε «τεράστιο λάθος» την ποινική δίωξη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Α. Γεωργίου.

Αντιλαϊκή όλη η ατζέντα

Αντίστοιχα αντιλαϊκό είναι το περιεχόμενο και των υπόλοιπων θεμάτων που θα συζητηθούν στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, πέρα από την πορεία υλοποίησης του «ελληνικού προγράμματος».

Συγκεκριμένα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν για τις... «βέλτιστες πρακτικές» γύρω από τη «διαρθρωτική αλλαγή των κρατικών δαπανών, με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης», με την ημερήσια διάταξη μάλιστα να τονίζει τη σημασία αυτής της διαδικασίας στη ζώνη του ευρώ, «στο φόντο των υψηλών κρατικών χρεών, του συχνά περιορισμένου δημοσιονομικού χώρου και των ιστορικά χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης».

Υπενθυμίζουμε ότι τέτοια διαδικασία «αναθεώρησης κρατικών δαπανών», έναν επιπλέον «κόφτη» στην πραγματικότητα, υλοποιεί ήδη η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ξεκινώντας φέτος πιλοτικά από τα υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και τους φορείς που εποπτεύονται από τα εν λόγω υπουργεία, με στόχο για περικοπές δαπανών κατά 10%. Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου, μάλιστα, είναι το νέο αυτό πετσόκομμα σε μια σειρά κονδυλίων να γενικευτεί από το 2017 στο σύνολο της γενικής κυβέρνησης και των εποπτευόμενων φορέων.

Τέλος, θέμα συζήτησης στο Γιούρογκρουπ θα αποτελέσουν επίσης οι προετοιμασίες για την αξιολόγηση των σχεδίων των κρατικών προϋπολογισμών των κρατών - μελών της Ευρωζώνης (θα κατατεθούν στην Κομισιόν και το Γιούρογκρουπ μέχρι τις 15 Οκτώβρη, στο πλαίσιο των μηχανισμών μόνιμης εποπτείας που ισχύουν σε όλα τα κράτη της λυκοσυμμαχίας), καθώς και η «απλοποίηση» στην εφαρμογή των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας, στο φόντο και των αποφάσεων για τα «υπερβολικά ελλείμματα» της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Τα παζάρια γύρω από τις τράπεζες

Την ίδια στιγμή με τα παραπάνω, «τρέχουν» σε διάφορα επίπεδα τα παζάρια γύρω από τις εγχώριες τράπεζες, τόσο σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στις διοικήσεις τους, όσο και σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, ειδικά των μεγάλων επιχειρηματικών.

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), Γ. Μιχελής, και ο προσωρινός διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου, Χρ. Στράτος, μεταβαίνουν τη Δευτέρα στη Φρανκφούρτη για συζητήσεις με τη διοίκηση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM).

Η εν λόγω επίσκεψη, μάλιστα, θα γίνει ελάχιστες μέρες μετά την προχτεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, με την πρόεδρο του SSM, Ντανιέλ Νουί, η οποία πραγματοποιήθηκε επίσης στη Φρανκφούρτη, χωρίς ωστόσο να δοθεί καμία ενημέρωση μετά την ολοκλήρωσή της.

Σε κάθε περίπτωση, γύρω από το ζήτημα των τραπεζών ξεδιπλώνονται έντονοι ενδοκαπιταλιστικοί ανταγωνισμοί, τόσο για τους συσχετισμούς παλιών και νέων «παικτών» στις διοικήσεις τους, όσο και για τη διαχείριση των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων, η οποία συνδέεται άμεσα με την επιτάχυνση αναδιαρθρώσεων και ανακατατάξεων σε τομείς και κλάδους της οικονομίας.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι μέσα σε ένα τέτοιο συνολικότερο φόντο, ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, θα λάβει μέρος σήμερα σε συζήτηση με θέμα «Ενσωμάτωση ή κατακερματισμός στην ΕΕ», η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου που διοργανώνει το περιβόητο «Ambrosetti - The European House» (το οποίο χαρακτηρίζεται και ως ιταλική «Λέσχη Μπίλντερμπεργκ»), στο Κόμο της Ιταλίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ