Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Προωθεί τις μπίζνες των μονοπωλιακών ομίλων

ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ και Ενωση Κεντρώων υπερψήφισαν προχτές στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, με το οποίο εξασφαλίζονται μπίζνες με σαουδαραβικά κεφάλαια για τους μονοπωλιακούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον Τουρισμό.

Η δε ναζιστική Χρυσή Αυγή καταψήφισε γιατί σύμφωνα με τον ειδικό της αγορητή, Ηλ. Παναγιώταρο... «δεν έχει τίποτα κοινό ο ελληνικός πολιτισμός με τους Σαουδάραβες».

Το νομοσχέδιο αφορούσε στην κύρωση «μνημονίου κατανόησης για τη συνεργασία στον τομέα του Τουρισμού» μεταξύ των δύο χωρών και, ανάμεσα σε άλλα, προβλέπει (άρθρο 2) ότι τα δύο μέρη «θα διευκολύνουν την συνεργασία μεταξύ των τουριστικών γραφείων, καθώς επίσης και άλλων επιχειρήσεων και οργανισμών που δραστηριοποιούνται στο τομέα του Τουρισμού, με σκοπό την διοργάνωση και προώθηση πακέτων μεταξύ Ελλάδας και της Σ. Αραβίας». Ακόμα ότι (άρθρο 7) τα μέρη θα «ενθαρρύνουν και θα διευκολύνουν εντός των δυνατοτήτων τους τις τουριστικές επενδύσεις από επιχειρηματίες της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας, καθώς επίσης και τις επιχειρηματικές συμπράξεις στους αντίστοιχους τουριστικούς τομείς τους».

Οπως έκανε σαφές η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, Ελ. Κουντουρά,«η ενθάρρυνση τουριστικών επενδύσεων είναι βασικός στόχος» της κυβέρνησης, όπως και «το άνοιγμα των αγορών στη Μ. Ανατολή».

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Το νομοσχέδιο πέρασε ως διακρατική συμφωνία, που σημαίνει ότι παίρνουν το λόγο μόνο οι εκπρόσωποι των κομμάτων που δεν υπερψήφισαν.

Το ΚΚΕ καταψήφισε τη συμφωνία. Οπως επισήμανε η ειδική αγορήτρια του Κόμματος, Διαμάντω Μανωλάκου, «η ανάπτυξη του Τουρισμού δεν αποτυπώνει τι συμβαίνει πίσω από τη βιτρίνα». Η ανάπτυξη αυτή, τόνισε, στηρίζεται στις άθλιες συνθήκες δουλειάς για τους εργαζόμενους, την απληρωσιά, τη μαύρη ανασφάλιστη εργασία, τις ατομικές συμβάσεις ζούγκλας και στην ιδιωτικοποίηση και παράδοση της γης σε επιχειρηματικούς ομίλους για επενδύσεις, ενώ από την άλλη, η λαϊκή οικογένεια στερείται ακόμα και το δικαίωμα για ολιγοήμερες διακοπές. Πρόσθεσε πως «με αυτό το νομοσχέδιο δίνετε πλήρη κρατική στήριξη σε μονοπωλιακούς ομίλους για να επενδύσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια, γι' αυτό άλλωστε όχι μόνο δεν περιέχει τίποτα για εργατικά δικαιώματα», αλλά προβλέπεται η «εκμετάλλευση φτηνού ευέλικτου εργατικού δυναμικού χωρίς δικαιώματα μέσω των προγραμμάτων κατάρτισης».

«Υπάρχουν», σημείωσε, «διεθνικά μονοπώλια σαουδαραβικών συμφερόντων με σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα», όπως είναι «ο όμιλος OLAYAN, με έδρα την Αθήνα. Εχει αποκτήσει το 25% των μετοχών του COSTANAVARINO της ΤΕΜΕΣ ΑΕ και συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της AEGEAN AIRLINES. Με τον όμιλο ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ έχουν στρατηγική συνεργασία.

Ο όμιλος OLAYAN έχει επενδύσει στην "Chipita", στις Τηλεπικοινωνίες, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».

  • Με τις θετικές ψήφους των ίδιων αστικών κομμάτων και το «παρών» της Χρυσής Αυγής υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια και νομοσχέδιο για την κύρωση συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Ισλανδίας για τη συμμετοχή της δεύτερης στο Πρωτόκολλο του Κιότο για την κλιματική αλλαγή. Το ΚΚΕ καταψήφισε, καθώς όπως επισήμανε η Δ. Μανωλάκου, όλες αυτές οι συμφωνίες για την κλιματική αλλαγή ουσιαστικά λειτουργούν «σαν ευκαιρία κερδοφόρας διείσδυσης των πολυεθνικών ομίλων σε νέες αγορές», φέρνοντας ως παράδειγμα το εμπόριο ρύπων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ