Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Η 11η Σεπτέμβρη αξιοποιείται και στις σημερινές επεμβάσεις

Την Κυριακή έγιναν στις ΗΠΑ οι επετειακές εκδηλώσεις των 15 χρόνων από τις επιθέσεις με αεροπλάνα - βόμβες στις 11/9 στους Δίδυμους Πύργους, στο Πεντάγωνο και την Πενσιλβάνια με τα περίπου 3.000 αθώα θύματα. Οι επιθέσεις αυτές αποτέλεσαν τη νέα αφετηρία για την ένταση της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού με το πρόσχημα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», που οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές έστησαν. Μια υπόθεση που ξεκίνησε τη δεκαετία του '70 - '80 με τους «Ταλιμπάν», που ανδρώθηκαν από την CIA και άλλες μυστικές υπηρεσίες για να εξοντώσουν το πρώτο - μετά από αιώνες σκοταδισμού - λαϊκό καθεστώς στο Αφγανιστάν, μετεξελίχτηκαν σε «Αλ Κάιντα» και έφτασαν στο σημερινό «Ισλαμικό Κράτος» των δολοφόνων που αιματοκυλούν τη Συρία και το Ιράκ που υποτίθεται σήμερα διώκουν οι ΗΠΑ και άλλοι ιμπεριαλιστές.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας από το Πεντάγωνο (υπουργείο Αμυνας) στη σχετική εκδήλωση χρησιμοποίησε έναν έντονο συναισθηματικά λόγο αναφερόμενος στα θύματα, στους επιζώντες και τους συγγενείς τους. Με επικλίσεις στον πατριωτισμό και την ενότητα προώθησε αυτό που ξέρει να κάνει καλά από την πρώτη στιγμή στον προεδρικό θώκο, δηλαδή τα συμφέροντα της αστικής τάξης, που και στη σημερινή φάση αξιοποιεί στο έπακρο τον «αντιτρομοκρατικό αγώνα».

Χαρακτηριστικά ισχυρίστηκε: «Η Αλ Κάιντα ή η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος γνωρίζουν ότι δεν θα μπορέσουν ποτέ να νικήσουν ένα έθνος τόσο ισχυρό όσο η Αμερική, επομένως επιχειρούν να το τρομοκρατήσουν, ελπίζοντας ότι ο φόβος θα μας κάνει να στραφούμε ο ένας εναντίον του άλλου» και συνέχισε «γι' αυτό ακριβώς είναι σημαντικό σήμερα να επιβεβαιώσουμε ποιοι είμαστε ως έθνος (...) διότι γνωρίζουμε ότι η διαφορετικότητά μας δεν συνιστά μια αδυναμία, είναι και θα παραμείνει πάντα μία από τις βασικότερες δυνάμεις μας». Κατέληξε λέγοντας: «Ανθρωποι που προέρχονται από κάθε γωνιά του πλανήτη κάθε χρώματος, κάθε θρησκείας έκαναν την Αμερική αυτό που είναι σήμερα».

Την ίδια ώρα, η αποχώρηση από την εκδήλωση στην Νέα Υόρκη στους Δίδυμους Πύργους της Χίλαρι Κλίντον, υποψήφιας των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοέμβρη, λόγω αδιαθεσίας, προκάλεσε νέα αντιπαράθεση στην προεκλογική εκστρατεία. Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι θα δημοσιοποιήσει σύντομα λεπτομερείς πληροφορίες για τη δική του υγεία και με σκωπτικό τρόπο σχολίασε την ασθένεια της Κλίντον, που ανακοινώθηκε ότι είναι πνευμονία, όπως και την προσωρινή αναστολή των εκδηλώσεων: «Ελπίζω απλώς ότι θα γίνει καλά και θα επιστρέψει στην κούρσα, και θα τη δούμε στο ντιμπέιτ». Η πρώτη τηλεμαχία έχει προγραμματιστεί για τις 26 Σεπτέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ