Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Στην Αθήνα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Κύπρο

Στην Αθήνα βρέθηκε χτες ο ειδικός σύμβουλος του γγ των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Εσπεν Μπαρθ Αϊντε, ο οποίος είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, και σήμερα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα.

Τόσο στη συνάντηση όσο και σε δηλώσεις του κατόπιν, ο Αϊντε σημείωσε ότι έχει υπάρξει πρόοδος σε μια σειρά σημαντικά ζητήματα, στις διαπραγματεύσεις, π.χ. για τη διακυβέρνηση του νέου κράτους, τις αποζημιώσεις στους πρόσφυγες και το περιουσιακό, και ότι τώρα πλέον μένει να λυθούν τα ζητήματα της ασφάλειας και των περιλάλητων σχετικών εγγυήσεων προς τις δύο κοινότητες, ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή.

Χαρακτήρισε μεν βασικό το ρόλο των εγγυητριών δυνάμεων (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία) στην παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων - ίσως από την πλευρά της πίεσης που μπορεί να ασκήσουν προς την εξεύρεση λύσης ή αντίστοιχα για τα εμπόδια που μπορεί να βάλουν - ωστόσο σημείωσε πως η τελική πρόταση για λύση θα είναι αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων και οπωσδήποτε «κυπριακής ιδιοκτησίας», θέλοντας ίσως να σερβιριστεί πιο εύκολα στον κυπριακό λαό η «λύση» που λίγο - πολύ δρομολογείται να τρέχει στους ράγες του πρότερου σχεδίου, «Ανάν».

Πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να μεταβεί τώρα στην Αγκυρα, αλλά ότι θα συναντηθεί αργότερα με τους εκπροσώπους της τουρκικής κυβέρνησης, στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη.

Τέλος, κατά πληροφορίες, στη συνάντηση από ελληνικής πλευράς τονίστηκε, για άλλη μια φορά, η ανάγκη να καταργηθεί το αναχρονιστικό, όπως το χαρακτηρίζει η Αθήνα, καθεστώς των εγγυητριών δυνάμεων και να αποσυρθούν τα στρατεύματα κατοχής από το νησί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ