Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Επίθεση με πολλούς τραυματίες στη Βαν

Η κυβέρνηση εντείνει τη δράση της κατά του ΡΚΚ

ΑΓΚΥΡΑ.--

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι τραυματίστηκαν χτες στην ανατολική πόλη Βαν της Τουρκίας, έπειτα από επίθεση αυτοκτονίας την οποία οι αρχές απέδωσαν στο ΡΚΚ. Η επίθεση έγινε κοντά στα τοπικά γραφεία του κυβερνώντος ΑΚΡ, μια μέρα μετά την «απομάκρυνση» πάνω από 20 δημάρχων νοτιοανατολικών επαρχιών που η κυβέρνηση θεωρεί ύποπτους για διασυνδέσεις με το ΡΚΚ. Στη θέση τους διορίστηκαν άτομα που αποτελούν στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών.

Αυτό προκάλεσε αντιδράσεις, στο πλαίσιο και ευρύτερων διεργασιών και αντιθέσεων. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, ζήτησε να οριστούν εκλεγμένοι στη θέση των 28, αλλά και να επιτευχθεί «εκκίνηση της πολιτικής διαδικασίας στο κουρδικό ζήτημα». Η πρεσβεία των ΗΠΑ εμφανίστηκε ανήσυχη «για αναφορές σχετικά με συγκρούσεις στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας, μετά την κυβερνητική απόφαση να απαλλάξει από τα καθήκοντά τους εκλεγμένους τοπικούς αξιωματούχους, με την κατηγορία της υποστήριξης της τρομοκρατίας, αλλά και να διορίσει τοπικούς εντολοδόχους στη θέση τους».

Στην εξέλιξη αντέδρασε και το φιλοκουρδικό HDP, δηλώνοντας πως στοχοποιείται «η τοπική αυτοδιοίκηση (...) που έχει εκλεγεί με ποσοστά 65-95%» και ότι αυτό «θα προκαλέσει την κλιμάκωση των προβλημάτων στις κουρδικές πόλεις».

Πάντως, το Σαββατοκύριακο συνεχίστηκαν οι βομβαρδισμοί θέσεων του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ, ενώ ο Πρόεδρος της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν, υποστήριξε ότι «η τρομοκρατική οργάνωση PKK προσπαθεί να εντείνει τις δραστηριότητές της στις περιοχές των συνόρων μας μετά τη 15η Ιουλίου (σ.σ. απόπειρα πραξικοπήματος)», μιλώντας για επιθέσεις που «έχουν ως σαφή στόχο να διαταράξουν τις επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία».

Τοποθέτηση Οτσαλάν

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, οι αρχές επέτρεψαν στην οικογένεια του φυλακισμένου ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν να τον επισκεφτούν στο Ιμραλί, όπου μένει φυλακισμένος. Μετά από χτεσινή τους συνάντηση, ο Μεχμέτ Οτσαλάν, μεταφέροντας προτάσεις του αδελφού του, είπε ότι υπάρχουν προτάσεις που «εάν το τουρκικό κράτος είναι έτοιμο να τις ακούσει, εμείς θα μπορούσαμε να τις συζητήσουμε και να τις συγκεκριμενοποιήσουμε σε διάστημα έξι μηνών». «Αυτή η λύση δεν μπορεί να είναι μονομερής» συνέχισε, προσθέτοντας ότι «αυτή η ευθύνη αφορά κυρίως το κράτος» και ότι «εάν το κράτος κάνει ένα βήμα, το πρόβλημα θα επιλυθεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ