Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Στήνεται το νέο σκηνικό τρομοϋστερίας

Σηκώνεται και πάλι το κλίμα της «αντιτρομοκρατικής δράσης» τόσο σε Γαλλία όσο και σε Γερμανία, και με αφορμή αυτό και τις «ανάγκες ενίσχυσης της πολιτικής ασφάλειας» παρουσιάζονται οι κοινές προτάσεις των αστικών κυβερνήσεων των δύο χωρών σε επίπεδο υπουργών Αμυνας.

Στο Παρίσι συνελήφθη το Σάββατο ένα 15χρονο αγόρι για «προετοιμασία βίαιης ενέργειας» και σχέσεις με το Γάλλο ισλαμιστή Ρασίντ Κασίμ, ο οποίος φέρεται να είχε καθοδηγήσει και την «προετοιμαζόμενη επίθεση πριν από 8 μέρες στην Παναγία των Παρισίων». Τότε είχε ανακοινωθεί ότι εντοπίσθηκε ημιφορτηγό που είχε μπουκάλες υγραερίου και συνελήφθησαν 7 άνθρωποι «που σκόπευαν να επιτεθούν σε ένα σιδηροδρομικό σταθμό».

Χτες, ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, προειδοποίησε ότι είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο νέων τρομοκρατικών επιθέσεων στη χώρα του, εντείνοντας το κλίμα της τρομοϋστερίας. Επίσης, ο πρώην Πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, που έχει ανακοινώσει ότι θα διεκδικήσει την προεδρία τον Απρίλη του 2017, πρότεινε μέσω συνέντευξη στη «Ζουρνάλ ντι Ντιμάνς», «ειδικά δικαστήρια και κέντρα κράτησης για τζιχαντιστές και όσους ριζοσπαστικοποιούνται και μπορούν να αποτελέσουν απειλή».

Στη Γερμανία, ο υπουργός των Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, προειδοποίησε επίσης με συνέντευξη στην «Μπιλντ» ότι στη χώρα του ζουν τουλάχιστον 520 φανατικοί ισλαμιστές, «που μπορούν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις», «ενώ βρίσκονται κοντά τους άλλοι 360 άνθρωποι, που είναι γνωστοί στις αστυνομικές αρχές εξαιτίας της σχέσεις αυτής που διατηρούν με τους εν δυνάμει επιτιθέμενους τζιχαντιστές».

Γαλλο-γερμανικό σχέδιο για την ασφάλεια στην ΕΕ

Με τη διαμόρφωση αυτού του κλίματος συνδυάζεται και η κοινή πρόταση Γαλλίας - Γερμανίας και συγκεκριμένα των υπουργείων Αμυνας, που λέγεται ότι θα παρουσιαστεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην Μπρατισλάβα, αυτή τη βδομάδα. Η πρόταση παρουσιάζεται ως «βάση για την εξέταση μιας επανεκκίνησης της ευρωπαϊκής άμυνας, ώστε αυτή να γίνει πιο ενεργή και πιο χρήσιμη, χωρίς να υποκαθίστανται οι εθνικοί οργανισμοί άμυνας που παραμένουν, εξ ορισμού, το κλειδί για την ασφάλεια των κρατών - μελών της ΕΕ». Προτείνεται η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οργανισμού άμυνας και ασφάλειας, με κοινό σύστημα επιτήρησης μέσω δορυφόρου και συνεργασία σε πολλούς τομείς, και η δυνατότητα επιχειρήσεων της ΕΕ και αυτόνομα. Είναι φανερό, επίσης, ότι η διαδικασία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ (το παζάρι για την οποία μάλλον θα διαρκέσει αρκετά) δημιουργεί ζητήματα και στον τομέα της ασφάλειας, που οι άλλες αστικές τάξεις και ειδικά οι πιο ισχυρές δυνάμεις θέλουν να επιλύσουν. Γι' αυτό και η εν λόγω πρόταση, που άλλωστε έχει συζητηθεί και ανάμεσα στη Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ και το Γάλλο Πρόεδρο Φρ. Ολάντ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ