Κυριακή 18 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο «οδικός χάρτης» της Μπρατισλάβα

Αντιδραστικές αποφάσεις με το περιτύλιγμα του «νέου οράματος για την Ευρώπη» θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τα όσα αναφέρονται στο κείμενο του λεγόμενου «οδικού χάρτη», στον οποίο κατέληξε η άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, διακηρύσσονται η απόφαση για μη επιστροφή στις ανεξέλεγκτες ροές του περασμένου έτους και για μείωση των «παράνομων μεταναστών», για «εξασφάλιση του πλήρους ελέγχου των εξωτερικών συνόρων», η προσήλωση στη συμφωνία με την Τουρκία, η συνεχής στήριξη στα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων και για δημιουργία πριν το τέλος του έτους ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής.

Σε ό,τι αφορά την «εσωτερική ασφάλεια», εκφράζεται η πρόθεση για ενίσχυση μηχανισμών καταστολής «κάθε μέσου για τη στήριξη των κρατών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, για την ενίσχυση της συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών, για θέσπιση των αναγκαίων μέτρων για να εξασφαλιστεί ο αυστηρός έλεγχος καθενός που περνά τα σύνορα, για τη δημιουργία συστήματος πληροφοριών». Ακόμα, δηλώνεται ότι συστηματοποιείται η προσπάθεια για «την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης» με εργαλεία και τις απελάσεις.

Για την «εξωτερική ασφάλεια και άμυνα» στο όνομα ενός «δύσκολου γεωπολιτικού περιβάλλοντος», παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκέμβρη η απόφαση συγκεκριμένου σχεδίου για την ασφάλεια και την άμυνα, σε σχέση και με τις υποχρεώσεις της ΕΕ και των κρατών - μελών της απέναντι στο ΝΑΤΟ.

Για την «οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη», παραπέμπεται επίσης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκέμβρη η απόφαση για την επέκταση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων και στο Εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του 2017 η εξέταση της προόδου όσον αφορά την υλοποίηση μέτρων για την ψηφιακή ενιαία αγορά, την Ενεργειακή Ενωση κ.ά. Στο πλαίσιο αυτό, «καλωσορίζεται» το περιεχόμενο της ομιλίας του Ζ. Κ. Γιούνκερ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ