Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αναγγέλλουν νέα κλιμάκωση των «παζαριών»

Μετά την προχτεσινή συνάντηση των Αναστασιάδη και Ακιντζί με τον γγ του ΟΗΕ

Χαμόγελα μετά την προχτεσινή συνάντηση στη Νέα Υόρκη
Χαμόγελα μετά την προχτεσινή συνάντηση στη Νέα Υόρκη
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε την «απόλυτη ικανοποίησή» του για το αποτέλεσμα της συνάντησης που είχε προχτές με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, και τον γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, στη Νέα Υόρκη, εξέλιξη που σηματοδότησε από μόνη της την ένταση των διεργασιών γύρω από το Κυπριακό.

«Οπως και στον γγ έχω δηλώσει, η δική μας πλευρά είναι αποφασισμένη να εργαστεί ακούραστα προκειμένου να πετύχουμε το συντομότερο δυνατόν μια λύση που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων, μια λύση που θα είναι λειτουργική, βιώσιμη και διαρκής», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Κύπριος ηγέτης που, όπως τόνισε, αυτό το μετέφερε στις συναντήσεις που είχε με σειρά ηγετών στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της ετήσιας ΓΣ. Μάλιστα, τις συναντήσεις αυτές τις συνεχίζει, καθώς χτες έφτασε στο Λονδίνο όπου σήμερα θα βρεθεί με την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, ενώ αύριο θα επισκεφτεί το Παρίσι. Ενημερώνοντας για τις επαφές που είχε, ο Ν. Αναστασιάδης στάθηκε ανάμεσα σε άλλα και στη συζήτησή του με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, του οποίου εξήρε την «εποικοδομητική στάση στα θέματα που ήγειρα είτε λέγεται περιουσιακό, είτε εδαφικές αναπροσαρμογές, είτε εγγυήσεις».

Σε δικές του δηλώσεις, ο Μουν εξήγησε ότι επαίνεσε τους δύο ηγέτες «για την επιτευχθείσα πρόοδο» και χαιρέτισε την «κοινή δέσμευσή τους όπως εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες περαιτέρω, σύμφωνα με την εκφρασθείσα βούλησή τους να πετύχουν μια συνολική διευθέτηση εντός 2016». Ακόμα, δεσμεύτηκε να αυξήσει την προσωπική του «εμπλοκή» και δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «η περίοδος που έρχεται θα είναι κρίσιμη για την Κύπρο. Ο χρόνος είναι ουσιώδους σημασίας».

Από τη δική του πλευρά, ο Μ. Ακιντζί χαρακτήρισε τη συνάντηση ικανοποιητική, λέγοντας ότι εάν οι Ελληνοκύπριοι δεν ήταν εναντίον ενός χρονοδιαγράμματος θα μπορούσε να ήταν πιο ικανοποιητική, ενώ επανέλαβε και ότι χωρίς κατοχύρωση της εκ περιτροπής προεδρίας «δεν μπορεί να υπάρξει λύση στην Κύπρο».

Στάθηκε ιδιαίτερα στην προθυμία του Μουν να συμβάλει περισσότερο, προσθέτοντας πως ο γγ του ΟΗΕ «υπονόησε εκεί μια πενταμερή διάσκεψη και υπογράμμισε ότι θα ήταν υποβοηθητική για εμάς. Ακόμη ένα σημαντικό σημείο στη δήλωση του γγ είναι ότι επικύρωσε ακόμη μια φορά σήμερα τον στόχο του 2016. Γι' αυτό, με αυτήν τη δήλωση του γγ κάνουμε μια αρχή στην περίοδο που απέμεινε μπροστά μας».

Την ίδια στιγμή, υποστήριξε ότι στη συνάντηση δεν ήταν κάποιος εναντίον του ενδεχομένου, θέματα όπως το εδαφικό, ο χάρτης, οι ποσοστώσεις και τα ονόματα περιοχής να συζητηθούν εκτός Κύπρου σε μια σειρά συναντήσεων και μετά - συνέχισε - να περάσουμε σε μια διαφορετική μορφή, με τη συμμετοχή και των εγγυητριών δυνάμεων, για να συζητηθούν η ασφάλεια και οι εγγυήσεις.

Μετά την προχτεσινή συνάντηση, πολλά αστικά ΜΜΕ προσπάθησαν να εστιάσουν στις διαφορές των δύο πλευρών για τα χρονοδιαγράμματα, όταν είναι φανερό πως τα «παζάρια» εντείνονται, με υπαρκτές διαφορές, αλλά και το ενδιαφέρον ισχυρών μονοπωλιακών και ιμπεριαλιστικών συμφερόντων για ένα συμβιβασμό, που στόχος τους είναι να δώσει ώθηση σε μια σειρά σχεδιασμούς, σε γεωπολιτικό αλλά και επιχειρηματικό επίπεδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ