Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Επίσημη υπογραφή της συμφωνίας ειρήνης

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Η επίσημη υπογραφή της συμφωνίας τερματισμού της ένοπλης σύγκρουσης ανάμεσα στην κυβέρνηση της Κολομβίας και τους αντάρτες των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - EP) αναμενόταν χτες στις 2.00 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας, 5 το απόγευμα τοπική ώρα) στην πόλη Καρταχένα. Μετά από 4 σχεδόν χρόνια διαπραγματεύσεων στην Αβάνα, υπήρξε συμφωνία στα 6 σημεία της κοινής ατζέντας. Συγκεκριμένα, την αγροτική μεταρρύθμιση, την αντικατάσταση των παράνομων καλλιεργειών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ναρκωτικών, τη στήριξη με προγράμματα στην επαρχία χρηματοδοτούμενα από τον κρατικό προϋπολογισμό, την ένταξη των ανταρτών στην κοινωνική ζωή ως πολιτικό κόμμα, την εγκατάλειψη των όπλων, την αντιμετώπιση του φαινομένου των παραστρατιωτικών ταγμάτων θανάτου, τους διεθνείς εγγυητές και τις αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις, νόμους και διατάγματα.

Οι αντάρτες πραγματοποίησαν την 10η Πανεθνική Συνδιάσκεψή τους, η οποία ολοκληρώθηκε το Σάββατο και ενέκρινε ομόφωνα, όπως ανακοινώθηκε, τη συμφωνία, που θεωρεί ότι «συνιστά επιτυχία του ένοπλου αγώνα των 52 χρόνων». Την Κυριακή, 2 Οκτώβρη, πραγματοποιείται το δημοψήφισμα για τη συμφωνία.

Στη χτεσινή επίσημη τελετή, αναμενόταν η παρουσία 15 ηγετών κρατών, του γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, της επικεφαλής της ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, του πρώην βασιλιά της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος, και συνολικά 2.500 προσκεκλημένων, ενώ η υπογραφή έχει ανακοινωθεί ότι θα γίνει συμβολικά με στυλό που έχουν φτιαχτεί από κάλυκες σφαιρών. Στην Καρταχένα χτες είχαν κάνει την εμφάνισή τους και πολέμιοι της συμφωνίας ειρήνευσης, με επικεφαλής τον αντιδραστικό πρώην Πρόεδρο Αλβαρο Ουρίμπε.

Η συμφωνία, που υπογράφεται στην Κολομβία, μένει να φανεί πόσο θα προχωρήσει καθώς και παλιότερες συμφωνίες οδήγησαν σε μαζικές δολοφονίες στελεχών του λαϊκού κινήματος, ενώ το εργατικό - λαϊκό κίνημα είναι αναγκαίο να συνεχίσει τον αγώνα για την οριστική ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας, που μπορεί να τροποποιεί την τακτική της αλλά δεν αλλάζει η ταξική ουσία της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ