Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
Εκδήλωση της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ με την ινδική αντιπροσωπεία

Αποψη από την εκδήλωση στην «Αλκυονίδα»
Αποψη από την εκδήλωση στην «Αλκυονίδα»
Συζήτηση με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό), Σιτάραμ Γιετσούρι, με θέμα «Οι εξελίξεις στην Ινδία και στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού και η πάλη των κομμουνιστών», πραγματοποίησε στην Κυριακή στον κινηματογράφο «Αλκυονίς» η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ, στην οποία παραβρέθηκε και ο Μριδούλ Ντε, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Ινδίας (Μ).

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Ινδίας (Μ) έκανε μια εκτενή αναφορά στην οικονομικο-πολιτική κατάσταση στη χώρα του, μιλώντας χαρακτηριστικά για τις «δύο Ινδίες», αυτή των καπιταλιστών και αυτή της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, των οποίων η ζωή συνεχώς χειροτερεύει. Σημείωσε τη σημαντική αντιδραστική στροφή μετά τη νίκη του εθνικιστικού ινδουιστικού κόμματος, που οξύνει τις εθνοτικές, θρησκευτικές και πολιτισμικές διαιρέσεις στην Ινδία για να επιβάλει την κυριαρχία της αστικής τάξης. Ιδιαίτερα στάθηκε σε ορισμένες πλευρές. Σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Η Ινδία γίνεται ένας μικρός γεωστρατηγικός σύμμαχος του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, η οικονομία της έχει ανοιχτεί στη δράση των πολυεθνικών και του διεθνούς κεφαλαίου για άμεσες ξένες επενδύσεις σε βάρος των συμφερόντων του ινδικού λαού και το βιοτικό επίπεδο για τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού πέφτει ραγδαία, με το 1% του πληθυσμού να ελέγχει πάνω από το 50% του ΑΕΠ της χώρας. Η ανεργία, ο πληθωρισμός και η φτώχεια αυξάνουν, ενώ στην Ινδία ζουν τα περισσότερα υποσιτιζόμενα παιδιά». Ταυτόχρονα, υπογράμμισε την τεράστια προσπάθεια που κάνουν οι κομμουνιστές να οργανώσουν τον ταξικό αγώνα για την υπεράσπιση των αιτημάτων των εργατών, των φτωχών και των νέων, ενάντια στην προσπάθεια της αστικής τάξης να διαιρέσει το λαό και να τον αποπροσανατολίσει από τα πραγματικά προβλήματα και τον πραγματικό εχθρό. Ακόμη, τόνισε ότι οι κομμουνιστές είναι οι πρώτοι που βρίσκονται στο στόχαστρο των αστών και το ΚΚ Ινδίας (Μ), τα τελευταία χρόνια, στη Δυτική Βεγγάλη έχει πάνω από 200 δολοφονημένους συντρόφους και μόνο στην Κεράλα πέντε σκοτώθηκαν τις τελευταίες βδομάδες.

Σχετικά με το ρόλο της Ινδίας στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, υπογράμμισε ότι «με την ενίσχυση της πολιτικοστρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, αυτή προετοιμάζεται για έναν ευρύτερο ρόλο στην περιοχή. Εχουν υπογραφεί συμφωνίες με τις ΗΠΑ, που προβλέπουν παροχή υποδομών, λιμανιών, εγκαταστάσεων, επιμελητείας και ανεφοδιασμού για οποιαδήποτε στρατιωτική δραστηριότητα των ΗΠΑ τώρα ή στο μέλλον στη Μέση Ανατολή, στην Ασία και αλλού. Οξύνεται η αντιπαράθεση των ΗΠΑ με τις Κίνα και Ρωσία, για τη συγκράτηση της πρώτης και τη σύγκρουση με τη δεύτερη». Και πρόσθεσε: «Αυτές είναι πολύ επικίνδυνες εξελίξεις για την Ινδία, την Ασία και τον Ειρηνικό», ενώ συμπλήρωσε ότι σε αυτή την κατεύθυνση οι ΗΠΑ έχουν μεταφέρει τα 2/3 του στόλου τους στον Ειρηνικό, ενώ η Ινδία διοργανώνει και κοινές ασκήσεις με τις ΗΠΑ - Ιαπωνία στη θάλασσα της Νότιας Κίνας, κάτι που θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για τους λαούς.

Τέλος, ενημέρωσε ότι το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό), και μπροστά στην επέτειο των 100χρονων της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης στη Ρωσία, θα αναλάβει πρωτοβουλίες συντονισμού των Κομμουνιστικών Κομμάτων της περιοχής και κοινής δράσης ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Ακολούθησε πλούσια συζήτηση με ερωτήσεις και απαντήσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρέμβαση για το σταμάτημα της βίας στη Βεγγάλη (2011-08-27 00:00:00.0)
Συλλυπητήριο μήνυμα για το θάνατο του Τζ. Μπασού (2010-01-20 00:00:00.0)
Αντικομμουνιστική εκστρατεία θανάτου (2009-10-28 00:00:00.0)
Αποσύρουν τη στήριξή τους στην κυβέρνηση συνασπισμού (2008-07-09 00:00:00.0)
Η Βουλή απέρριψε την πυρηνική συμφωνία (2007-12-14 00:00:00.0)
Αμερικανικές πιέσεις για πυρηνική συμφωνία (2007-10-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ